Digitointilaitteet uuteen pääkirjastoon
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kangasalan kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 31 (Keskusaukio 2)
36201
Kirjaston puhelin : 
050 407 3903
Kirjaston sähköposti : 
kangasalan.kirjasto@kangasala.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kang
Y-tunnus : 
1923299-5
Yhteyshenkilön nimi : 
Taina Sahlander
Puhelin : 
050 373 8648
Sähköposti : 
taina.sahlander@kangasala.fi
Kuvaus : 

Kangasalan uuteen pääkirjastoon hankitaan digitointilaitteisto, joka sijoitetaan tietotorin vieressä sijaitsevaan Kangasala-huoneeseen. Samassa tilassa ovat myös mikrofilmien- ja korttien lukulaitteet. Asiakkailla on mahdollisuus muuntaa LP-levyjä, c-kasetteja ja VHS-kasetteja digitaaliseen muotoon. Hankkeeseen palkataan projektityöntekijä, joka avustaa laitteiden hankinnassa, huolehtii laitteiden käyttökuntoon saattamisesta ja laatii käyttöohjeet. Projektityöntekijä kouluttaa henkilökuntaa ja järjestää asiakkaille paitsi digitointilaitteiden käytön opastustuokioita myös tutustuttaa asiakkaita uusiin verkkosisältöihin.

Tarvittava laitteisto (alv 0 %): LP-soitin 300 €, kasettisoitin 300 €, VHS-nauhuri 300 €, televisio 300 €, skanneri 300 €, ulkoiset kovalevyt 400 € ja kuulokkeet 100 €. 

Projektityöntekijän palkkaus sis. henkilökunnan koulutuksen 3 500 €.

Omarahoitusosuus (kunnan osuus): henkilökunnan työpanos 2 500 €, työasema (leasing  + ohjelmien asennuskulut) 500 €.  

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Digitointilaitteiden hankinta Kangasalan pääkirjastoon käynnistettiin keväällä 2013. Kirjaston informaatikko työskenteli hankkeessa kahdessa eri vaiheessa yhteensä viisi viikkoa, jonka ajaksi hänelle palkattiin sijainen. Ensimmäisellä jaksolla tehtiin laitehankinnat, kalustetilaukset ja yhteydenotot kirjastoihin, joilla on jo kokemusta digitointiasemapalveluista. 

Keväällä otettiin käyttöön laite, jolla voi digitoida vhs-videoita dvd-levyille. Samoihin aikoihin asiakkaita varten hankittiin skanneri. Varsinaista digitointiasemaa on koottu syksyllä 2013, ja laitteet on sijoitettu pääkirjaston ryhmätilaan, johon hankittiin tilava työpiste ja kaappitilaa. Tilaan on hankittu tehotyöasema, skanneri, jolla voi skannata tekstin ja valokuvien lisäksi myös diapositiiveja ja filmejä sekä laitteet vhs-videoiden, lp-levyjen ja c-kasettien digitointiin. Työasemalla voi myös käsitellä kuvia ja ääntä sekä editoida videoita. Työaseman ja ohjelmat asensi AT-turva, joka ylläpitää kirjaston muitakin asiakastyöasemia.

Digitointiaseman käyttösäännöt on hyväksytty. Digitointiaseman käyttöönotto on kuitenkin vielä kesken. Hanke ei ole edennyt suunnitellussa tahdissa, koska informaatikon työpanosta ei ole voitu suunnata projektiin riittävästi.

Jatkotoimenpiteet: 

Laitteiden ja ohjelmien pikaohjeiden laatiminen on meneillään. Asiakkaat eivät toistaiseksi ole käyttäneet tilaa eikä palvelusta ole tiedotettu. Henkilökunta on digitoinut mm. dioja, valokuvia ja asiakirjoja sekä harjoittelumielessä että osana työtehtäviä. Kouluttajana on toiminut informaatikko. Suunnitelmana on, että osa henkilökunnasta perehtyy laitteiden ja ohjelmien käyttöön ja pystyy opastamaan asiakkaita. Digitointiasema otetaan asiakaskäyttöön mahdollisimman pian.

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2013
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2013
 

Asiasanat

Kunta

Maakunta

Kohdealue

KohderyhmätAnomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€3 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€8 500
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€7 674
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 674


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 000
 
okm
avi