Digittääkö? - analogiset tallenteet sähköiseen muotoon
År 2013 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Bildens ursprung: 
Hartolan kunnan kuvapankista
Hartolan kunnankirjasto
Bibliotekets adress : 
Kuninkaantie 18
19600
Bibliotekets telefonnummer : 
044 743 2268 asiakaspalvelu
Bibliotekets e-postadress : 
kirjasto@hartola.fi
ISIL-kod : 
FI-Harto
FO-nummer : 
01637334-5
Ansvarsperson : 
Anne Pihlajaniemi
Telefonnummer : 
044 743 2269
E-post : 
anne.pihlajaniemi@hartola.fi
Projektbeskrivning : 

Digittääkö? - analogiset tallenteet sähköiseen muotoon -hanke

Tavoitteet:

Mediakasvatus: välineiden ja laitteiden hallinta. Hankkeen tavoitteena on tarjota Hartolan kunnan asukkaille, kesäasukkaille ja yhteisöille uusi palvelu, joka mahdollistaa vanhojen vhs-videokasettien, c-kasettien, vinyylilevyjen tallentamisen sähköiseen muotoon muistitikulle tai ulkoiselle kovalevylle  tai niiden polttamisen cd- ja dvd-levylle. Myös diat, paperikuvat, negatiivit ja filmit olisi mahdollista tallentaa uudelleen tulevaisuutta varten.

Palvelu on omatoimipalvelu ja tallennuksen opastajina toimisi tehtävään koulutettu kirjaston henkilökunta ja kirjallinen opaskirja tallennukseen. Sovittaessa myös kirjasto voi palveluna suorittaa tallennuksen uudeksi tallenteeksi. Tallennukseen hankittavalta laitteistolta toivotaan käyttäjäystävällisyyttä ja helppokäyttöisyyttä.

Teknisen laitteiston ja opastuksen tarjoamisen ohella haluamme pelastaa ajan myötä tuhoutuvat merkittävät yksityis- ja yhteisötallenteet myös tulevaisuuden tutkijoille ja harrastajille.

Kohderyhmä:

Hankkeen kohderyhmä on vanhojen analogisten tallenteiden omistajat, asukas- ja kesäasukasryhmät ja tallennustyötä tehneet yhteisöt, joilla on tarve siirtää vanhat muistot ja tallenteet uuteen tallennusmuotoon.

Menetelmät tavoitteiden saavuttamiseksi:

Uuden palvelun tarjoaminen kuntalaisille kirjastossa edellyttää asiakaskäyttöön soveltuvaa helppokäyttöistä digistudio -laitteistoa ja ohjelmistoja, jotka mahdollistavat analogisten tallenteiden (vhs-videokasetit, vinyylilevyt, c-kasetit, diat, paperikuvat, negatiivit) muuntamisen sähköiseen muotoon ja myös niiden polttamisen CD- tai DVD -levylle. Tämä edellyttää laitehankintoja: työasema lisämuistilla, LP-soitin, kasettinauhuri, tallentava DVD/VHS -soitin, skanneri,  mikrofoni, kuulokkeet, televisio, ohjelmistoja.

Palvelun vakiintuessa on tavoitteena lisätä varustukseen myös kelanauhuri ja digivideokamera kaitafilmien tallennukseen.

Tulevalle "digistudiolle" on varattu tila nyt "tutkijanhuoneena" toimivasta asiakastilasta, jonka käyttö on nykyisin vähentynyt. Tällä tavalla hyödyllinen asiakastila saataisiin aktiivikäyttöön kirjastossa.

Kirjasto järjestää henkilöstökoulutuksen tallennuslaitteistojen ja ohjelmistojen käytöstä.

 

Tidigare projekt: 

Lukukonkari -lukudiplomi -hanke 2010, Kirjaseikkailu -hanke 2011 ja Tehoa kirjastonkäytön opetukseen -hanke 2011, Hanaa! - kirjamoottori käyntiin ja vauhtia! -hanke 2013-2014

Webbsidor, publikationer och material: 

Digittääkö? -analogiset tallenteet sähköiseen muotoon -hanke on esitelty Yleisten kirjastojen hankerekisterissä kirjastot.fi -sivustolla osoitteessa http://hankkeet.kirjastot.fi/hanke/digitt%C3%A4%C3%A4k%C3%B6-analogiset-...

Hartolan kunnankirjaston nettisivustolla osoitteessa kirjastot.hartola.fi ja Lastu-verkkokirjaston nettisivuilla osoitteessa lastukirjastot.fi löytyy myös selostus kirjaston digitallennuslaitteiden käytöstä ja käytössä olevista ohjelmista. Digitallennusta on myös markkinoitu kirjaston Facebookissa Kuninkaallinen kunnankirjasto Hartola: https://fi-fi.facebook.com/pages/Kuninkaallinen-kunnankirjasto-Hartola/2... Kirjasto on tuottanut ohjeet digistudion ohjelmistojen käyttöön ja tallennukseen asiakkaille: laitteistoa voi käyttää omatoimisesti.

 

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Hankkeen erityistavoitteena oli mediakasvatus eli uusien laitteiden, ohjelmien ja välineiden hallinnan oppiminen. Hankeen yleistavoitteena oli tarjota Hartolan kunnan asukkaille, kesäasukkaille ja yhteisöille uusi palvelu, joka mahdollistaa vanhojen vhs-videokasettien, c-kasettien, vinyylilevyjen tallentamisen sähköiseen muotoon muistitikulle tai ulkoiselle kovalevylle  tai niiden polttamisen cd- ja dvd-levylle. Myös diat, paperikuvat, negatiivit ja filmit olisi mahdollista tallentaa uudelleen tulevaisuutta varten.

Kirjasto hankki hankerahoituksella 2013 digitallennuslaitteiston ja ohjelmistot: lisämuistilla varustetun työaseman, LP-soittimen, kasettinauhurin, tallentavan dvd/vhs/cd-laitteen. skannerin, kuulokkeet, television ja ohjelmistot (Adobe, PowerDirector, Audacity, Canonin skannausohjelmisto, Adobe Photoshop Elements). Laitteiston- ja ohjelmiston toimittaja koulutti henkilöstön laitteiden ja ohjelmistojen käyttöön. Laitteet ja ohjelmistot hankittiin alueellisen hankintarenkaan valitsemalta ohjelmisto- ja laitetoimittajalta.

Vuoden 2014 alusta lähtien digitallennusta on markkinoitu kirjaston asiakkaille. Kirjasto on säännöllisesti siitä lähtien tallentanut maksutta asiakkaiden yksityisiä vhs-videoit, vinyylevyjä ja c-kasetteja asiakkaan omaan käyttöön henkilöstötyönä. Hartolassa toimivan Itä-Hämeen museon työntekijä on tallentanut kirjaston digistudiossa sähköiseen muotoon museon tallenteita, vhs-videoita, negatiiveja ja dioja: paikallishistorialliset dokumentit löytyvät nyt sähköisinä tallenteina. Paikallisen nuorison mediapaja-hankkeen kanssa on suunniteltu yhteistyötä digitallennuksessa ja sen markkinoinnissa. Digitallennusta markkinoidaan yhtenä kirjaston maksuttomana palveluna asiakkaille ja alueen toimijoille.

Hankkeen tavoitteet saavutettiin digitallennuslaitteiston hankinnalla, laitteiston käytön haltuunotolla ja uuden palvelun markkinoinnilla kirjaston asiakkaille ja alueen yhteisötoimijoille. Kirjaston henkilöstön ja asiakkaiden mediataidot ovat parantuneet digitallennusohjelmistoa ja laitteiston toimintoja opeteltaessa ja uusi palvelu kirjastossa on vastaanotettu hyvin. Yksityiset ja yhteisölliset paikallishistoriallisesti merkittävät tallenteet on tallennettu sähköiseen muotoon ja ne voidaan tulevaisuudessa sijoittaa julkisiin verkkopalveluihin internettiin vapaasti selattavina paikallisaineistoina.

 

Fortsatta åtgärder: 

Digitallennuksen markkinointia kohdennetaan kesäasukkaille ja yhteisötoimijoille ja tuotetaan uuden palvelun markkinointimateriaalia.

Projektet börjar : 
05/01/2013
Projektet avslutas : 
31/05/2014
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€2 800
Egen finansiering: 
€500
Budget sammanlagt: 
€3 300
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€4 005
Egen finansiering: 
€1 205


Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€2 800