Elämäni sävelet – mukiinmenevä vinkkaus yläkoululaisille
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Raision kaupunginkirjasto
Raision kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Eeronkuja 2
21200
Kirjaston puhelin : 
044 797 1827
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@raisio.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Raiki
Y-tunnus : 
0204428-5
Yhteyshenkilön nimi : 
Nina Petander
Puhelin : 
+358447971713
Sähköposti : 
nina.petander@raisio.fi
Kuvaus : 

Kirjaston tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että nuoret musiikinkuuntelijat tiedostavat musiikkiosaston olemassaolon entistä paremmin. Valtaosa nykyteinien kuuntelukäytännöistä liittyy verkkomaailmaan ja erityisesti sosiaaliseen mediaan. Elämäni sävelet -hankkeen myötä nuoret tutustutetaan musiikkiin sekä kirjaston musiikkiosaston aineistoon syväluotaavasta näkökulmasta.

”Kirjasto tarjoaa elämyksen” on jo muodostunut motoksi, joka liittyy Raision kaupunginkirjaston aiempiin, Raision yläkoulun kanssa toteutettuihin ja onnistuneiksi osoittautuneisiin hankkeisiin. Mm. Kalevalarunosta räppiin -laululyriikkahanke ja Ylemmän asteen yhteys -elokuvahanke ovat tarjonneet sadoille nuorille mahdollisuuden tavata alan ammattilaisia. Myös Elämäni sävelet -hankkeessa se on olennainen elementti. Raision kaupunginkirjaston 250-paikkaiseen Martinsali-auditorioon kutsutaan musiikin tekijöitä MuKi-vinkkaukseen, jossa ammattilaiset suosittelevat oppilaille elämänsä varrella tärkeäksi muodostunutta musiikkia sekä musiikkiaiheista tai muuta kirjallisuutta. Tilaisuuden yhteydessä oppilaiden on mahdollista lainata mainittuja aineistoja sekä osallistua keskusteluun.

MuKi-vinkkauksen jälkeen kirjaston musiikkiosastolla toteutetaan oppilasraateja, joissa arvioidaan musiikkialan ammattilaisten suosittelemia aineistoja. Hankkeen alussa varmistetaan, että materiaali on oppilaiden saatavilla Vaski-kirjastojen kokoelmista.

Lisäksi oppilaat saapuvat musiikkitunnilla kirjastoammattilaisen pitämään kirjavinkkauksen, jonka teemana ovat muusikoiden elämäkerrat. Tavoitteena on, että vinkkaukset nostattavat keskustelua ja inspiroivat nuoria vertaisvinkkaukseen, jossa oppilaat suosittelevat aineistoja toisilleen. Raision yläkoulun Mediamylly-kerho työstää hankkeesta erilaisia mediasisältöjä, joita tarjotaan paikallismedioille. Samalla kirjaston ja musiikkiosaston palveluja tuodaan myös suuren yleisön tietoisuuteen.

Hanke palvelee kirjastoammattilaisia tarjoamalla kokemuksia ja materiaalia mm. MuKi-vinkkauksia varten, joita voidaan nuorten lisäksi hyödyntää myös aikuisasiakkaille. Lisäksi hanke tuottaa ammatillista ajatustenvaihtoa kirjaston eri osastoilla työskentelevien kesken. Tärkein anti on kontaktin syveneminen kirjastolaisten ja yläkoululaisten välillä.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Raision yläkoulu, Raision kaupunginkirjasto, Raision kaupungin Nuorisopalvelut, Raision nuorten käsityöpaja, musiikkialan ammattilaiset

Aiemmat hankkeet: 

Let there be Rock - musiikki- ja pelivinkkaus

Kohtaa elävä kirjailija

Sähköä ja säpinää kirjastoon

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 
Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

30.1.2014 hankkeen käynnisti turkulaisen rap-yhtye Ronskibiitin sekä rap-artisti Palefacen saapuminen Vaisaaren yläkoululaisten vieraiksi Raision kaupunginkirjaston Martinsali-auditorioon. Artistit pitivät kaksi samansisältöistä esitystä. Oppilailla oli mainio tilaisuus tutustua paikalliseen rap-ryhmään ja toisaalta valtakunnallisesti tunnettuun artistiin. Ronskibiitin esiintymisen jälkeen Paleface soitti kappaleitaan ja kertoi nuoruutensa musiikinkuuntelu -ja lukemiskokemuksistaan sekä valotti kappaleidensa kantaaottavien sanoitusten taustoja. Kuultiin mm. minkälainen teos on hänen Helsinki-Shangri-La -levynsä nimessä esiintyvä Shangri-La ja miksi se kannattaa lukea. Myös mm. Väinö Linnan teoksia Paleface suositteli yläkoululaisille. Ronskibiitinkin välispiikeissä lukeminen on jees -viesti välittyi omintakeisella ja mieleenpainuvalla tavalla, mikä oli yksi hankkeen päätarkoituksista.

Koululaisten lisäksi rap-artistien vierailu kiinnosti kiitettävästi myös tiedotusvälineitä, ja Palefacen haastattelu vierailun tiimoilta julkaistiin Ylen sivuilla. Myös yläkoulun Mediamylly-ryhmä teki vieraista jutun koulun verkkolehteen. Oppilaat tiedustelivat vierailun jälkeen, keitä julkkiksia hankkeen myötä on vielä tulossa vierailulle. Robinin vierailua toivottiin, mutta valitettavasti tämän hankkeen puitteissa toivetta ei ollut mahdollista toteuttaa.

4.4.2014 pirkanmaalainen tietopalvelusihteeri Matti Karjalainen Lielahden kirjastosta piti yläkoululaisille muki-vinkkauksen, jossa mielenkiintoisia kirjavinkkejä ryydittivät musiikkivideoklipit. Vinkkilista liitettiin Raision kaupunginkirjaston verkkosivuille, josta se on kaikkien halukkaiden löydettävissä. Matin vinkkaamat kirjat olivat vapaasti lainattavissa, ja vinkkejä voi käyttää hyödyksi myöhemmin yläkoulun vinkkauksissa. Lisäksi yläkoulun äidinkielenopettajat suunnittelivat vinkkauksessa esiteltyjen elämäkertojen ja tietokirjojen pohjalta tehtävää esitelmää.

8.5. 2014 järjestettiin Mahittulan nuorisotilalla rap-työpaja, jonka vetäjinä toimivat Niko Toiskallio alias Chydeone sekä Ronskibiitin Chrisu. Pajaan osallistui 40 yläkoulun oppilasta. Valmiita tekstejä syntyi, ja päivä päättyi oppilaiden väliseen battlerapiin.

Kirjaston musiikkikokoelmiin hankittiin Chydeonen vuonna 2014 ilmestynyt Jekyll&Hyde -levy. Lisäksi Paleface lahjoitti Raision musiikkikirjaston kokoelmiin Rappiotaidetta-kirjaan kuuluvan cd:n Rappiotaidetta - Suomirockin vaippaikä. Paleface kertoi osallistuvansa mielellään vastaaviin hankkeisiin tulevaisuudessakin ja hän oli ilahtunut siitä, miten kattavasti hänen tuotantonsa on saatavilla Vaski-kirjastojen kokoelmista.

Kaikille hankkeessa vierailleille annettiin muistoksi nuorten käsityöpajalla tehty kulhoksi muotoiltu vinyylilevy.

Artistien esiintymistilaisuuksissa ja vinkkauksessa oli mahdollista lainata aineistoa. Lainaaminen oli vähäisempää kuin oli toivottu. Monesti etenkin nuorten ollessa kyseessä asiaan palataan kenties jälkeenpäin, ehkä vasta siinä vaiheessa kun ollaan jo aikuisia ja käydään kirjastossa oman jälkikasvun kanssa. Muisto kirjaston tuottamasta elämyksestä kantaa pitkälle.

Jatkotoimenpiteet: 

Aineiston helpon ja ajanmukaisen saatavuuden lisäksi kirjasto elämyksen tarjoajana nuorelle asiakkaalle on seikka, joka on hyvä muistaa myös tulevaisuudessa. Ehkä Elämäni sävelet -hanke ei kasvattanut nuorten lainaamista tai kirjaston käyttämistä ylipäätään siinä määrin kuin toivottiin, mutta se lisäsi tietoisuutta musiikkiaineistojen olemassaolosta ja musiikkikirjaston tarjoamista mahdollisuuksista. Kaikkea ei voi saada suoratoistopalveluiden kautta.

Lisätietoa: 

Tiedotusvälineille 21.1.14:

Paleface ja Ronskibiitti esiintyvät Raision yläkoululaisille

Rap-artisti Paleface (Karri Miettinen) esiintyy Raision Vaisaaren yläkoulun oppilaille to 30.1. klo 10.55 -11.40 ja 12.20 - 13.05. Tapahtumassa on mukana myös turkulainen hip-hop –ryhmä Ronskibiitti.

Paleface on yksi Suomen arvostetuimmista ja kansainvälisimmistä rap-artisteista, jolla on faneja yli genrerajojen. Helsinki – Shangri – La palkittiin 2010 Etno-Emmalla. Paleface nimettiin vuoden miessolistiksi Emma-gaalassa 2011 ja 2012 julkaistu Maan tapa meni suoraan listakärkeen. Viime vuonna Paleface ja amerikkalainen rap-artisti Matre julkaisivat yhdessä Food foor the goods albumin ja tekivät laajan kiertueen eri mantereilla.

Turkulainen pitkänlinjan vaihtoehtoinen hip-hop –ryhmä Ronskibiitti työstää parhaillaan toista täyspitkää albumiaan. Sen on tarkoitus ilmestyä tänä vuonna Ähky levy-yhtiön julkaisemana.

Elämäni sävelet on Raision kaupunginkirjaston ja Vaisaaren yläkoulun yhteinen hanke, jonka tavoitteena on syventää kirjaston ja koulun välistä yhteistyötä sekä tarjota oppilaille luku- ja kuunteluelämyksiä uudesta näkökulmasta. Hankkeessa ovat mukana myös Raision kaupungin nuorisopalvelut.

Elämäni sävelet toteutetaan osin ELY-avustuksen turvin.

 

 

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2013
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2014
Ryhmät: 
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€7 000
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€5 531
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 531
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
5kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
500henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€4 000

Perustelumuistio myöntöperusteista vuonna 2013

 
okm
avi