Elämyksiä kirjastonkäyttäjille
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Valtimon kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Sepänkatu 6
75700
Kirjaston puhelin : 
04010 41130
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@valtimo.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Valti
Yhteyshenkilön nimi : 
Pesonen, Arja
Puhelin : 
04010 41130
Sähköposti : 
arja.pesonen@valtimo.fi
Kuvaus : 

Kirjastossa on aiemminkin järjestetty kirjailijavierailuja, mutta vierailijat ovat olleet lähinnä paikallisia kirjailijoita. Usein on kuultu kysyttävän, miksei meille voisi pyytää valtakunnallisesti tunnettuja kirjailijoita? Todistettavasti kirjailijavierailut lisäävät kirjojen kysyntää ja lainausluvutkin hiukan kohoavat. Lisäksi kirjailijoiden tapaaminen on monelle paljon lukevalle sykähdyttävä kokemus, ja joillekin se on sysäys lukemisen aloittamiseen.

Matkat Ylä-Karjalaan ovat kuitenkin niin pitkiä, että kirjailijavierailut ovat jääneet harvoin saatavaksi herkuksi. Tämän vuoden ilahduttava kokemus kirjailijoiden lukemisharrastusta elähdyttävästä vaikutuksesta, ja naapurikirjastojen, Nurmeksen ja Lieksan, kanssa tehdystä yhteistyöstä, saa meidät hakemaan jatkoa hankkeelle ”Mistä noita kirjoja oikein tippuu?”. Kun tänä vuonna tuotimme myös sanataidetyöpajoja lapsille, ensi vuonna olisi tarkoitus keskittyä kirjailijoihin.

Tarkoitus on tuottaa neljä kirjailijavierailua, joista ainakin yksi on suunnattu nuorille. Yhteistyö Nurmeksen ja Lieksan kirjastojen kanssa helpottaa kirjailijan saamista, ja mahdollistaa matkakustannusten jakamisen.

 

Tavoitteet:

-uusien kirjastonkäyttäjien hankkiminen

-lukuharrastuksen elvyttäminen

-kuntalaisten totuttaminen tilaisuuksiin kirjastossa

-yhteistyö naapurikuntien kanssa

 

 

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Nurmeksen ja Lieksan kirjastot

Aiemmat hankkeet: 

Mistä noita kirjoja oikein tippuu?

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Järjestimme viisi (5) kirjailijavierailua, joista yksi koululle yläasteikäisille. Kirjailijoita kävi kuuntelemassa hiukan enemmän yleisöä kuin aiempina vuosina. Syyksi epäilimme kirjailijoiden tunnettavuutta. Vierailut ovat tavallisesti arki-iltoina, joten kokeilimme myös sunnuntaitapahtumaa. Se olikin onnistunut ja kävijät antoivat positiivista palautetta ajankohdasta. Kuten aiemminkin, vierailevien kirjailijoiden kirjoja lainattiin runsaasti useita kuukausia vierailujen jälkeen, ja siinä sivussa myös muuta kirjallisuutta. Jonkin verran yleisöstä oli kirjaston "löytäneitä" uusia asiakkaita.Yhteistyö naapurikuntien kanssa ei tämän hankkeen aikana onnistunut. Useita kirjailijoita yritimme saada kiertueelle niin Lieksaan, Nurmekseen kuin Valtimollekin, mutta lopulta luovutimme, kun hyvin moni kirjailija kieltäytyi. Aikataulut vain eivät onnistuneet.Hankkeen aikana tuotimme lapsille sanataidetyöpajoja yhtenä päivänä. Osa pajoista oli kirjastossa päiväkodin ja muun päivähoidon lapsille, ja osa koululla viidennen luokan oppilaille.

Jatkotoimenpiteet: 

Aiomme edelleenkin järjestää kirjailijavierailuja kirjastossa. Määrärahojen puitteissa vierailuja voitaneen järjestää kaksi vuodessa. On todettu, että vierailut lisäävät kirjojen kysyntää ja nostavat lainauslukuja ja ovat piristävä lisä kirjaston toiminnassa.

Aloituspäivämäärä : 
01/03/2013
Lopetuspäivämäärä : 
28/02/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€2 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€2 500
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€2 241
Oma rahoitus yhteensä: 
€241
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
4kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
50henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
5kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
172henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 000

Hanke on kokonaisuudessaan hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn kuluerittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2013, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/fi/ohjeita/perustelumuistio-2013

 
okm
avi