Elämysreiteillä: Espoon uuden kirjastoauton tapahtumareitit
Vuoden 2013 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Espoon kaupunginkirjasto - kirjastoauto
Kirjaston osoite : 
PL 3611
02070
Kirjaston puhelin : 
0503301762
Kirjaston sähköposti : 
jaana.tyrni@espoo.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Em
Y-tunnus : 
Y-0101263-6
Yhteyshenkilön nimi : 
Jaana Tyrni
Puhelin : 
0503301762
Sähköposti : 
jaana.tyrni@espoo.fi
Kuvaus : 

Espoon kaupunginkirjasto hakee rahoitusta kirjastoauton uudenlaiseen tapahtumatoimintaan. Helmikuussa toimintansa aloittavalle, muunneltavaksi suunnitellulle lastenkirjastoautolle räätälöidään normaalien päiväkoti- ja koulureittien lisäksi kuukausittain vaihtuvia teemoitettuja tapahtumareittejä. Näistä reiteistä haetaan rahoitusta neljän eri kuukauden tapahtumareitteihin. Rahoitusta haetaan asiantuntijapalkkioihin, tarvikkeisiin, muusikoiden ja kirjailijoiden esiintymispalkkioihin sekä Ursa ry:n laitteiden lainaamiseen.

Huhti-toukokuussa kirjastoauto kiertää iltapäivä- ja iltakierroksilla puutarha-autona, jolloin puutarhurit pitävät autossa työpajoja sekä lapsille että aikuisille. Työpajoissa jaetaan puutarhatietoutta ja istutetaan siemeniä ja taimia.

Elokuussa autossa pidetään minifestareita, jolloin espoolaiset nuorten bändit esiintyvät kerran viikossa muutamalla pysäkillä. Näihin minifestareihin osallistuu yhteensä neljä eri bändiä.

Syyskuussa autolla on kirjailijakiertue, jolloin kerran viikossa auton mukana on joko aikuisten- tai lastenkirjailija.

Marraskuussa esitellään aurinkokuntaa, revontulia ja tähdenlentoja yhteistyössä Ursa ry:n kanssa. Tähän kokonaisuuteen kuuluu myös kirjastoauton henkilökunnalle järjestettävä tähtitaivaskurssi. Ursan siirrettävä planetaario pystytetään tapahtumareitin aikana joillekin kouluille. Kirjastoautossa sähköistä kosketuspöytää ja iPadeja käytetään havainnollistamaan opetusta.

Kirjaston henkilökunta suunnittelee tapahtumat, markkinoi niitä, haastattelee kirjailijoita ja toimii työpajoissa apuohjaajina. 

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Espoon Viherpalvelut, 4 H-yhdistys, ursa ry.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

  

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Toimenpiteet:                                                                                                                             

Hankesuunnitelman mukaiset tapahtumat Puutarha-auto sekä bändibussi järjestyivät yhteistyökumppanien kautta (mm Entressen kirjasto, Omnia). Tärkeätä oli että kirjastoauton henkilökunta itse oppisi toimimaan tapahtumatuottajina, markkinoijina ja konseptin kehittäjinä. Erityisesti viiden tapahtumateeman kautta, ja niihin liittyneen yhteistyön eri kulttuuriammattilaisten kanssa, Espoon kirjastoauto on oppinut uusia taitoja ja kehittynyt rohkeaksi ja kokeilevaksi.

Tapahtumateemat (liikunnalliset ryhmät, senioriryhmät noin 10 henk., muut 15-30 henk.)

Satujooga: henkilökunta kehitti yhdessä lastenjoogaopettajan kanssa interaktiivisia satutunteja missä sekä kerrottiin yhdessä satuja lasten kanssa että tehtiin hauskaa liikuntaa. Opimme ettei ole juuri mitään mikä ei voisi toteuttaa kirjastoautossa. Tapahtumien kieli: suomi, englanti, espanja. Asiantuntijapalkkiot: Fatima Galiana, 9 lastenryhmää, 2 aikuisten ja lastenryhmää. Koulut, päiväkodit, asukaspuisto.

Nukketeatteri/varjoteatteri: kehitimme mm. nukketeatteriesityksiä yhdessä vastavalmistuneiden (tai opintojensa loppuvaiheilla olevia) draama-ammattilaisten kanssa. Opimme mihin kaikkeen kirjastoauton estradia voi käyttää, ja mitä voi tehdä auton valoilla, äänitoistolaitteilla, ipadeilla, videotykillä jne. Näytösten kieli: Suomi, englanti, espanja Asiantuntijapalkkiot: Melina Björn, Ari-Pekka Miettinen, 6 ryhmää, Kenneth Sirén, 9 ryhmää, Fatima Galiana, 2 ryhmää, Mirva Anjala, 4 ryhmää. Koulut ja päiväkodit.

Mielimatkatyöpajat: Toteutimme yhdessä teatteri-ilmaisuohjaajan kanssa ohjelmaa senioritaloille missä yhdistettiin vanhaa ja uutta. Teimme yhdessä palvelutalojen asukkaiden kanssa muistelumatkaa menneisyyteen modernin tekniikan avulla (musiikkia, ipadit, videotykki, vanha kunnon matkalaukku täynnä muisteluesineitä). Asiantuntijapalkkio: melina Björn, 4 ryhmää. Palvelutalot.

Tarinahieronta: kehitimme yhdessä draama-ammattilaisten kanssa satuhierontaa aikuisille; tarinahierontaa palvelutalojen asukkaille. Asiantuntijapalkkiot: Kenneth Sirén, Isa Hänninen, Anni Swahn, 4 ryhmää. Palvelutalot

Kirjailijavierailut: Järjestimme lastenkirjailijavierailun kirjastoautossa, Tuula Korolainen kertoi kirjoistaan ja jututti koululaisia. Kutsuimme Philip Teirin mukaan Espoon pohjoisempaan kylään missä paikalliset Martat osallistuivat (sukulaistensa kanssa) vilkkaaseen keskusteluun kirjastoautossa. Asiantuntijapalkkiot:Tuula Korolainen ja Philip Teir. Koulu ja Marta-yhdistys

Muuta: Palkattiin teatteri-ilmaisuohjaajaopiskelija Melina Björn fasilitaattoriksi kirjastoauton ensimmäiselle kiusaamisen ehkäisy- Mä en dissaa- bussin kiertueelle, alakouluilla keväällä 2014. Olemme myös käyneet asukaspuistossa mukanamme lastentrubaduuri Tomi Pulkkinen, vierailleet kouluilla lastenmuusikkojen Niina Bellin ja Jonas Genbergin kanssa ja osallistuneet kuulovammaisten nuorten leirille Välkyn ja teatteri-ilmaisuohjaaja Kenneth Sirénin kanssa.

Yhteistyö erilaisten kulttuuri-asiantuntijoiden ja opiskelijoiden kanssa on antanut kirjastoauton henkilökunnalle uusia näkemyksiä kirjastopalvelujen ja kirjastoauton mahdollisuuksista ja tärkeydestä. Osaamme muuttaa kirjastoauton tilaa hetkessä joogabussiksi, ipad-työpajaksi tai senioriautoksi. Uudenlainen yhteistyö koulujen, päiväkotien, kyläyhdistysten ja palvelutalojen kanssa on opettanut meitä entistä paremmin ottamaan meidän yhteistyökumppanit mukaan toiminnan kehittämiseen.

Kirjastoautossa olemme oppineet katsomaan koko meidän toimintaa uusilla silmillä ja yritämme lisätä leikkisyyttä ja luovuutta sekä asiakkaiden aktiivista osallistumista myös ”perinteisessä” toiminnassa. Kirjastoauton tila antaa mahdollisuudet aivan uudenlaisiin kokemuksiin. Kirjastoautossa jopa ne lapset (tai aikuiset) joilla yleensä on vaikeuksia keskittyä, näyttävät rauhoittuvan ja nauttivan ryhmässä olemisesta. Kirjastoautossa kaikki on mahdollista.

Jatkotoimenpiteet: 

Elämysreitit jatkuvat, tapahtumakirjastoauto on nyt osa ”normaalia” toimintaa. Kirjastoauton henkilökunta tuottaa myös itse (vakituiset + tilapäinen henkilökunta) nukketeatteri- ja varjoteatteriesityksiä. Myös mm. mielimatkat palvelutaloilla jatkuvat, henkilökunnan ohjaamina.

Lisätietoa: 

Anni Kääriäinen

Krjastopalveluiden aluejohtaja

Espoon kaupunginkirjasto, Keski- ja Pohjois-Espoon alue

Puh. +358 046 8772740

anni.kaariainen@espoo.fi

Aloituspäivämäärä : 
01/05/2013
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€8 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€10 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€9 052
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 376
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
73kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
1 095henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€6 000