Eläviä lasten kirjallisuustapahtumia kirjastossa
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Vantaan kirjasto- ja tietopalvelut
Kirjaston osoite : 
Lummetie 4
01300
Kirjaston puhelin : 
(09) 83922816
Kirjaston sähköposti : 
tuulikki.aho@vantaa.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Vantaa
Y-tunnus : 
0124610-9
Yhteyshenkilön nimi : 
Tuulikki Aho
Puhelin : 
(09) 83922816
Sähköposti : 
tuulikki.aho@vantaa.fi
Kuvaus : 

1 Tausta

Vantaan kaupunginkirjasto on parin viime vuoden aikana järjestänyt suomalaista lastenkirjallisuutta esille tuovia sunnuntaitapahtumia: syksyllä 2010 kirjastoissa järjestettiin Muumisunnuntai ja syksyllä 2011 Vilperipäivä, jolloin osassa kirjastoista oli Tatu ja Patu -aiheisia tapahtumia ja osassa Risto Räppääjä -aiheisia tapahtumia. Tapahtumat toteutettiin varsin pienellä budjetilla ja niiden kohokohtia olivat Muumi-, Tatu-, Patu- ja Risto Räppääjä -hahmojen vierailut, jotka halailivat lapsia ja saattoivatpa jakaa nimikirjoituksiakin. Muutoin tapahtumissa oli aiheeseen liittyvää askartelua, tietokilpailuja, satutunteja yms. Vilperipäivään osallistui myös kirjailija-kuvittaja Sami Toivonen, joka vieraili useammassa kirjastossa kertomassa tuotannostaan. Kirjailijan vierailu ei kuitenkaan ollut monelle lapselle päivän kohokohta. Innokkaimmat lapset kuuntelivat ja kyselivät aktiivisesti, mutta iso osa lapsista ei jaksanut kuunnella kirjailijan esiintymistä loppuun vaan poistui paikalta kesken kaiken. Lapsia kiinnostaa ennen muuta kirjan sisältö ja siihen liittyvä tekeminen, ei niinkään kirjan kirjoittaja. Sekä Muumisunnuntai että Vilperipäivä herättivätkin kysymyksen: olisiko lastenkirjan sisältöä mahdollista elävöittää kirjastotilassa vielä luovemmin ja monipuolisemmin?

2 Hankkeen sisältö ja tavoitteet

Eläviä lastenkirjallisuustapahtumia kirjastoissa -hanke koostuu kahdenkymmenen tapahtuman sarjasta, jotka toteutetaan syksyllä 2013. Kymmenen tapahtumaa toteutetaan yhteistyössä vantaalaisten koulujen kanssa. Loput kymmenen toteutetaan Vantaan kaupunginkirjaston kymmenessä yksikössä yhden sunnuntaipäivän aikana, sillä koko Vantaan laajuisesta lastentapahtumapäivästä on erinomaisia kokemuksia. Se on herättänyt kiinnostusta medioissa ja tuonut kirjastoihin lukuisia lapsia.

Kouluyhteistyössä järjestettäviä tapahtumia varten laaditaan yhteistyössä Vantaan sanataidekoulun kanssa koululaisille (8-11-vuotiaat) tarkoitettu elämyspaja, joka perustuu suomalaiseen lastenkirjaan. Elämyspaja on kirjastotilaan lavastettu, lastenkirjaan perustuva sanataideseikkailu, jossa lapset suorittavat rooliasuihin pukeutuneiden sanataideohjaajien avulla erilaisia tehtäviä. Yhteistyöstä on sovittu alustavasti Me Rosvolat- kirjan (ja sen jatko-osat) kirjoittaneen Siri Kolun kanssa. Kolu on vantaalainen kirjailija ja Finlandia Junior -palkinnon voittanut kirjansa on paitsi laadukas myös suosittu.

Koko Vantaan laajuinen sunnuntaitapahtuma rakennetaan väljästi samaisen teoksen ympärille, ja Me Rosvolat onkin erittäin kiinnostava teos juuri vuonna 2013. Kirjasta on tekeillä elokuva, joka saa ensi-iltansa keväällä 2013. Kirjasta on tekeillä myös näytelmä, joka saa ensi-iltansa syksyllä 2013 Helsingin kaupunginteatterissa.

Tämä tarjoaa kirjastolle mielenkiintoisen mahdollisuuden löytää uudenlaisia esiintyjiä sunnuntaitapahtumaan. Elokuva- ja teatterinäyttelijät voivat vierailla rooliasuissaan kirjastoissa, elokuvan esitysoikeudet voidaan ostaa ja myös kirjailija on alustavasti lupautunut osallistumaan ohjelmaan. Kirjaston tiloihin voidaan tuoda myös teoksen henkeen sopivia lastenmusiikkikokoonpanoja. Myös Vantaan sanataidekoulu osallistuu sunnuntaitapahtumaan tuomalla elämyspajansa yhteen vantaalaiseen kirjastoon. (Elämyspajan kuljettaminen, kasaaminen, pitäminen ja purku kestää yhteensä viisi tuntia, joten elämyspajaa ei valitettavasti voida pitää yhden päivän aikana kuin yhdessä kirjastossa.)

Kirjailijalla on tekijänoikeudet teokseensa ja hänelle maksetaan tekijänoikeuskorvauksia Vantaan sanataidekoulun elämyspajasta. Kirjailijalla on myös suurin sanavalta siihen, millaiseksi koko Vantaan laajuinen ohjelma muodostuu ja hänelle voidaan maksaa erillinen palkkio esimerkiksi konsultoinnista.

Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on kannustaa lapsia tarttumaan kirjaan ja esittää kirjasto lukemiseen ja luovaan toimintaan kannustavana, ajan hermolla olevana paikkana (eikä pelkästään lainaamona niin kuin se monen lapsen ja aikuisen mielissä on). Hankkeen tavoitteena on myös tuoda Vantaan kaupunginkirjastolle uusia, kiinnostavia yhteistyökumppaneita ja medianäkyvyyttä.

3 Kustannusarvio

Elämyspajojen kustannusarvio (perustuu Vantaan sanataidekoulun + kirjailijan tarjouksiin)

Vantaan sanataidekoulun kustannukset

Yhden elämyspajan kustannukset =  730 €

11 elämyspajan kulut (10 kpl kouluyhteistyössä + 1 sunnuntaitapahtumana)

11 x 730 €  =  8030 €

Muut kulut (Sis. Painokulut, rekvisiitta, rooliasut, lavasteet) 2000 €

8030 € + 2000 €  = yht. 10 030 €

Kirjailijan tekijänoikeuskulut

12 % kokonaiskuluista  =  1204 €

yht. 11 234 €

Koko Vantaan laajuinen sunnuntaitapahtuman kulut (perustuu summittaiseen arvioon, eikä tarkkaan tarjouspyyntöön)

Näyttelijöiden vierailut (15 vierailua, isoimmissa kirjastoissa kaksi näyttelijää)

15 x 300 € (yksi vierailu 220 € + sivukulut = 300 €)  =  4 500 €

Lastenmusiikkiyhtyeet (7 vierailua, kaikkien kirjastojen tiloihin ei mahdu, keskihintainen vierailu 1000 €)

7 x 1000 €  =  7000 €

Elokuvien esitysluvat (esitykset 10 kirjastossa, esityskohtainen lupa 140 €)

10 x 140 €  =  1400 €

Kirjailijan esiintymiset neljässä kirjastossa (esim. kirjailijavierailuja, kirjailija satutunteja tai muita esityksiä) 4 x 300 € (yksi vierailu 220 €  + sivukulut = 300 €)  =  1200 €

Kirjailijan konsultointipalkkio = 1000 €

yht. 15 100 €

Muut kustannukset

Mainos Vantaan Sanomissa  =   2000 €

Julisteen + mainoksen taittaminen,  painatuskulut  =  1500 €

yht. 3500 e

Kaikki kulut  yht.  29 834 €

Vantaan kaupunkirjasto osallistuu hankkeen parissa työskentelevän kirjastohenkilöstön henkilöstökulujen verran.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Lisää kesäkisasta voi lukea Vantaan Sanomien jutusta   http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/239179-kirjasto-kuuntelee-lasten-ideoita

Tikkurilan kirjaston Me Rosvolat -tapahtumapäivä  http://www.flickr.com/photos/vantaankaupunginkirjasto/sets/72157635646532554/with/9816468573/

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Projektiin liittyvä toiminta ajoittui keväälle, kesälle ja syksylle 2013. Kesällä koululaisille järjestettiin Unelmieni kirjasto –kesäkisa, syyskuun alussa otettiin käyttöön lasten roolivaatepaketit, Me Rosvolat –teemainen Sanataidepaja sekä kirjailija SIri Kolu kiersivät puhumassa kouluryhmille kirjastoissa ja kirjastojen lastenkirjastotyöntekijät kutsuivat lapsia kirjavinkkauksiin. Syksyn huipensi lauantaina 14.9.2013 jokaisessa Vantaan kirjastoyksikössä järjestetty koko perheen Me Rosvolat –lastentapahtuma.

Projektin suunnittelusta vastasi erillinen nelihenkinen projektityöryhmä, jossa oli mukana Vantaalaisia lastenkirjastotyöntekijöitä. Tapahtumien toteutuksesta vastasivat kirjastot, Vantaan Sanataidekoulu ja Siri Kolu. Seuraavissa luvuissa kerrotaan tarkemmin projektin eri osa-aluiden toteutuksesta.

Me Rosvolat –syystapahtumien markkinointi päätettiin aloittaa jo alkukesällä 2013. Vantaan kirjastoissa järjestetään joka vuosi koululaisten kesäkisa koulujen loma-aikana. Vuonna 2013 kisassa kerättiin kirjastojen toiminnan kehittämisideoita, ja parhaat luvattiin toteuttaa. Kisan graafinen ilme sidottiin yhteen Me Rosvolat –kirjojen ilmeen kanssa, kilpailulomakkeessa mainostettiin syksyn tapahtumaa, kunkin kirjaston paras idea palkittiin rosvoaiheisella kirjalla ja koko Vantaan kisan voittaja kruunattiin 14.9. Me Rosvolat -tapahtumassa vuoden Viljaksi

Verkossa Me Rosvolat –päivää mainostettiin näkyvällä paikalle Helmet.fi-sivustolla. 14.9. tapahtumaa mainostavia kirjanmerkkejä jaettiin syyskuun alussa koululaisryhmille ja lapsiperheille kirjaston tiloissa. Lisäksi kirjastotiloissa ja muissa lastenkulttuurin toimijoiden tiloissa oli esillä tapahtumajulisteita.

Jokaisessa kirjastossa järjestettiin syyskuun 2013 kahdella ensimmäisellä viikolla ennen Me Rosvolat –tapahtumaa koululaisvierailuja. Vantaan Sanataidekoulu piti kussakin Vantaan 9:ssä kirjastossa vuorotellen 3-4 rosvoteemaista elämyksellistä sanataidepajaa 2 – 5. luokille. 

Siri Kolu vieraili 6:ssa kirjastossa, ja puhui kussakin kirjastossa 3:lle luokalle kirjailijuudesta ja kirjoistaan. Kaikki halukkaat koululaisryhmät eivät mahtuneet Vantaan Sanataidekoulun ja SIri Kolun vetämiin ryhmiin. Kirjasto tarjosi kuitenkin kaikille 2. – 5. luokkien ryhmille rosvoteemaista kirjavinkkausta. Projektiryhmä koosti kirjavinkkareille listan esiteltävistä kirjoista. Lista myös painettiin ja jaettiin kaikille vinkkauksiin osallistuneille. Kirjasto teki kirjavinkkareiden esittelemistä kirjoista myös lisätilauksia kirjastojen kokoelmiin.

Projektin päätapahtuma oli lauantaina 14.9.2013 kaikissa Vantaan kirjastoyksiköissä järjestetty Me Rosvolat –tapahtumapäivä koko perheelle. Projektin puolesta kustannettiin jokaiseen kirjastoon ”rosvo-orkesteri”, joka soitti lastenmusiikkia. Kirjastoissa esiintyivät: Lauri Arno Ankerman ja Ankermen, Kieppi, Grupa Balkan sekä Jytäjyrsijät, jotka kaikki soittivat 2 – 3 noin tunnin mittaista keikkaa eri kirjastoissa.

Projektiryhmä oli lisäksi suunnitellut kirjastoille ohjelmaehdotuksia, jotka oli helppo toteuttaa: rosvoaiheisen kirjastosuunnistuksen, silmälappu- ja miekka-askartelua, Wanted-kuvan tekemistä, kasvomaalausta. Kilpailupalkintoina jaettiin kirjailijan signeerauksella varustettuja Me Rosvolat –kirjoja. Lisäksi joissain kirjastoissa oli pientä tarjoilua.

Vantaan Sanataidekoulu piti avointa rosvosanataidepajaa koko päivän ajan Tikkurilan kirjastossa, ja Siri Kolu kiersi Vantaan kirjastoja Rosvoautoksi muuntuneen kirjastoauton kyydissä ja esiintyi Lumon, Hakunilan, Koivukylän ja Tikkurilan kirjastoissa.

14.9. tapahtumapäivänä lanseerattiin kirjastoissa myös lasten kirjastossa käytettäväksi tarkoitetut roolivaatepuvustot, joita hankittiin Lumon, Pointin, Hakunilan, Tikkurilan ja Myyrmäen kirjastoihin.

 

Aloituspäivämäärä : 
29/02/2012
Lopetuspäivämäärä : 
30/12/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€29 834
Oma rahoitus yhteensä: 
€0
Budjetti euroissa yhteensä: 
€29 834
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€26 604
Oma rahoitus yhteensä: 
€0
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
25kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
7 654henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€26 600
 
okm
avi