Eloisampia esityksiä & kätsympää kirjastonkäytön opetusta
Vuoden 2014 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Joni Virtanen, Kälviän kirjasto
Kokkolan kaupunginkirjasto - maakuntakirjasto
Kirjaston osoite : 
Isokatu 3
67100
Kirjaston puhelin : 
044-780 9564
Kirjaston sähköposti : 
susann.forsberg@kokkola.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Klm
Y-tunnus : 
FI0179377-8
Yhteyshenkilön nimi : 
Kati Salmen
Puhelin : 
040-806 5233
Sähköposti : 
kati.salmen@kokkola.fi
Kuvaus : 

Kälviän kunnankirjastosta tuli vuoden 2009 kuntaliitoksessa Kokkolan kaupunginkirjaston lähikirjasto. Se on Kokkolan lähikirjastoista sekä kävijä- että lainausmäärältään suurin ja sen toiminta on jatkunut samantapaisena kuin vanhoina hyvinä kunnankirjaston aikoina. Tavanomaisten kirjastopalvelujen lisäksi kirjastossa järjestetään viikoittain suositut satutunnit sekä kerran kuussa lukupiiri. Kirjastolla on myös oma kirjavinkkari, joka kiertää sekä kouluilla että vinkkaa ryhmille kirjastossa. Kirjastossa järjestetään myös ympäri vuoden muita tapahtumia, kirjailijavierailuja, näyttelyitä yms. Kirjaston esitystekniikka on kuitenkin auttamattomasti jälkeenjäänyt – meiltä löytyy 1 kpl naapurikoulun kellarista anastettuja valkokankaita vuodelta miekka ja kilpi. Kirjastossa ollaan toteuttamassa kunnan omalla rahoituksella lehtiosaston uudistusta, jonka yhteydessä olisi luontevaa laittaa tekniikkakin uuteen kuosiin.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeen tavoitteena oli saada kirjaston tekniset laitteet vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Aluksi hankerahoilla kirjastoon hankittiin suuri digi-tv helposti liikuteltavilla jaloilla. Lisäksi hankittiin 3 iPad-taulutietokonetta, Apple TV sekä myöjemmin kannettava tietokone.

Tablettitietokoneita on kirjastossa käytetty moneen tarpeeseen: ne ovat olleet tiskiltä asiakkaiden lainattavissa nettisurffailua ja tiedonhakua varten. Tabletteja on käytetty myös kirjastonkäytönopetuksessa, Apple TV:n avulla digi-televisio on valjastettu näytöksi. Lisäksi yhteen tablettiin on valmiiksi ladattu kirjaston tarjoamia e-lehtiä ja e-kirjoja ja se on ollut uudistetussa lehtisalissa vapaasti käytettävissä.

Kannettava tietokone sijoitettiin myös lehtisaliin, ja se asennettiin avautumaan ePress–sivulle, joten digilehdet ovat helposti luettavissa tablettitietokonetta suuremmalta näytöltä. Lisäksi läppäriä on käytetty vierailujen ja tapahtumien yhteydessä yhdistettynä digi-tv –ruutuun. Digi-tv:tä on käytetty myös esim. digivalokuvanäyttelyn alustana ja lukupiirissä.

Hankkeen avulla kirjaston asiakkaat ovat saaneet eloisampia esityksiä ja kirjastonkäytönopetuskin on ollut kätevämpää. Kirjasto on voinut monipuolistaa tilaisuuksien järjestämistapaa ja samalla hankkiutua eroon vanhentuneesta tekniikasta ja lainavälineiden haalimisesta. Kirjaston tarjoama e-aineisto on saatu paremmin esille kirjastotilassa.

 

Jatkotoimenpiteet: 

Kirjasto pyrkii hankkimaan muutaman tablettitietokoneen lisää ja aktivoimaan niiden käyttöä. E-aineistojen näkyvyyden parantamiseen tulemme myös satsaamaan.  Järjestämme seniori-ikäisille koulutustilaisuuksia mobiililaitteiden käytöstä. Digi-tv:tä tullaan käyttämään aktiivisemmin mm. tiedottamisen välineenä.

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€5 500
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 070
Oma rahoitus yhteensä: 
€5 272
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää esitetyn erittelyn mukaan. Perustelumuistio, ks.  http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014