"En löydä täältä mitään"
Vuoden 2012 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Pyhäjoen kirjasto
Pyhäjoen kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Ruukintie 1
86100
Kirjaston puhelin : 
040 359 6171
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@pyhajoki.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Pyhjo
Y-tunnus : 
0189127-1
Yhteyshenkilön nimi : 
Heikki Lahnaoja
Puhelin : 
040 359 6170
Sähköposti : 
heikki.lahnaoja@pyhajoki.fi
Kuvaus : 

”En osaa etsiä täältä kirjoja.”

”Lainaan van uutuustelineestä. En viitsi lähteä tuonne peremmälle kun en löydä sieltä mitään.”

Yhä useammat asiakkaistamme kokevat ongelmalliseksi kirjojen löytämisen kirjastosta, vaikka kirjastomme ei olekaan kovin iso. Harva enää uskaltautuu hyllyjen väliin, koska turhautuu, kun ei löydä mieleistään lukemista.

Mitä aiomme tehdä asialle? Ensinnä aiomme miettiä onko kaunokirjallisuus tällä hetkellä oikeassa paikassa talon perällä; ehkä sen pitäisikin olla keskellä kirjastosalia, jotta asiakkaitten ei tarvitsekaan uskaltautua sen pitemmälle. Samalla tarkistamme genre-jaottelua. Ratkaisevaa ovat myös poistot, jotta saadaan tilaa esitellä kirjoja.

Helsingissä järjestetyssä The New Library –konferenssissa korostettiin selkeän opastuksen tarpeellisuutta. Tämä on ongelmanratkaisumme toinen vaihe.

Tällä hetkellä sisätiloissa on vain hyllyjen päädyissä huonosti näkyvät, A5 -kokoiset paperiset luokkamerkit. Nyt pitää kävellä kunkin hyllyn viereen, jotta näkee mitä on missäkin. Kokonaisuus ja kirjojen sijoitteluperiaate saattaa jäädä silti hyvinkin epäselväksi. 

Haluaisimme että jopa ensi kertaa kirjastossa vieraileva hahmottaisi heti ovelta, mitä löytyy mistäkin. Fennovoiman ydinvoimalatyömaa tuo Pyhäjoelle joittenkin arvioitten mukaan jopa tuhansia työntekijöitä syksystä 2012 alkaen. Tulemme varmasti saamaan paljon asiakkaita, jotka eivät ole Pyhäjoen kirjastossa ennen käyneetkään.

Opasteitten tulisi olla isokokoiset, värikkäät, ja ehkä eri värit voisivat merkitä eri asioita. Opasteitten pitäisi olla jollain tapaa liikuteltavat, sillä materiaalien paikka kirjastossa vaihtuu varmasti myöhemminkin. Tässä tilanteessa on tärkeää miettiä myös monikielisyyttä.

Apua työhön tarvitsemme mainostoimistolta, jotka osaavat ammattilaisina pysäyttää ja hoksauttaa. Mainostoimiston ihmiset pystyvät ei-kirjastolaisina näkemään asiat myös asiakkaittemme kannalta.

Reaalitasolla kyse on lukuharrastusta tukevasta toiminnasta, jonka tuloksia voidaan parhaiten tarkastella aineiston eri osien lainamäärillä ja asiakaspalautteella. Toteutus tapahtuisi syksyllä 2012.

Haluamme tuoda uusilla opasteilla iloa elämään! Piristää asiakkaittemme päivää! Auttaa kävijöitä tekemään löytöjä! 

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Molemmat paikallislehdet Raahen Seutu ja Pyhäjokiseutu uutisoivat omilla jutuillaan keväällä 2013. 

Facebookin kuvasta näkyy lopputulos: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151675890002049&set=pb.195457677048.-2207520000.1383209801.&type=3&theater

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Projektin myötä kirjastosali paitsi selkiintyi, myös tuli iloisemman ja värikkäämmän näköiseksi.

Projekti aloitettiin valtavalla poisto-operaatiolla, kaunokirjallisuus väheni ehkä kolmasosalla. Seuraavassa vaiheessa kirjasto oli kolme päivää suljettuna jolloin vaihdoimme kaunokirjallisuuden ja tietokirjallisuuden paikkaa. Kaikki kaunokirjallisuuden hyllyt ovat nyt yhdessä paikassa salin keskellä - nehän ovat käytetyintä materiaalia joten siinä niitten pitääkin olla. Olimme jo aiemmin tehneet lastenosastosta keitaan kirjaston etualalle, joten kaunokirjallisuus ja lastenosasto ovat nyt mukavasti vierekkäin - aikuiset voivat selailla romaaneja sillä välin kun lapset puuhailevat lastenosastolla. 

Pyysimme tarjouspyynnön kolmelta lähistöllä olevalta mainostoimistolta. Opasteiden suunnittelija valikoitui työnäytteiden ja hinnan perusteella.  

Uudet opasteet hyllyjen päissä kertovat missä on mitäkin materiaalia. Lisäksi mm. lehtisali ja näyttelytila saivat samaa tyyliä olevat opastekyltit ja ne löytää nyt heti ulko-ovelta katsottuna. Asiakkaat kokevat uudistuksen piristävänä ja osaavat oikean hyllyn luo etsimään haluamaansa. Tietenkin jo kirjojen vähentäminen vaikutti tilan yleisilmeeseen ja löytämisen paranemiseen. Kirjastomme on nyt iloinen ja toimiva.

Jatkotoimenpiteet: 

Aikuisten kauno- ja tietohyllyjen väliin jätimme pienen aukean alueen. Lähitulevaisuudessa tulee mietittäväksi miten hyödyntäsimme tuota tilaa parhaiten. Hakukoneen voisi myös siirtää sinne, keskelle salia.

Aloituspäivämäärä : 
12/08/2012
Lopetuspäivämäärä : 
30/12/2012
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€1 300
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 020
Budjetti euroissa yhteensä: 
€2 320
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€4 881
Oma rahoitus yhteensä: 
€3 581
Muualta saatu avustus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
0kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
0henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
0kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
0henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€1 300