Enemmän elämyksiä kirjastosta
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Pomarkun kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Vanhatie 14
29630
Kirjaston puhelin : 
044 750 1170
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@pomarkku.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Pomru
Y-tunnus : 
0136610-0
Yhteyshenkilön nimi : 
Elena Iso-Oja
Puhelin : 
044 5505642
Sähköposti : 
elena.iso-oja@pomarkku.fi
Kuvaus : 

Nykyinen tilanne

Lastenkuvakirjahuone on pieni sekä hämärä ja sijaitsee erillään muusta lasten ja nuorten kirjallisuudesta. Esimerkiksi satutunnit, joita meillä on joka toinen viikko, pidetään yleensä aikuisten hyllyjen välissä. Nuorille ei ole tarjota minkäänlaisia aktiviteetteja perinteisten kirjojen, lehtiaineiston sekä dvd-elokuvien lisäksi. Musiikin kuuntelumahdollisuudet puuttuvat kokonaan. Kirjastossa ei ole varsinaista näyttelytilaa. Neljän viime vuoden aikana olemme aktiivisesti järjestäneet näyttelytoimintaa joka kuukausi. Näyttelyt piristävät kunnan kulttuurielämää ja tuovat erityisesti paikalista osaamista esille. Olemme saaneet kiitettävää palautetta asiakkailta. Joka kerta joudutaan miettimään uudestaan mihin sijoitetaan tuleva näyttely. Näyttelyt vaihtuvat pääsääntöisesti joka kuukausi. Kirjastossamme vapautui yksi huone, jossa oli lehtilukusali ja käsikirjasto. Lehtilukusali siirrettiin kunnanviraston aulaan. Se mahdollisti asiakkaille lukea lehtiä kaksi tuntia ennen kirjaston aukeamista. Käsikirjastosta luovuttiin, osa aineistosta poistettiin ja osa siirrettiin avoimeen kokoelmaan.

Hankkeen tavoite

Hankkeen avulla halutaan ottaa kirjaston tilat tehokkaampaan käyttöön, luoda  lapsille ja nuorille oma toimiva, käytännöllinen ja viihtyisä tila, jossa löytyy tekemistä, mm. mahdollisuus pelata pelejä, kuunnella musiikkia, viettää aikaa yhdessä, tarjota uusia palvelumuotoja asiakkaille sekä luoda toimivat näyttelytilat.

Hankkeen toteutus

Hankkeen avulla haluamme saada ammatillista apua sisustussuunnittelijalta siihen, miten voidaan tehokkaasti ja monipuolisesti käyttää kirjaston tilat, jotta kirjasto tarjoisi mahdollisuuksia ihan kaikille.

Hankkeella halutaan luoda uusi käytännöllinen ja viihtyisä tila lapsille, siirtää entinen lasten kuvakirjahuone aiempaan lehtilukusaaliin/käsikirjastoon. Vapautuneesta huoneesta haluaisimme rakentaa viihtyisän monikäyttötilan nuorille, missä olisi heille tarkoitettuja lautapelejä ja  laitteita. Hankkeen puitteissa on tarkoitus hankkia ajantasaisia laitteita kuten 2-4 tablettia ja niiden suojatelineet sekä musiikinkuuntelulaitteita. Tablettia voidaan myös käyttää monissa muissa tapahtumissa ja opetukseen. Kirjastossamme toimii langaton verkko. Lasten ja nuorten osastollemme hankkisimme lisäksi mm. lautapelejä ja pelikonsolin televisioineen.

Näyttelytilaa varten haluaisimme hankkia hankerahalla mm. lukolliset lasivitriinit pyörillä, suojalasit hyllyihin sekä sermejä.

Omalla rahalla ostaisimme tarpeellisia kalusteita kuten mm. pöytiä, sohvan, nojatuoleja/säkkituoleja sekä tarpeen mukaan kirjahyllyjä.

Toivomme, että näiden muutoksien avulla saamme kirjastolle monikäyttötilan, jossa on kaikille, erityisesti nuorille eri toimintoja ja elämyksiä. Yläkoululaiset sekä nuoret aikuiset ovat kirjastollemme haasteellisin käyttäjäryhmä. Pystyessämme tarjoamaan monipuoliset mahdollisuudet näyttelytoimintaan voimme tehostaa ja lisätä yhteistyötämme kunnan muiden kulttuuritarjoajien sekä eri järjestöjen kanssa. Myös kirjaston näkyvyys ja imago parantuvat tuoden uusia asiakkaita.

Aiemmat hankkeet: 

Fressit tilat - lasten ja nuorten kohtaamispaikka Kittilän kirjastossa

Kaikille tilaa ja tekemistä!

Pelit ja vehkeet kirjastoon

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeen aikana on uudistettu lasten- ja nuortenosasto.

Hankkeen toteuttamisen aloitimme syksyllä 2015, valitsemalla sisustussuunnittelijan. Tarjouksen ja suosituksien perusteella valituksi tuli Arvela Design suunnittelutoimisto. Tehtävänantona oli toimia asiantuntija- ja suunnittelijatahona hankkeessa, jossa tavoitteena oli uudistaa ja kehittää lasten ja nuorten osastoa, musiikkipalvelua ja näyttelytilaa. Suunnittelun tarkoituksena oli parantaa näiden osioiden toiminnallisuutta ja elämyksellisyyttä huomioiden samalla kirjaston toimintatavat ja käytänteet. Sisustussuunnittelija valmisteli ehdotuksen luonnoksineen toimenpiteistä ja visuaalisesta ilmeestä, laati ehdotelman hankittavista kalusteista, suunnitteli kalusteet lasten ja nuorten tiloihin, valitsi materiaalit, tuotteet ja värit. Hän myös laati hankintaehdotuksia ja tarjouksia. Sisustussuunnittelijan työhön sisältyi tilasuunnittelu ja -ratkaisut, pohjapiirustukset, 3D-ratkaisut, kalustesuunnitelma. Sisustussuunnittelijan kanssa on tehty paljon yhteistyötä. Sisustussuunnittelijan avulla saimme toimivat ja tehokkaat tilaratkaisut.

Suunnitelmien tultua valmiiksi tuli ilmi, että emme voi vain aloittaa muutostöitä ja hankkia tarvittavia kalusteita ja laitteita. Tilat pitää uudistaa eli tehdä pintaremontti. Remonttia ei ollut suunniteltu etukäteen ja rahallisesti se tuntui mahdottomalta toteuttaa. Kuitenkin neuvottelujen jälkeen saimme luvan tehdä pintaremonttia tulevan nuorten peli- ja sarjakuvahuoneen ja lasten osastolle sekä tietokonehuoneessa. Remonttikustannukset eivät näy toteutuneessa rahoituksessa ja ne eivät menneet kirjaston budjetista.

Remontin aikana kirjasto oli normaalisti auki. Paljon työtä aiheutui hyllyjen ja aineistojen siirtämisestä sekä tilapäisten säilytysratkaisujen löytämisestä. Kävimme läpi myös kaikki kuvakirjat, sadut ja runot, osa aineistoista poistettiin, kirjat järjestimme uudestaan. Lasten osaston uudet sopivat kuvakirjahyllyköt tilattiin tarjouksen perusteella puusepältä. Kalusteet suunnitteli sisustussuunnittelija Riina Arvela. Uudessa tilassa hyödynnettiin myös jo olemassa olevia kalusteita. Uudet paneeliverhot kahdessa huoneessa toivat oman lisänsä mukavuuteen ja viihtyisyyteen. Uudessa lasten tilassa kuvakirjat ovat paljon paremmin esillä sekä tila on isompi. Nyt on oma paikka satutunnille ja muutenkin oma oleskelutila pienille lapsille.

Nuorten huoneessa päätimme laittaa esille lasten ja nuorten vitsikirjat ja sarjakuvakokoelma, kolme tietokonetta sekä pelikonsoli televisioineen sekä lautapelit. Sarjakuvia varten sisustussuunnittelija suunnitteli sopivat kapeat kirjahyllyt, koska huoneessa ei ole paljon tilaa sekä uuden pöytätason. Niiden toteuttaminen jää meille tulevaisuuteen. Tällä hetkellä käytetään vielä vanhoja hyllyjä ja pöytiä. Kolme tietokonetta siirrettään vanhasta paikasta ja uudessa tilassa ne pääsääntöisesti ovat lasten ja nuorten käytössä. Nuorten tilaan olimme hankkineet erilaisia ja eri-ikäisille sopivia lautapelejä. Tarkoitus on pelata pelejä kirjaston tiloissa. Ostimme PS4-pelikonsolin ja television, jonka asennamme seinälle. Hankkiessamme PS4-pelejä kirjastossa pelattavaksi, otimme huomioon sekä pojat että tytöt. Pelaamista varten hankimme kahdet pelikuulokkeet. Halusimme tarjota lapsille ja nuorille erilaisia pelimahdollisuuksia. Nuorten tilaan olemme hankkineet kolme säkkituolia, jotka tuovat oman oleiluun mukavuutta ja rentoutta. Olemme jo huomanneet kuinka paljon lapset rakastavat viettää aikaa siellä välillä hyppien ja välillä vain rauhallisesti ollen.

Hankimme yhden tietokoneen lisää asiakkaita varten. Kone toimii hakukoneena sekä asiointia varten. Eli tällä hetkellä kirjastossa on viisi asiakastietokonetta, joista kolme on enemmän lasten ja nuorten käytössä.

Tilasuunnittelun ja toimivien ratkaisujen avulla kirjastostamme löytyi avara ja valoisa näyttelytila, jossa myös kaikki seinät on hankeen aikana maalattu uudestaan valkoisiksi. Siinä on seinätila tauluille ja kolme lukittavaa vitriiniä taideteoksia varten. Vitriinit ja ripustusjärjestelmä ovat uusia ja hankittu näyttelytilaa varten. Ripustusjärjestelmä muodostuu galleriakiskoista ja ripustuslangoista, joihin on liukuvat taulukoukut. Tarvittaessa näyttelytilassa käytössä on myös pöytiä ja pyörällisiä sermejä. Ensimmäisen näyttelyn uudessa näyttelytilassa pidimme toukokuussa 2016.

Yhtenä tavoitteena meillä oli tarjota asiakkaille musiikin kuuntelumahdollisuudet sekä löytää sopivat ja yhtenäiset tilat sekä asiamukaiset säilytysratkaisut AV-materiaalille. Uuden suunnittelun ja järjestelyn ansiosta löytyi sopiva ratkaisu. Käytössä on vielä vanhoja hyllysysteemejä, jotka joskus uusitaan. Olemme hankkineet asiakkaille mukavat sohvat, kuuntelulaitteet ja laadukkaat kuulokkeet. Aikuisille ostimme Yamaha äänentoistojärjestelmän, joka mahdollistaa musiikin, CD:n, USB:n radion tai älylaitteen kuuntelun sekä langattomasti Bluetoothia hyödyntäen. Lapsille hankimme kannettavan monipuolisen Philips CD-soittimen.

Tilasuunnittelun avulla saimme tuotua kotiseutukokoelman paremmin esille sekä löysimme uudet säilytysratkaisut vanhemmille aikakauslehtien vuosikerroille (aikuisten, lasten- ja nuorten sekä käsityö- ja askartelulehdet).

Lasten osasto, nuorten tila, näyttelytila, musiikki ja av-materiaali sekä kuuntelumahdollisuudet löysivät oma paikkansa. Savutimme tavoitteen: laadukkaan, toimivan, kekseliään ja esteettisesti miellyttävän kokonaisuuden luomisesta. Asiakkaat ovat antaneet hyvä palautetta kirjaston uudesta ilmeestä. Huomasimme jo, että lapset viihtyvät kirjastossa pidempään ja lasten kävijämäärä on kasvussa.

Jatkotoimenpiteet: 

Hankeen avulla uudistumisprojekti sai alkunsa. Ilman tätä hanketta emme olisi pystyneet vain omin voimin aloittamaan muutoksia kirjaston tiloihin ja toimintaan. Nyt meillä on suunnitelma, mitä voidaan tehdä seuraavaksi. Esimerkiksi, ensi vuonna ostoslistalla on pöytätaso nuorten tilaan, pyörillä varustettu kirjahylly nuorten aineistoa varten, rahit näyttelytilaan ja ehkä verhot muihin tiloihin. Haluaisimme järjestää myös peli-iltoja lapsille ja koko perheelle. Näyttelytila on varattu jo vuoden loppuun asti.

Lisätietoa: 

Henkilökunnan työpanos ei sisälly toteutuneessa rahoituksessa.

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€7 200
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 900
Budjetti euroissa yhteensä: 
€9 100
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€16 754
Oma rahoitus yhteensä: 
€11 284
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 470

Hakemus täyttää OKM:n kirjeen OKM/18/691/2014 ehdot. Kirjaston tilojen toiminnallisuuden kehittäminen.

 
okm
avi