Entresse-Kalajoki
Vuoden 2013 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Espoon kaupunginkirjasto - Entressen kirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 3611
02070
Kirjaston puhelin : 
09 8165 3776
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto.entresse@espoo.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Em
Y-tunnus : 
0101263-6
Yhteyshenkilön nimi : 
Jaana Tyrni
Puhelin : 
050-3301762
Sähköposti : 
jaana.tyrni@espoo.fi
Hankkeen tavoite: 

Työkierron eli työvaihdon  avulla voidaan parantaa henkilöstön osaamista. AJatuksena on, että työntekijät vaihtavat hetkeksi työpaikkojaan toistensa kanssa, tässä tapauksessa kahden eri kunnassa sijaitsevan kirjaston henkilökunnan kesken. 

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Käytännössä työkierto Kalajoen ja Espoon Entressen kirjastojen välillä pyrittäisiin toteuttamaan siten, että Espoon Entressestä lähtisi vaihtoon 5 henkilöä ja  Kalajoelta tulisi tilalle 5 henkilöä. Tämä lyhyt kokeilu Entressen kirjaston henkilökunnan ja Kalajoen kirjaston henkilökunnan välillä saattaisi avata uusia näkökulmia sekä omaan työhön että mahdollisiin tuleviin työvaihtoihin  myös oman kaupungin sisällä. 

Kuvaus : 

 Työ ja työn sisällöt muuttuvat jatkuvasti. Nykyaikaisen työyhteisön on  kehitettävä ammattitaitoa ja osaamistaan koko ajan; samalla osaamisen päivittäminen on jokaisen työyhteisön jäsenen omalla vastuulla. 

Työkierron eli työvaihdon  avulla voidaan parantaa henkilöstön osaamista. AJatuksena on, että työntekijät vaihtavat hetkeksi työpaikkojaan toistensa kanssa, tässä tapauksessa kahden eri kunnassa sijaitsevan kirjaston henkilökunnan kesken. 

Entressen kirjasto on tilana uudehko, käytössä neljättä vuotta, ja sen sisällölliseen suunnitteluun on käytetty moderneja lähestymistapoja: kirjastossa on asiakkaiden käytössä paljon uutta tekniikkaa dataprojektoreista älytauluihin sekä paljon erilaisia tiloja pelihuoneesta estradeihin. Henkilökunta on monikulttuurista ja monen ikäistä, mikä tuo työskentelyyn monenlaisia näkökulmia. Työ on aika ajoin varsin hektistä ja asiakasvolyymit suuria. Monikaan Entressen kirjaston henkilökunnasta ei ole päässyt koskaan tutustumaan pikkukunnan kirjastoon tai elämänmenoon maaseutukaupungissa.  Espoossa esimiehet ovat mukana työvaihdossa  eli he vaihtavat  puoleksi vuodeksi  työpaikkaa toiseen espoolaiseen kirjastoon, mutta muun henkilöstön joukossa työkiertoa / työvaihtoa ei ole ollut aktiivisesti käytössä.

Käytännössä työkierto Kalajoen ja Espoon Entressen kirjastojen välillä pyrittäisiin toteuttamaan siten, että Espoon Entressestä lähtisi vaihtoon 5 henkilöä ja  Kalajoelta tulisi tilalle 5 henkilöä. Tämä lyhyt kokeilu Entressen kirjaston henkilökunnan ja Kalajoen kirjaston henkilökunnan välillä saattaisi avata uusia näkökulmia sekä omaan työhön että mahdollisiin tuleviin työvaihtoihin  myös oman kaupungin sisällä. 

Työkierrosta hyötyvät sekä lähettävä että vastaanottava organisaatio: vieraaseen organisaatioon tulija on haastettava kysymään ja kommentoimaan toimintatapoja, jotta olemassa olevia työtapoja kyetään kyseenalaistamaan tai hyväksymään (mutta samalla myös mahdollisesti muuttamaan).  Työkierto mahdollistaa erilaisen näkökulman omaan työhön, uuden oivaltamisen, minkä kautta uusien toimintatapojen pohdinta ja haltuunotto saattavat helpottua eli muutosvalmius kasvaa. Usein myös asenne omaan työhön muuttuu työkierron myötä. Henkilökunnan työhyvinvoinnin kehittämiseksi perspektiivin saaminen omaan työhön on tärkeää. Vierailusta maaseutukaupungin kirjastoon voi saada eväitä myös omaan työssä jaksamiseen. Vaihtoon lähtijät voivat mahdollisesti  tuoda  uusia työkäytänteitä kotikirjastoihinsa. Kokemusten vaihdosta ja niiden raportoinnista kotiyhteisölle olisi hyötyä sekä kirjaston että yksilöiden osaamisen kehittämisessä.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Kalajoen kirjasto: Eila Ainali

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

toimenpiteet:

Kalajoen kirjasto suunnitteli vierailut Entressen kirjastolaisille, ja Entressen kirjasto Kalajoen kirjastolaisille. Niinpä vierailuista tuli hyvin erilaisia. Kalajoelta tuli Entressen kirjastoon vierailulle yhdeksän henkilöä: ensimmäisessä ryhmässä viisi ja toisessä neljä henkilöä. Entressen kirjastosta kävi Kalajoella 11 henkilöä: ensin kuusi ja sitten viisi.

Kalajoelta Entressen kirjastossa käytiin kaksi kertaa, kesäkuussa 2013 ja syyskuussa 2013. Ensimmäinen ryhmä tutustui Entressen kirjastoon, Sellon kirjastoon, Espoon kahteen kirjastoautoon "Helmeen" ja "Välkkyyn" sekä Nöykkiön kirjastoon. Ensimmäinen ryhmä järjesti myös ”Kalajoki”-illan Entressen kirjaston Jukeboksi-musamesta-tapahtumatilassa. Jälkimmäinen ryhmä tutustui Entressen kirjastoon, Sellon kirjastoon, Tapiolan kirjastoon ja Espoon kirjastoautoihin. Lisäksi ryhmä kävi myös kokeilemassa ja tarkkailemassa työtä Entressen kirjaston eri osastoilla.

Jälkimmäisen ryhmän avulla järjestettiin Entressen kirjaston estradilla Kaljoen ktj:n Eila Ainalin kirjoittaman kirjan ”Pieni kirjasto murroksessa”-nimellä toteutettu tilaisuus, jossa yleisö nautti aamupuurosta ja Kalajoelta tulleet kertoivat työstään ja sen erilaisista näkökulmista, mm. dekkaripiiristä ja yhteistyöstä SPR:n ystävätoiminnan kanssa (palvelu, jossa ystävätoiminnan jäsenet vievät kirjastoaineistoa heille, jotka eivät itse kirjastoon pääse).

Entressen kirjastossa on paljon tapahtumia, joten ajankohtiin osuneita tapahtumia hyödynnettiin Kalajoelta tulleiden vieraiden matkaohjelmassa: ensimmäinen ryhmä sai osallistua ”Venäläisen kulttuurin iltapäivään”, joka oli osa Espoon kaupunginkirjaston työhyvinvointitoimintaa. Jälkimmäiselle ryhmän vierailulle taas osui ”Afrikka-päivä”, jonka monipuolisesta alle kouluikäisille ja kouluikäisille suunnatusta ohjelmasta saattoi ammentaa ideoita tuleviin omiin tapahtumiin.

 Entressen kirjastolaiset matkasivat Kalajoelle elokuussa 2013 ja syyskuussa 2013. He tutustuivat matkoillaan Himangan, Ylivieskan, Kalajoen ja Kokkolan kirjastoihin; saipa jälkimmäinen ryhmä tutustua vielä Pyhäjoen kirjastoonkin. Elokuun lopussa Pohjanmaalle mennyt ryhmä oli osa Kalajoella kirjastolaisille järjestetyn "Pieni kirjasto murroksessa” –seminaarin esiintyjäkaartia. Seminaarissa käsiteltiin Keski-Pohjanmaan hankkeita sekä Entressen kirjaston konseptia, tietotekniikkaa ja maahanmuuttajatyötä. Lisäksi Kalajoen kaupungin asukkaille järjestettiin iltatapahtuma ”Elämää kauppakeskuksessa”, jossa Entressen kirjastolaiset esittelivät kirjastonsa toimintaa.  Syyskuussa Kalajoella vieraillut ryhmä taas kertoi Kalajoen kirjaston asiakkaille ja henkilökunnalle roolipelaamisesta sekä esiintyi osana Vladivostok-tapahtumaillan ohjelmaa Kalajoen kirjastossa.

vaikutukset:

Kirjastokierros Pohjanmaalla antoi näkökulmaa pienten kirjaston arkeen ja todisti, että kirjastoissa toiminta voi olla vireää ja aktiivista, kun henkilökunta on innostunutta ja sitoutunutta. Matkoille Entressen kirjastosta osallistuneet kokivat tutustumisen pienten kirjastojen arkeen arvokkaaksi kokemukseksi. Matka poiki muutaman ideankin, esimerkiksi osallistuneet haaveilivat kirjaston langattomasta verkosta ilman salasanaa (Espoossa salasana on käytössä) ja ”lukija suosittelee” –kirjanmerkeistä lasten osaston aineiston välissä. Kaikki matkalle osallistuneet ihastuivat Ylivieskan kirjastossa olevaan uuninpankkoon, joka valitettavasti ei ole Entressen kirjastoon siirrettävissä. Lukutilana uuninpankko olisi ihanteellinen!

Jatkotoimenpiteet: 

Entressen kirjastosta hankkeeseen osallistuneet kertoivat kokemuksistaan Espoon kirjastolaisille kahdessa tapahtumassa: toinen järjestettiin Sellon kirjastossa, toinen Entressen kirjastossa. Varsinaisia jatkotoimenpiteitä ei hankkeelle ole suunniteltu. Hyötyjä kertyy, esimerkiksi kynnys mielipiteiden ja näkökulmien vaihtoon madaltuu, kun henkilöt on tavattu kasvotusten. Lisäksi ymmärrys siitä, että samaa työtä teemme, vaikka eri näkökulmista, lisää myös omassa työssä jaksamista, kun tutustuu saman alan erilaisiin toimintaympäristöihin.

Aloituspäivämäärä : 
01/05/2013
Lopetuspäivämäärä : 
30/11/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 100
Oma rahoitus yhteensä: 
€4 400
Budjetti euroissa yhteensä: 
€9 500
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€8 128
Oma rahoitus yhteensä: 
€3 120
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
5kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
92henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
3kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
31henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 000