Faktaa framille
Vuoden 2016 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Sirkku Petäjä
Nurmijärven kirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 47
01901
Kirjaston puhelin : 
040 3172500
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@nurmijarvi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Nurmi
Y-tunnus : 
9014643-2
Yhteyshenkilön nimi : 
Anu Sorvali
Puhelin : 
040 3172517
Sähköposti : 
anu.sorvali@nurmijarvi.fi
Hankkeen tavoite: 

Hankkeen tavoitteena on nostaa esille suomalaista tietokirjallisuutta ja tieteen tekijöitä.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Asiakaspalaute ja kävijämäärät

Kuvaus : 

Nurmijärven kirjasto on vuonna 2015 toteuttanut Tarinat estradille –nimellä kaunokirjallisuutta eri tavoin esille tuovan hankkeen, johon kirjasto sai avustusta. Hanke on saanut hyvin näkyvyyttä monipuolisella ohjelmallaan, jota on järjestetty kaikissa kirjaston toimipisteissä. Yhteinen hanke on lisännyt yhteistyötä kirjaston toimipisteiden välillä.  

Samaa ajatusta on tarkoitus jatkaa vuonna 2017 ja nostaa tällä kertaa esille kirjaston monipuolista ja laajaa tietovarantoa, tietokirjallisuutta. Painetun tietokirjallisuuden merkitys on muuttunut Internetin myötä, mutta edelleen se kattaa yhteiskunnan kaikki osa-alueet ja sisältää luotettavaa tietoa. Koska vuosi 2017 on itsenäisyyden juhlavuosi, haluamme tuoda esille etenkin suomalaisen tieteen, osaamisen ja sivistyksen. Faktaa framille -teemavuosi on kirjaston panos itsenäisyyden merkkivuoden juhlintaan. Yleiset kirjastot ja niiden kokoelmat ovat olleet merkittävä tekijä siinä kehityksessä, joka on muokannut nykypäivän Suomen. Tätä on mielestämme aihetta juhlistaa ja ottaa mukaan myös kaikki kuntalaiset.

Tarkoituksena on tuoda kirjastoihin eri alan asiantuntijoita tekemään tiedettä ja tietoa eläväksi. Nurmijärvellä ei juuri järjestetä asiantuntijaluentoja ja olemme huomanneet, että ne kiinnostavat ihmisiä. Luennot ovat kuitenkin vain osa kokonaisuutta, sillä haluamme osallistaa niin paikkakunnan yhdistykset kuin yksittäiset kuntalaisetkin yhdessä tuomaan esiin asiantuntijuuttaan. Emme halua, että teemavuoden ohjelma on pelkkää passiivista kuuntelemista, vaan siihen liitetään mukaan myös monenlaista yhdessä tekemistä ja kokemista. Kaikella tällä haluamme mainostaa paitsi kirjaston kattavia kokoelmia myös kirjastoa tiedonhaun paikkana ja kirjaston työntekijöitä tiedonhaun ja –järjestämisen ammattilaisina.

Nurmijärven kirjastolla on kolme toimipistettä ja kirjastoauto. Teemavuoden tapahtumia järjestetään kaikissa näissä neljässä pisteessä. Haemme avustusta asiantuntijoiden luentopalkkioihin ja matkakustannuksiin, työpajojen ohjaajien palkkioihin ja työpajoissa tarvittaviin materiaaleihin sekä markkinointiin.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet: 
Nurmijärven museo, Nurmijärven liikuntapalvelut, Nurmijärven nuorisopalvelut
Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Faktaa framille hankkeen tarkoituksena oli nostaa esille suomalaista tietokirjallisuutta ja suomalaisia tieteen tekijöitä. Hanke toteutettiin vuoden 2017 aikana, ja saimme sen osaksi virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Hankkeen puitteissa toimme Nurmijärven kirjastoihin eri alan asiantuntijoita tekemään tiedettä ja tietoa eläväksi. Tarkoituksena oli tehdä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa ja järjestää myös kävijöitä osallistavaa toimintaa. Jouduimme karsimaan hankesuunnitelmaa selvästi, sillä saatu avustus oli paljon haettua avustusta pienempi.

Ohjelman aloitti helmikuun puolivälissä Klaukkalan kirjastossa järjestetty paneelikeskustelu aiheesta Tietokirjan merkitys 100-vuotiaalle Suomelle.  Keskustelemassa olivat kirjailijat, teatteriohjaajat  Juha Hurme ja Saara Turunen, taidehistorioitsija Anna Kortelainen ja tietokirjailija, pappi Jaakko Heinimäki. Keskustelun vetäjänä toimi Seija Mauro. Paneelissa nostettiin esille tietokirjoja, jotka ovat itsenäisyytemme aikana vaikuttaneet suomalaiseen yhteiskuntaan ja keskusteltiin yleisesti tietokirjan merkityksestä. Jokainen keskustelija esitteli myös hänelle henkilökohtaisesti tärkeän tietokirjan.

Maaliskuussa avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja vieraili pääkirjastossa teemalla Maailman ja maailmankaikkeuden ihmettelyä. Klaukkalan kirjastossa paneuduttiin aiheeseen Suomen kieli ja sen käyttö itsenäisessä Suomessa. FK Jaakko Yli-Paavola haastatteli professori Heikki Paunosta.

Huhtikuun ohjelma alkoi Lasten tiedepäivällä pääkirjastossa. Pop up -Heureka toi kirjastolle tiedepajan, jossa lapset pääsivät itse tekemään kokeita. Rajamäen kirjastossa sukellettiin historiaan, kun Ilari Aalto opasti Kuinka selviytyä aikamatkalta keskiajan Suomeen. Lapset pääsivät tekemään Suomen Lelumuseo Hevosenkengän keppihevospajassa keppihevosia ja Artesaaniverstas Puupöllön ohjauksessa ritarinkilpiä. Pääkirjastossa huhtikuun kohokohtana oli dna-tutkija Jari Louhelaisen vierailu. Hän tuli kirjaston kutsumana suoraan Englannista ja kertoi uusimmasta dna-tutkimuksesta sekä valotti Viiltäjä Jackin arvoituksen ratkaisemista. Klaukkalan kirjastossa oli koko kuukauden ajan esille historioitsija Jukka-Pekka Pietiäisen ja professori Joel Kuortin näyttely 100 merkittävää suomalaista tietokirjaa.

Toukokuussa Klaukkalassa järjestettiin kaksi luontoiltaa. Mika Seppälä kertoi perhosharrastuksestaan ja Selen Raiskila esitteli villiyrttejä ja niiden käyttötapoja.

Syksyllä Klaukkalan kirjastossa FT tietokirjailija Outi Ampuja kertoi hiljaisuuden merkityksestä ihmisen aivoille ja ihmiselle. Aleksis Kivi -viikon vieras oli tietokirjailija Teemu Keskisarja, joka puhui  Aleksis Kiven elämästä ja kuolemasta uusista näkökulmista. Pääkirjastossa pidettiin jo keväällä Rajamäessä järjestetty keppihevos-ritarinkilpipaja.

Koko vuoden ajan kirjanäyttelyissä esittelimme tietokirjaluokkia ja nostimme esille kirjaston kattavaa tietokirjakokoelmaa.

Kokonaisuudessa hanke onnistui erittäin hyvin. Ohjelma oli monipuolinen ja kattoi laajasti eri tieteen alat. Saimme paikalle suomalaisen tieteen huippuja ja loistavia esiintyjiä. Teimme yhteistyötä myös paikallisten asiantuntijoiden kanssa, ja Nurmijärven luonto oli mukana ohjelman toteutuksessa.

 

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Kirjanmerkkimuotoinen ohjelma juhlavuoden tapahtumista ja mainosjulisteet.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Tiedeluennot kiinnostivat yleisöä kaikissa toimipisteissä.  Vierailijat olivat oman alansa huippuasiantuntijoita ja loistavia esiintyjiä, jotka saivat yleisön innostumaan mukaan keskusteluun. Esko Valtaojan vierailu pääkirjastossa oli niin kysytty, että päätimme järjestää toisen tilaisuuden Klaukkalassa. Hänen viisaat, humoristiset ja yllättävätkin vastauksensa tekivät vaikutuksen kuuntelijoihin. Outi Ampujan hiljaisuuden merkitystä käsittelevällä luennolla yleisö kertoi omista hiljaisuuskokemuksistaan ja osa poistui tilaisuudesta liikuttuneina. Teemu Keskisarjan esiin nostamat hätkähdyttävät uudet faktat tuulettivat nurmijärveläisten Aleksis Kivi -tuntijoiden käsityksiä kansalliskirjailijasta. Moneen tilaisuuteen olisi tullut enemmän kuulijoita, mutta tilat asettivat rajoituksia osallistujamäärille.

Lasten tiedepäivä ja etenkin Pop up -Heurekan tiedepaja oli erittäin onnistunut. Paikalle tuli pieniä lapsia vanhempineen ja isommat lapset osallistuivat kavereidensa kanssa. Hienoa oli, että lapset itse pääsivät tekemään kokeita. Samoin keppihevosia ja ritarinkilpiä tekemässä oli paljon perheitä, jotka askartelun lomassa tutustuivat toisiinsa.

Ilari Aallon keskiaikaluentoa varten annettiin ihmisille mahdollisuus esittää etukäteen kysymyksiä. Tässä joko tiedotuksemme tai jokin muu meni pieleen, sillä etukäteiskysymyksiä ei saatu lainkaan. Alun perin tarkoitus oli osallistaa kävijöitä enemmän kuin mihin lopulta pystyimme.

Markkinoinnissa ja tiedottamisessa jatkoimme aiemmin toteutetuissa hankkeissa hyväksy havaittua ohjelmalehtisen painattamista. Tällä kertaa suunnittelimme ulkoasun virallisen Suomi 100 -ilmeen mukaisesti. Tietyn teeman tai brändin alle koottu koko kevät- tai syyskauden ohjelma helpottaa huomattavasti markkinointia ja lisää yleisön kiinnostusta.

Jatkotoimenpiteet: 

Asiantuntijaluennoille on selvästi kunnassamme tarvetta. Kirjasto jatkaa niiden järjestämistä sekä itse että yhteistyössä paikallisten yhdistysten ja opiston kanssa.

Aloituspäivämäärä : 
01/10/2016
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2017
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€30 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€8 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€38 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€7 470
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 470
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
0kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
0henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
12kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
1 013henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 000