Faktaa ja fiktiota Koillismaan kirjastoissa
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Taivalkosken kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Urheilutie 4
93400
Kirjaston puhelin : 
0408608999
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@taivalkoski.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Tavko
Y-tunnus : 
0190100-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Rea Tiirola-Tyni
Puhelin : 
0408608998
Sähköposti : 
rea.tiirola-tyni@taivalkoski.fi
Hankkeen tavoite: 

Tietokirjoja lainataan vähemmän kuin ennen; toisaalta tietokirjoja lukevat monet sellaiset, jotka eivät romaaneihin tartu. Tavoitteenamme on avata tietokirjojen maailmaa alueellamme.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Kirjailijavierailut, määrä ja osallistujat

Kuvaus : 

Tietokirjoja lainataan vähemmän kuin ennen; toisaalta tietokirjoja lukevat monet sellaiset, jotka eivät romaaneihin tartu. Tavoitteenamme on avata tietokirjojen maailmaa alueellamme. Nykyään myös faktan ja fiktion rajapinnoilla tehdään paljon mielenkiintoisia tekstejä. Millaista taustatyötä sotakirjailija tekee? Kuinka fantasiakirjailija hyödyntää suomalaista kansanperinnettä? Miten tähtitieteilijä tarinallistaa avaruustutkimusta?

Haluamme järjestää kirjailijavieraskiertueita Koillismaan alueella. Kirjailijavieraat voisivat vierailla kirjastoissa ja kouluilla.

Koillismaahan kuuluvat Kuusamo, Posio, Taivalkoski ja Pudasjärvi. Alue on aika suuri, ja kirjailijat matkustavat yleensä kaukaa. Matkakulut ovat vaikeasti arvioitavissa, koska ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä matkustustavan suhteen, ja kirjailijoiden lähtöpaikat eivät vielä ole tiedossa. Matkakuluihin menee kuitenkin suhteessa iso osa rahasta, samoin majoitus on aina järjestettävä. Tavoitteena on järjestää kaksi täyspitkää neljän päivän kiertuetta tai useampi lyhyempi.

Järjestämme myös yhteisiä tietokirjavinkkauksia. Henkilökunta valmistelee vinkkauksia omilta vahvuusalueiltaan, ja nämä vinkkaukset käydään pitämässä alueen kirjastoissa. Näin alueelta löytyvää osaamista saadaan jaettua yhdessä.

 

 

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Kuusamon kaupunginkirjasto, Ritva Niemeläinen

Posion kunnankirjasto, Eija-Liisa Kasesniemi

Pudasjärven kaupunginkirjasto, Pertti Polojärvi

Aiemmat hankkeet: 

Koillismaan kirjastot ovat järjestäneet kirjailijakiertueita yhteistyössä sekä kaudella 2009-2011 sekä 2012-2013. Noina vuosina toteutui useita kirjailijavierailuita. Kirjailijat ovat vierailleet sekä kouluissa että kirjastoissa. Tapahtumat ovat saaneet hyvää palautetta. Usein myös kirjailijat pitävät järkevänä, että kun kaukaa tullaan, samalla kertaa tehdään useita vierailuja.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Faktaa ja fiktiota -hanke toteutti neljä kirjailijakiertuetta. Mukana oli kaksi tietokirjailijaa, dokumenttielokuvaohjaaja ja romaanikirjailija. Osa kirjailijoista vieraili myös kouluilla. Vierailujen yhteydessä pidettiin esillä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Kirjailijavierailut onnistuivat mainiosti ja herättivät paljon kiinnostusta.

Suunnitelma oli järjestää yhteisiä tietokirjavinkkauksia, joita alueen henkilökunta valmistelisi omilta osaamisalueiltaan ja kiertäisi pitämässä eri kirjastoissa. Nämä tapahtumat onnistuivat myös hyvin. Pelkkään vinkkaukseen ei tyydytty vaan sisällöt olivat monipuolisia ja toiminnallisia. Aiheina tapahtumissa olivat jooga, runot, 3D-tulostaminen, e-kirjat ja irlantilainen kirjallisuus. Käytännössä tapahtumien valmisteluun ja pitämiseen kulunut työaika oli lähettävän kirjaston omaa osuutta, ja aikaa toki kului. Matkakulut maksettiin yleensä hankerahoilla. Kun kaikki kirjastot osallistuivat, tämä oli reilu tapa jakaa kustannukset. 

 

 

Jatkotoimenpiteet: 

Kirjastojen henkilökunnan pitämät tapahtumat ovat loistava tapa järjestää edullisia ja monipuolisia tapahtumia. Kirjastoissa on runsaasti eri alojen asiantuntemusta, jota kannattaa hyödyntää. 

Kirjailijavierailujen ja muiden tapahtumien järjestäminen yhdessä alueen kirjastojen kanssa on järkevä ja toimiva tapa yhdistää resursseja, ja tätä yhteistyötä jatkamme mahdollisuuksien mukaan edelleen. 

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€6 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€8 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€8 129
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 611

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
41kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
969henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€6 500

Katso Perustelumuistio 2014 Hankerekistristä http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014

 
okm
avi