Faktaa ja fiktiota Koillismaan kirjastoissa
År 2014 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Taivalkosken kunnankirjasto
Bibliotekets adress : 
Urheilutie 4
93400
Bibliotekets telefonnummer : 
0408608999
Bibliotekets e-postadress : 
kirjasto@taivalkoski.fi
ISIL-kod : 
FI-Tavko
FO-nummer : 
0190100-3
Ansvarsperson : 
Rea Tiirola-Tyni
Telefonnummer : 
0408608998
E-post : 
rea.tiirola-tyni@taivalkoski.fi
Projektets målsättning: 

Tietokirjoja lainataan vähemmän kuin ennen; toisaalta tietokirjoja lukevat monet sellaiset, jotka eivät romaaneihin tartu. Tavoitteenamme on avata tietokirjojen maailmaa alueellamme.

Indikatorer för uppföljning av målsättningen: 

Kirjailijavierailut, määrä ja osallistujat

Projektbeskrivning : 

Tietokirjoja lainataan vähemmän kuin ennen; toisaalta tietokirjoja lukevat monet sellaiset, jotka eivät romaaneihin tartu. Tavoitteenamme on avata tietokirjojen maailmaa alueellamme. Nykyään myös faktan ja fiktion rajapinnoilla tehdään paljon mielenkiintoisia tekstejä. Millaista taustatyötä sotakirjailija tekee? Kuinka fantasiakirjailija hyödyntää suomalaista kansanperinnettä? Miten tähtitieteilijä tarinallistaa avaruustutkimusta?

Haluamme järjestää kirjailijavieraskiertueita Koillismaan alueella. Kirjailijavieraat voisivat vierailla kirjastoissa ja kouluilla.

Koillismaahan kuuluvat Kuusamo, Posio, Taivalkoski ja Pudasjärvi. Alue on aika suuri, ja kirjailijat matkustavat yleensä kaukaa. Matkakulut ovat vaikeasti arvioitavissa, koska ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä matkustustavan suhteen, ja kirjailijoiden lähtöpaikat eivät vielä ole tiedossa. Matkakuluihin menee kuitenkin suhteessa iso osa rahasta, samoin majoitus on aina järjestettävä. Tavoitteena on järjestää kaksi täyspitkää neljän päivän kiertuetta tai useampi lyhyempi.

Järjestämme myös yhteisiä tietokirjavinkkauksia. Henkilökunta valmistelee vinkkauksia omilta vahvuusalueiltaan, ja nämä vinkkaukset käydään pitämässä alueen kirjastoissa. Näin alueelta löytyvää osaamista saadaan jaettua yhdessä.

 

 

Samarbetspartners, arbetsgrupper: 

Kuusamon kaupunginkirjasto, Ritva Niemeläinen

Posion kunnankirjasto, Eija-Liisa Kasesniemi

Pudasjärven kaupunginkirjasto, Pertti Polojärvi

Tidigare projekt: 

Koillismaan kirjastot ovat järjestäneet kirjailijakiertueita yhteistyössä sekä kaudella 2009-2011 sekä 2012-2013. Noina vuosina toteutui useita kirjailijavierailuita. Kirjailijat ovat vierailleet sekä kouluissa että kirjastoissa. Tapahtumat ovat saaneet hyvää palautetta. Usein myös kirjailijat pitävät järkevänä, että kun kaukaa tullaan, samalla kertaa tehdään useita vierailuja.

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Faktaa ja fiktiota -hanke toteutti neljä kirjailijakiertuetta. Mukana oli kaksi tietokirjailijaa, dokumenttielokuvaohjaaja ja romaanikirjailija. Osa kirjailijoista vieraili myös kouluilla. Vierailujen yhteydessä pidettiin esillä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Kirjailijavierailut onnistuivat mainiosti ja herättivät paljon kiinnostusta.

Suunnitelma oli järjestää yhteisiä tietokirjavinkkauksia, joita alueen henkilökunta valmistelisi omilta osaamisalueiltaan ja kiertäisi pitämässä eri kirjastoissa. Nämä tapahtumat onnistuivat myös hyvin. Pelkkään vinkkaukseen ei tyydytty vaan sisällöt olivat monipuolisia ja toiminnallisia. Aiheina tapahtumissa olivat jooga, runot, 3D-tulostaminen, e-kirjat ja irlantilainen kirjallisuus. Käytännössä tapahtumien valmisteluun ja pitämiseen kulunut työaika oli lähettävän kirjaston omaa osuutta, ja aikaa toki kului. Matkakulut maksettiin yleensä hankerahoilla. Kun kaikki kirjastot osallistuivat, tämä oli reilu tapa jakaa kustannukset. 

 

 

Fortsatta åtgärder: 

Kirjastojen henkilökunnan pitämät tapahtumat ovat loistava tapa järjestää edullisia ja monipuolisia tapahtumia. Kirjastoissa on runsaasti eri alojen asiantuntemusta, jota kannattaa hyödyntää. 

Kirjailijavierailujen ja muiden tapahtumien järjestäminen yhdessä alueen kirjastojen kanssa on järkevä ja toimiva tapa yhdistää resursseja, ja tätä yhteistyötä jatkamme mahdollisuuksien mukaan edelleen. 

Projektet börjar : 
01/04/2014
Projektet avslutas : 
31/12/2015
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€6 500
Egen finansiering: 
€1 500
Budget sammanlagt: 
€8 000
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€8 129
Egen finansiering: 
€1 611

Statistik:
Antalet evenemang: 
41kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
969henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€6 500

Katso Perustelumuistio 2014 Hankerekistristä http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014