Frank-monihaku
År 2010 OKM-hanke   (Projekt fått finansiering)


Bildens ursprung: 
Kirjastot.fi:n materiaalipankki
Yleisten kirjastojen keskuskirjasto - Kirjastot.fi
Bibliotekets telefonnummer : 
09-310 85280
Bibliotekets e-postadress : 
toimitus@kirjastot.fi
Ansvarsperson : 
Matti Sarmela
Telefonnummer : 
0400-940884
E-post : 
matti.sarmela@kirjastot.fi
Projektbeskrivning : 

Kirjastojen aineistot sijaitsevat useissa eri kokoelmatietokannoissa, joista erikseen hakeminen on työlästä. Frank-monihaun ideana on tarjota käyttöliittymä, jolla voi hakea kaikkien suomalaisten kirjastojen kirjoja ja muuta aineistoa useasta eri kokoelmatietokannasta yhtäaikaisesti.

Samanaikainen haku useata eri tietokannasta tuo väkisin rajoituksia, jotka heikentävät hakutuloksia. Frank-monihaku onkin tästä syystä tarkoitettu ennen kaikkea aineiston paikantamiseen eli sen kautta saa selville, mistä kirjastoista haluamasi aineisto on saatavilla tai varattavissa.

Frank-monihaun kehittämisessä tärkeä henkilö on ollu Erno Kuusela, joka aloitti kehittämisen toimiessaan siviilipalvelusmiehenä kirjastossa 2000-luvulla. Erno on jatkanut kehittämistä Oulusta käsin ja viime vuosina mukaan on tullut muitakin kehittäjätahoja. Tärkeätä kehittämisessä on ollut avoimen lähdekoodin periaate.

Frankin käyttöliittymä on kolmikielinen: suomi, ruotsi ja englanti.

Tidigare projekt: 

Frank-monihakua edelsi Kirjastot.fi:n tarjoama monihaku, joka oli toteutettu linkitystekniikalla eri kirjastojen kokoelmatietokantoihin.

Webbsidor, publikationer och material: 
Åtgärder och önskade inverkningar: 

Frank-monihaku on osoittautunut tarpeelliseksi kaikilla kirjastosektoreilla tiedonhaussa ja aineiston paikannustyössä. Se on edelleen yksi Kirjastot.fi:n käytetyimmistä verkkopalveluista.

Ytterligare information: 

Frank-monihaku on tiedonhakusovellus, jonka kehittäminen alkoi jo 1990-luvulla. Se on saanut useampana vuonna OKM-rahoitusta. Frank-monihaku on toteutettu avoimella lähdekoodilla. Sovellusta voi vapaasti käyttää ja muokata omiin tarkoituksiinsa.

 


Finansiering av ansökan
Budget sammanlagt: 
€50 000

Förverkligad finansiering


Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€50 000