Häme-Wiki
Vuoden 2011 Hyvä käytänne   


Kuvan lähde: 
www.hamewiki.fi
Hämeenlinnan kaupunginkirjasto - Hämeen maakuntakirjasto
Kirjaston osoite : 
Lukiokatu 2
13100
Kirjaston puhelin : 
03 6212598
Kirjaston sähköposti : 
tietopalvelu@hameenlinna.fi
Y-tunnus : 
Y 0146921-4
Yhteyshenkilön nimi : 
Jaana Käki
Puhelin : 
03 621 2903
Sähköposti : 
jaana.kaki@hameenlinna.fi
Kuvaus : 

Häme-Wiki on alueellinen, avoin ja yhteisöllinen Kanta-Hämettä esittelevä verkkopalvelu, joka on avattu elokuussa 2009. Häme-Wikiin on koottu tietoa ja tarinoita entisiltä ajoilta ja tästä päivästä. Aiheina voivat olla alueen ihmiset, rakennukset, taide, luonto, historia jne. Häme-Wikissä on tekstien lisäksi myös kuvia, karttoja ja erilaisia mediatiedostoja. Kahden vuoden kuluttua avaamsiesta syksyllä 2011 palvelussa oli jo yli tuhat artikkelia ja valokuvaa sekä satoja karttoja.

Häme-Wiki sisältää alueellista tietoa helposti löydettävässä muodossa. Häme-Wikin artikkelit linkitetty toisiinsa ja muualle verkkoon wiki-periaatteiden mukaisesti.

Osana Häme-Wikiä on toteutettu Aikakone Eenokki, jossa kuvaparien avulla kerrotaan ympäristön muuttumisesta. Kuvien yhteyteen voi lisätä tekstiä ja linkkejä. Käyttäjät voivat myös lisätä itse kuvapareja Aikakoneeseen.

Häme-Wikiin voi kuka tahansa kirjoittaa uusia artikkeleita ja muokata kirjoituksia sekä liittää palveluun kuvia yms. Häme-Wiki tukee yhteisöllisyyttä. Käyttäjät voivat kirjoittaa Häme-Wikiin muisteluitaan ja yhdistykset ja yhteisöt voivat esitellä palvelussa toimintaansa. Häme-Wikiin kirjoittaminen on helppoa. Käyttöliittymänä on Mediawiki, jota muokattu käyttäjäystävällisempään muotoon. Häme-Wikin sivuilla on hyvät ohjeet wiki-kirjoittamiseen. Kirjastoissa järjestetään myös opetusta wiki-kirjoittamisessa ja kuvien tallentamisessa. Häme-Wikissä noudatetaan  yhteisvastuun periaatteita niin, että viime kädessä käyttäjät yhdessä vastaavat Häme-Wikin sisällöstä.

Häme-Wiki on toteutettu Tietoyhteiskunnan tilat ja sisällöt -hankkeessa, joka rahoitetaan Manner-Suomen ESR-ohjelmasta vuosina 2008-2011. Häme-Wikin teknisestä toteutuksesta vastaa hämeenlinnalainen Opiferum.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Häme-Wiki on toteutettu  yhteistyössä kantahämäläisten yhteisöjen ja asukkaiden kanssa.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 
Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Häme-Wikin artikkeleita katsottiin reilun kahden vuoden aikana yhteensä 1,3 miljoonaa kertaa, mikä on alueen kokoon nähden varsin suuri määrä. Häme-Wikiä on esitelty tai opetettu vuosina 2009-2011 yli kahdelletuhannelle henkilölle n. 130 eri tilaisuudessa.

Jatkotoimenpiteet: 

Vuoden 2012 alusta alkaen Häme-Wikin ylläpidosta vastaa Hämeenlinnan kaupunginkirjasto.

Aloituspäivämäärä : 
10/08/2009
 


Anomuksen rahoitus

Toteutunut rahoitus


 
okm
avi