Harrastuksen kautta kirjastoon
Vuoden 2014 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Ylivieskan kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Kyöstintie 4
84100
Kirjaston puhelin : 
044 4294278
Kirjaston sähköposti : 
arja.nevanpera@ylivieska.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Ylivi
Y-tunnus : 
019557-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Arja Nevanperä
Puhelin : 
044 4294278
Sähköposti : 
arja.nevanpera@ylivieska.fi
Kuvaus : 

Lukuharrastuksen edistäminen on kirjaston kehittämisen yksi painoalue. Lukemisharrastusta viritetään järjestämällä lapsille, nuorille ja aikuisille suunnatut kirjallisuusillat.

Hankkeen tavoitteena on avata ovi kirjallisuuteen ja kirjastoon erilaisille harrastajaryhmille järjestämällä aiheeltaan heidän harrastustaan sivuavia kirjallisuusiltoja ja kutsumalla illan kohdeyleisö osallistumaan iltaan harrastusseurojen kautta.

Metsästysseurojen jäsenille järjestetään eräkirjallisuusilta, lapsille nukketeatteriesitys/lastenlaulukonsertti ja nuorille peli-ilta.

Tavoitteena on kirjallisuustapahtumien kautta tehdä kirjastoa ja sen tarjoamia palveluja tunnetuksi niille kuntalaisille, jotka eivät juuri ole kirjaston ovea avanneet.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

harrastusseurat

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeen tavoitteena oli saada kirjastoon erilaisia harrastajaryhmiä järjestämällä heidän harrastuksiaan sivuavia kirjallisuusiltoja. tavoitteena oli kirjallisuustapahtumien kautta tehdä kirjastoa ja sen tarjoamia palveluja tunnetuksi myös niille, jotka eivät ole oppineet käyttämään kirjaston palveluja. Hankkeen aikana järjestettiin 13 eri tapahtumaa, joihin osallistui yhteensä 480 henkilöä. Hankkeen ensimmäinen tapahtuma oli kirjastossa 15.11.2014 järjestetty nukketeatteriesitys, joka oli yksi tapahtuma Ylivieskan joulunavausviikonlopussa. Nukketeatteriesitystä mainostettiin yhteisissä näyttävissä mainoksissa. Muut tapahtumat järjestettiin vuonna 2015: Novellineulekahvila houkutteli kirjastoon käsitöiden harrastajia. Eeva Rutasen ja Jaana Öljymäen Tuohitöiden käsikirjan julkistamistilaisuus toi kirjastoon 35 tuohitöiden ja kädentaitojen harrastajaa. Yläasteikäisiä poikia ajatellen kirjasto järjesti kirjailija Jyri Paretskoin kirjailijavierailun Jokirannan koululle. Jyri Paretskoi kertoi kirjoistaan päivän aikana kolmelle eri ryhmälle. Kansainvälinen ilta keräsi kansainvälisyydestä kiinnostuneita tutustumaan vieraisiin kulttuureihin. Kirjailija Antti Tuurin esitelmä Äitini suku -kirjasarjasta toi kirjastoon sukututkijoita ja historian harrastajia. Tarinaniskennän SM-aluekilpailu järjestettiin yhteistyössä Elämätarina-akatemian kanssa. Aluekilpailussa valittiin edustaja Kärsämäellä kesällä järjestettyyn Tarinaniskennän SM-kilpailuun. Edunvalvontaillassa oikeustieteen tohtori, varatuomari Johanna Tornberg kertoi edunvalvontaoikeudesta omaishoitajille ja eläkeläisjärjestöjen kautta iltaan kutsutuille. Runouden harrastajille järjestettiin kolme iltaa, joissa kuultiin Ritva-Elina Pylvään, Soili Kattilakosken ja Teija Annelin runoja. Ilpo Kojolan kirjan Ruotusotilaat Kala- ja Pyhäjokilaaksoissa julkistamistilaisuus toi kirjastoon sukututkijoita ja paikallishistoriasta kiinnostuneita. Ylivieskalaisen kirjoittajan Irma Hannulan lastenkirja Popi-kissa kiipelissä julkistettiin kirjaston satutunnilla joulukuussa.
Järjestetyt tapahtumat huomioitiin paikallislehdissä. Paikallisten kirjoittajien kirjojen julkistamistilaisuudet tukivat kirjaston yhteisöllisyyspyrkimyksiä. Keskusteluissa ylivieskalaisten kanssa on käynyt ilmi, että ihmiset ovat huomioineet sen, että kirjastossa tapahtuu ja odottavat , että kirjasto järjestää kirjallisia tapahtumia. Toiveita on tullut, että novellineulekahvila järjestettäisiin useammin. Myös henkilökunnan pitämiä kirjavinkki-iltoja on toivottu.

Jatkotoimenpiteet: 

On suunniteltu, että novellineulekahvila järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Ensimmäinen on jo sovittu pidettäväksi 13.1.2016. Kirjallisuusiltoja ja kirjavinkkausiltoja tullaan myös järjestämään.

Aloituspäivämäärä : 
01/10/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€3 700
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 200
Budjetti euroissa yhteensä: 
€4 900
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€5 264
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 764
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
13kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
480henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 500

Katso Perustelumuistio 2014 Hankerekisteristä http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014