Harrastuksen kautta kirjastoon
År 2014 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Ylivieskan kaupunginkirjasto
Bibliotekets adress : 
Kyöstintie 4
84100
Bibliotekets telefonnummer : 
044 4294278
Bibliotekets e-postadress : 
arja.nevanpera@ylivieska.fi
ISIL-kod : 
FI-Ylivi
FO-nummer : 
019557-3
Ansvarsperson : 
Arja Nevanperä
Telefonnummer : 
044 4294278
E-post : 
arja.nevanpera@ylivieska.fi
Projektbeskrivning : 

Lukuharrastuksen edistäminen on kirjaston kehittämisen yksi painoalue. Lukemisharrastusta viritetään järjestämällä lapsille, nuorille ja aikuisille suunnatut kirjallisuusillat.

Hankkeen tavoitteena on avata ovi kirjallisuuteen ja kirjastoon erilaisille harrastajaryhmille järjestämällä aiheeltaan heidän harrastustaan sivuavia kirjallisuusiltoja ja kutsumalla illan kohdeyleisö osallistumaan iltaan harrastusseurojen kautta.

Metsästysseurojen jäsenille järjestetään eräkirjallisuusilta, lapsille nukketeatteriesitys/lastenlaulukonsertti ja nuorille peli-ilta.

Tavoitteena on kirjallisuustapahtumien kautta tehdä kirjastoa ja sen tarjoamia palveluja tunnetuksi niille kuntalaisille, jotka eivät juuri ole kirjaston ovea avanneet.

Samarbetspartners, arbetsgrupper: 

harrastusseurat

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Hankkeen tavoitteena oli saada kirjastoon erilaisia harrastajaryhmiä järjestämällä heidän harrastuksiaan sivuavia kirjallisuusiltoja. tavoitteena oli kirjallisuustapahtumien kautta tehdä kirjastoa ja sen tarjoamia palveluja tunnetuksi myös niille, jotka eivät ole oppineet käyttämään kirjaston palveluja. Hankkeen aikana järjestettiin 13 eri tapahtumaa, joihin osallistui yhteensä 480 henkilöä. Hankkeen ensimmäinen tapahtuma oli kirjastossa 15.11.2014 järjestetty nukketeatteriesitys, joka oli yksi tapahtuma Ylivieskan joulunavausviikonlopussa. Nukketeatteriesitystä mainostettiin yhteisissä näyttävissä mainoksissa. Muut tapahtumat järjestettiin vuonna 2015: Novellineulekahvila houkutteli kirjastoon käsitöiden harrastajia. Eeva Rutasen ja Jaana Öljymäen Tuohitöiden käsikirjan julkistamistilaisuus toi kirjastoon 35 tuohitöiden ja kädentaitojen harrastajaa. Yläasteikäisiä poikia ajatellen kirjasto järjesti kirjailija Jyri Paretskoin kirjailijavierailun Jokirannan koululle. Jyri Paretskoi kertoi kirjoistaan päivän aikana kolmelle eri ryhmälle. Kansainvälinen ilta keräsi kansainvälisyydestä kiinnostuneita tutustumaan vieraisiin kulttuureihin. Kirjailija Antti Tuurin esitelmä Äitini suku -kirjasarjasta toi kirjastoon sukututkijoita ja historian harrastajia. Tarinaniskennän SM-aluekilpailu järjestettiin yhteistyössä Elämätarina-akatemian kanssa. Aluekilpailussa valittiin edustaja Kärsämäellä kesällä järjestettyyn Tarinaniskennän SM-kilpailuun. Edunvalvontaillassa oikeustieteen tohtori, varatuomari Johanna Tornberg kertoi edunvalvontaoikeudesta omaishoitajille ja eläkeläisjärjestöjen kautta iltaan kutsutuille. Runouden harrastajille järjestettiin kolme iltaa, joissa kuultiin Ritva-Elina Pylvään, Soili Kattilakosken ja Teija Annelin runoja. Ilpo Kojolan kirjan Ruotusotilaat Kala- ja Pyhäjokilaaksoissa julkistamistilaisuus toi kirjastoon sukututkijoita ja paikallishistoriasta kiinnostuneita. Ylivieskalaisen kirjoittajan Irma Hannulan lastenkirja Popi-kissa kiipelissä julkistettiin kirjaston satutunnilla joulukuussa.
Järjestetyt tapahtumat huomioitiin paikallislehdissä. Paikallisten kirjoittajien kirjojen julkistamistilaisuudet tukivat kirjaston yhteisöllisyyspyrkimyksiä. Keskusteluissa ylivieskalaisten kanssa on käynyt ilmi, että ihmiset ovat huomioineet sen, että kirjastossa tapahtuu ja odottavat , että kirjasto järjestää kirjallisia tapahtumia. Toiveita on tullut, että novellineulekahvila järjestettäisiin useammin. Myös henkilökunnan pitämiä kirjavinkki-iltoja on toivottu.

Fortsatta åtgärder: 

On suunniteltu, että novellineulekahvila järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Ensimmäinen on jo sovittu pidettäväksi 13.1.2016. Kirjallisuusiltoja ja kirjavinkkausiltoja tullaan myös järjestämään.

Projektet börjar : 
01/10/2014
Projektet avslutas : 
31/12/2015
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€3 700
Egen finansiering: 
€1 200
Budget sammanlagt: 
€4 900
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€5 264
Egen finansiering: 
€1 764
Extern finansiering: 
€0
Bidrag från samarbetspartners: 
€0

Statistik:
Antalet evenemang: 
13kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
480henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€3 500

Katso Perustelumuistio 2014 Hankerekisteristä http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014