Iines, Idefix ja kumppanit kirjastomaailmoissa - Kauhajoen sarjakuvasäpinät
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kauhajoen kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 501
61801
Kirjaston puhelin : 
040 5358145
Kirjaston sähköposti : 
pirjo.pieski@kauhajoki.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kauho
Y-tunnus : 
0178 718-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Pirjo Pieski
Puhelin : 
040 535 8145
Sähköposti : 
pirjo.pieski@kauhajoki.fi
Kuvaus : 

Hankkeen tarkoituksena on sarjakuvavinkkauksen, sarjakuvakerronnan ja sen eri tyyppien avulla lisätä erityisesti lasten ja nuorten lukuinnostusta ja -harrastusta unohtamatta aikuisiakaan sarjakuvan ystäviä, tutustuttaa erityisesti paikalliseen ja kotimaiseen sarjakuvaan ja sen tekijöihin, heidän hahmonluontiinsa, sanomalehtisarjakuvan ja ajankohtaisten asioiden ja pikkujuttujen esiintuomiseen piirtämisen ja sarjakuvan keinoin. Tavoitteena on myös työpajoissa ja sarjakuvailloissa vierailevien piirtäjien avulla ja asiantuntemuksella tutustua piirtämisen tekniikkaan ja saada eväät omaan sarjakuvakerrontaan. Viikolla vierailevien piirtäjien sarjakuvista järjetetään näyttely, samoin työpajojen töistä. Työpajoille järjestetään sarjakuvatyyppi- tai -hahmokisa ja kirjastossa /kirjastoissa sarjakuvatietämyskisa.

Kirjastossa on voimajuomapäiviä ja työpajoissa sihijuomaa koko viikon.

Iines, Idefix ja kumppanit kirjastomaailmoissa - Kauhajoen sarjakuvasäpinät on viikon mittainen, toiminnallinen sarjakuvatapahtuma, jota tehdään yhteistyössä erityisesti peruskoulun ylimpien luokkien ja  yhteiskoulun kanssa. Viikon aluksi on sarjakuvailta-ja/ tai iltapäivä, jossa johdatellaan yleisesti sarjakuvaan ja sarjakuvakerrontaan meiltä ja maailmalta ja tutustutaan niin tunnettuihin kuin uusiinkin sarjakuvahahmoihin. Viikon lopulla väläytetään polkua sarjakuvasta animaatioksi.

Sarjakuvatyöpajat sijoittuvat eri viikonpäiville maanantaista perjantaihin ja niitä voi olla sekä kirjastolla että kouluilla. Työpajaohjaajiksi pyritään saamaan paikallisia ja muita kotimaisia sarjakuvapiirtäjiä. Myös mangapiirtämisen opetusta pyritään saamaan työpajaan ja miten mangasta päästään animeen eli animaatioon. Sarjakuvailta voi jatkua työpajana tai se voi edeltää sarjakuvailtaa. Kullekin päivälle on oma kokonaisuus, teema, tekniikka-asiat ja hahmonluonti sekä oma piirtäjä/piirtäjät. Näiden lisäksi sarjakuvavinkkari kiertää ja innostaa lukijoita ja piirtämisestä innostuneita kirjaston lisäksi kouluilla. Työpajoissa voidaan valita kisa hahmonluonnissa tai lyhyessä ajankohtais- tai arjen tapahtuman stripissä. Kilpailu on vapaaehtoinen. Kilpailuun osallistuvien töiden raati arvioi ja valitsee työt torstaina, mutta kaikkien työt ovat esillä, määrästä riippuen esim. tekijän 2-3 parasta työtä.

Kirjastolla järjestetään sarjakuvanäyttely, joka voi olla eri sarjakuvapiirtäjien yhteisnäyttely ja se voi olla muissakin Krannit -kirjastoissa kiertävä näyttely, joka aloittaa kierron Kauhajoen kaupunginkirjastolta. Työpajojen työt ovat toinen näyttelykokonaisuus, joista myös valitaan Krannit-kirjastoissa kiertävä näyttely. Työpajojentyöt voidaan myös digitoida ja laittaa nähtäväksi myös Krannit-kirjastojen yhteiselle verkkosivulle.

Sarjakuvatietämyksessä voi kisata koko viikon ja osallistuvien kesken arvotaan runsaasti sarjakuvaan liittyviä palkintoja. Kisaan voi vastata kouluillakin, mutta vastaukset tulee toimittaa arvontaa varten jo torstaina. Samaan aikaa voi myös muissa Krannit-kirjastoissa olla joko yhteinen kisa, jolloin kirjastot osallistuvat arvontapalkintojen hankintaan tai heillä voi olla oma sarjakuvatietämyskisa.

Paikallisia tai "liki paikallisia" sarjakuvatekijöitä ovat esim. Niffe ja Pärvelöt, Milla Paloniemi ja Kiroileva siili. Kotimaisia ovat myös mm. Anni Nykänen Mummoineen, Kari Korhonen ainoana kotimaisena Aku Ankan piirtäjänä, Juba eli Jussi Tuomola Viivin ja Wagnerin , Pertti Jarland Fingerporin  ja Petri Hiltunen Kalkkaron piirtäjänä. Manga on suosittu japanilainen sarjakuvatyyli, mutta sillekin on jo kotimaisia piirtäjiä ja piirtämisen opettajia.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Kauhajoen peruskoulu, yhteiskoulu ja lukio sekä Krannit -kirjastot

Sarjakuvapiirtäjät, mm. Niffe eli Matti Nisula, Kauhajoki

Mahdollisesti Team Pärvelö (Hanna-Pirita Lehkonen, syntyisin Kauhajoelta, Raakel Hokkanen, Laura Haapamäki ja Suspu)

Muita sarjakuvataiteilijoita.

 

Aiemmat hankkeet: 

Kauhajoen kaupunginkirjastolla ei ole aiempia sarjakuvahankkeita, sarjakuvatekijöiden vierailuja ja näyttelyitä kylläkin, sekä vuosia sitten kirjaston järjetämänä sarjakuvakurssi.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

www.krannit.net,   www.kauhajoki/tapahtumakalenteri, Kauhajoen Sarjakuvasäpinät 7.10. - 12.10.2013 ohjelmaesite, Sarjakuvasäpinät - kokonaisohjelma, jossa mukana myös koulupajat,  tapahtumajuliste, työpajajulisteet, ohjelmailmoitukset Ilkassa, Pohjalaisessa ja Kauhajoki-lehdessä. Kauhajoen kirjaston Facebook-sivun kuva-albumiin tallennettu Kauhajoen Sarjakuvasäpinöitten kuvamateriaalia. Yksittäiset työpajat kirjastolla ja koulupajat tuottivat töitä, joista pidettiin näyttelyitä. Järjestettiin myös sarjakuva-aiheisia tietokilpailuja.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeen tavoitteet toteutuivat hyvin. Koulujen työpajat muodostivat oman kokonaisuutensa ja vastaanotto oli innostunut , samoin asennoituminen yhteistyöhön ja tarttuminen sarjakuvan monipuolisuuteen ilmaisukeinona. Myös tapahtumaan osallistuneessa palvelukodissa oli iloinen kiinnostus  ja hyvä asenne asukkaille  hieman poikkeuksellisiin tekemisen ja ilmaisun keinoihin. Kirjaston työpajoihin osallistuminen oli välillä hyvinkin vilkasta, hyvää tasoa kuitenkin. Sarjakuvalliset satutuokiot olivat suosittuja ja hauskoja vuorovaikutustilaisuuksia, joissa lasten ideat ja mielikuvitus kuljettivat eläinhahmoisten piirtäjien kyniä. Oppia saatiin piirtämisen tekniikkaan ja eväitä omaan sarjakuvakerrontaan. Valmiiksi ei tarvinnut olla piirtäjä, kun vain kynä pysyi kädessä.

Vierailevien sarjakuvapiiräjien joukko hieman muuttui alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna, mutta suosittuja piirtäjiä olivat silti kaikki : Milla Paloniemi (Kiroileva siili, omaelämäkerralliset blogit), Anni Nykänen (Mummo), Jarno Latva-Nikkola (Jänis, mustan huumorin sarjakuvat, Ukkometsola..) , Niffe  eli Matti Nisula (Aku Ankka, Muumi, humorilliset ajankohtaissarjakuvat paikallislehdessä...jne) ja sokerina pohjalla Pertti Jarla ( Fingerpori). Myös manga -sarjakuva ja matka sarjakuvasta animaatioksi tulivat tutuiksi.

Päivien ohjelmassa oli tarjolla jokaiselle jotakin, teemoja koko perheelle,  melkein vauvasta vaariin. Ohjelma työpajoineen ja vierailevien sarjakuvapiirtäjien haastatteluineen ja luentoineen oli mahtava kokonaisuus. Sarjakuvakeskuksen opettajat, Antti Hintsa (viikon suunnittelu), Petri Koikkalainen ja Jonna Kuitunen, vastasivat viikon opetuksista ja pajatyöskentelystä.

Viikon jokaisena päivänä oli aamu- ja iltapäivällä kahden tunnin opetuskokonaisuudet koululuokille ja  eri luokka-asteille, joista huolehti pääsääntöisesti Jonna Kuitunen. Maanantaina ja tiistaina saivat lapset omat sarjakuvalliset satutuokionsa (Antti Hintsa, Petri Koikkalainen) ja opettajille oli tarjolla ammatillinen, kolmiosainen koulutus Sarjakuvan käytöstä opetuksessa. Maananatai päättyi nuorten Katutaidesarjakuvatyöpajaan, jossa kirjasto tuunattiin sarjakuvamaailmojen henkeen. Tiistaina oli vuorossa Merja Lundenin Sarjakuvavinkkaus ja ammattiryhmälle Sarjakuva työvälineenä sosiaalityössä. Ilta oli nuorten Roolipeliä sarjakuvalla. Keskiviikkona pääsi oma lemmikki sarjakuvahahmoksi ja ammattiryhmänä kirjastoalan ammattilaiset  saivat tietoa ja oppia Sarjakuvavinkkaamisesta.Dinosauruksia oli päässyt Pohjanmaalle iltapäivän koko perheen työpajassa.  Ilta oli haastatteluineen ja työpajoineen sarjakuvataiteilija Matti Nisulan. Torstaina oli vuorossa Valopiirroskuvasarjakuva koko perheelle ja senioreille Omaelämäkerrallista sarjakuvaa. Suositut Manga-  ja Improvisaatiosarjakuvatyöpajat oli suunnattu nuorille. Perjantaina saivat aikuiset oppia Käsikirjoittamisen ideoinnissa ja illansuussa esittäytyi sarjakuvapiirtäjä Jarno Latva-Nikkola tuotantoineen ja aikuisten työpajoineen. Nuoret saivat työskennellä Hahmotyöpajassa. Kauhajoen ensimmäisten Sarjakuvasäpinöiden viikko huipentui lauantain ohjelmaan, joka painottui vierailevien sarjakuvapiirtäjätähtien haastatteluihin ja esittelyyn. Iltapäivällä oli näille vaihtoehtona Non-stop Villin-Lännen sarjakuvatyöpaja ja päivän ja viikon päätti Animaatiokimara.

Viikon ohjelma oli monipuolinen ja runsas, hieno kokonaisuus,mutta ehkä liiankin runsas, sillä kaikkiin pajoihin ei riittänyt niin paljon osallistujia kuin paja olisi ansainnut. Seuraaviin Sarjissäpinöihin sai oppia ja kokemusta. Vaikka osallistujamäärä vaihteli päivittäin, olivat kaikki osallistuneet tyytyväisiä antiin. Tasaisinta osallistuminen oli luonnollisesti kouluissa.

 

Jatkotoimenpiteet: 

Innostus sarjakuvaan ja sen mahdollisuuksiin monipuolisena ilmaisuväylänä niin ammatillisesti kuin yksilökohtaisesti koko elinkaaren mitalla poiki alustavan sopimuksen jatkaa aloitettua perinnettä. Päätettiin hakea rahoitusta Sarjakuvasäpinöille 2014.

Lisätietoa: 

Työpajoista vain ammatillisiin ryhmiin pyydettiin ilmoittautumaan.  Kauhajoen Sarjakuvasäpinät toteutettiin 7.-12.10.2013 juuri ennen koulujen syyslomia. Viikon suunnittelusta vastasi Sarjakuvakeskuksen opettaja / opetussuunnittelija Antti Hintsa, puh. 044 532 7584, yhteistyössä Kauhajoen kaupunginkirjaston, kirjastotoimenjohtaja Pirjo Pieskin, puh. 040 535 8145, ja henkilökunnan kanssa.

antti.kiro@gmail.com

http://www.sarjakuvakeskus.fi/

http://www.sarjakuvaseura.fi/fi/

http://superposter.tumblr.com/

www.kirottua.sarjakuvablogit.com

www.katriinamies.com 

pirjo.pieski@kauhajoki.fi

Olemme myös Facebookissa.

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2013
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€6 270
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€8 270
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€8 121
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 000
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
26kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
510henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
13kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
315henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€6 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Perustelumuistio, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/fi/ohjeita/perustelumuistio-2013

 
okm
avi