IPadit kirjastossa - uusia polkuja tiedonlähteille vauvasta vaariin
Vuoden 2014 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kauhajoen kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 501
61801
Kirjaston puhelin : 
0406748152
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@kauhajoki.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kauho
Y-tunnus : 
0178718-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Teija Korpi-Käkelä
Puhelin : 
0406748152
Sähköposti : 
teija.korpi-kakela@kauhajoki.fi
Kuvaus : 

Kauhajoen kaupunginkirjaston asiakkaiden käytössä oleva konekanta on vanha, siksi aiomme saattaa tekniset laitteet ajantasalle hankkimalla iPadeja kaikenikäisten kuntalaisten käyttöön. Kauhajoen kaupunginkirjasto sekä Koulukeskuksen alakoulu ovat mukana Lukuinto-projektissa pilotteina. Lukuinto-ohjelman yhtenä tavoitteena on edistää lasten ja nuorten monipuolista erilaisten tekstien ja mediasisältöjen käyttöä. Tässä IPadit ovat hyödyksi. Niitä lainataan kouluille, joissa niitä voidaan käyttää eri tavoin opetuksen apuna. Niitä voi hyödyntää myös koululaisten kirjastonkäytönopetustilanteissa sekä kirjavinkkauksissa. IPadeista eivät hyödy pelkästään koululaiset, niillä lisätään monipuolisten aineistojen saatavuutta kaikille kirjaston asiakkaille. Kirjasto on matalan kynnyksen paikka, johon on esimerkiksi ikäihmisten ja työttömien helppo tulla kokeilemaan uutta tekniikkaa, johon muuten ei olisi mahdollisuutta. Näin edistämme kuntalaisten tasa-arvoista pääsyä tiedon ja tekniikan lähteille.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Pekka Ylinen, 050 3582101, Suupohjan Seutupalvelukeskus Oy, Teknologiapuisto 1, 61800 KAUHAJOKI

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankesuunnitelmassa halusimme ajantasaistaa tietokonekantamme IPadeilla, valitsimme kumminkin edullisemman vaihtoehdon, näin saimme hankittua myös suojakuoret tabletteihin (n.242€) sekä uuden tulostimen (n.229€) kuntalaisten hyödyksi. Hankimme 10 kappaletta Samsung Galaxy Tab 4- tablettia. (n.2420€) Tabletit tilasi Pekka Ylinen Suupohjan seutupalvelukeskuksesta, hän oli apuna myös tablettien valinnassa sekä niiden käyttöönotossa.

Tabletit otettiin käyttöön SeniorSurf-tapahtumassa, järjestimme 2 samansisältöistä alkeiskoulutusta. Kouluttaja vastasi kysymyksiin ja opetti tablettien käyttöä. Sama kouluttaja opetti kirjaston henkilökuntaa käyttämään tabletteja. Kouluttajan palkkion (90€) maksoimme hankerahoista, tapahtuman ilmoituksia ja mainontaa maksettiin osin omarahoituksella ja pieneltä osalta hankkeesta.

Tabletit luetteloitiin lainattaviksi esineiksi, niitä lainataan yli 18 vuotiaille asiakkaille kirjaston tiloissa käytettäviksi sekä koululuokille koulukäyttöön. Tabletteja on käytetty hyväksi myös kirjastonkäytön opetuksen tunneilla.

Mielestämme olemme onnistuneet edesauttamaan kuntalaisten pääsyä tiedon ja tekniikan lähteille ja antaneet mahdollisuuden tutustua uuteen tekniikkaan.

Jatkotoimenpiteet: 

Ensi vuodelle meillä on uusi hanke. Pidämme tablettien käytön jatkokurssin, koska tarvetta opetukselle on myös heillä, jotka jo alkeet osaavat. Tabletteja käytetään samalla tavalla kuin tähän asti, mutta niitä pyritään käyttämään myös erilaisissa tapahtumissa. Suunnitteilla on esimerkiksi QR-koodeihin perustuva kirjastosuunnistus keväälle 2015, kohderyhmänä lapset ja nuoret.

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€6 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€500

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
2kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
24henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää esitetyn erittelyn mukaan. Perustelumuistio, ks.  http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014