Itsepalvelukirjasto
År 2014 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Alajärven kaupunki/Alajärven kaupunginkirjasto
Bibliotekets adress : 
Pl 28, Kirkkotie 7
62910
Bibliotekets telefonnummer : 
06-2412 2410
Bibliotekets e-postadress : 
kirjasto@alajarvi.fi
ISIL-kod : 
FI-Alaja
FO-nummer : 
0177619-3
Ansvarsperson : 
Tarja Kyrönlahti
Telefonnummer : 
06-2412 2415, 040-183 6125
E-post : 
tarja.kyronlahti@alajarvi.fi
Projektbeskrivning : 

Alajärven kaupunginkirjaston resursseja aiotaan leikata vuonna 2014 alkaen. Alajärven kaupunginkirjastoon kuuluu pääkirjasto, kirjastoauto sekä Lehtimäen toimipiste. Tällä tietoa sekä Lehtimäen toimipisteen että pääkirjaston aukioloaikoja joudutaan supistamaan. Lisäksi kirjastoauton resursseja supistetaan näillä näkymin  niin, että kirjastoauto liikennöi vain kolmena (3) tai neljänä (4) päivänä viikossa. Lehtimäen lähikirjaston sekä Alajärven pääkirjaston palvelujen turvaamiseksi hankitaan Lehtimäen kirjastoon laitteet ja ohjelmat itsepalvelukirjastolle sekä pääkirjastoon lainausautomaatti.

Muutetaan Lehtimäen lähikirjasto pääosin itsepalvelukirjastoksi, johon hankitaan lainaus- ja palautusautomaatti ohjelmineen, kuittikirjoittimineen ja pöytineen, sähköistetyt ovet, automaattiset valojen sytytys ja sammutusmekanismi, valvontakamerat 5 kpl, RFID -portti, laitetaan RFID -tunnisteet kirjastoaineistoon sekä palautuslaatikot. Lukollinen ovi erottamaan sosiaalitilat kirjastosalista. Pääkirjastoon hankitaan lainausautomaatti ohjelmineen, pöytineen, kuittikirjoittimineen.

Hanke toteutetaan 1.4.2014-31.12.2015.

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Lehtimäen lähikirjasto on muutettu itsepalvelukirjastoksi/omatoimikirjastoksi. Suunnittelun alussa käytiin tutustumassa muutamaan omatoimikirjastoon. Järvi-Pohjanmaan kirjastojen (Alajärvi-Soini-Vimpeli) henkilökunta kävi 9.9.2014 tutustumassa Vantaan Pointin kirjastoon. Henkilökuntaa kävi tutustumassa myös Hauhon kirjastoon 26.3.2015. Lehtimäen kirjastossa pidettiin asiakasilta 1.4.2015, jossa kerrottiin omatoimikirjastotoiminnasta ja kuunneltiin asiakkaiden palvelutoiveita. Kirjaston suunnittelussa ja toteutuksessa yhteistyötä tehtiin Järvinet Oy:n kanssa. Laitteet ja ohjelmat hankittiin Axiellin kautta ja osittain myös Järvinet Oy:n kautta.

Kirjastotilassa tehtiin muutamia fyysisiä muutoksia. Sosiaalitilan ja asiakastilan välille laitettiin lukollinen ovi sekä kirjastotilan yläkerran rappusten alapäähän tehtiin seinä ja lukollinen ovi. Tällöin omatoimiaikana ko. tiloihin ei pääse asiakkaat. Aikuisten osastolla hyllyt käännettiin toisin päin. Tämä pienensi valvontakameroiden määrää ja teki aikuisten osastosta turvallisemman, koska tullessaan kirjastotilaan asiakas näkee nyt aikuisten osastolle, että onko siellä muita asiakkaita.

Lehtimäen omatoimikirjastoon asennettiin mm. 11 kpl valvontakameroita, 3 kpl kaiuttimia, kulunvalvontaportti (RFID), sähkölukot, lainaus/palautusautomaatti pöytineen. Hankittiin kuulutusjärjestelmä sekä kulunvalvontajärjestelmä. Hankittiin RFID -tunnisteita 10.000 kpl ja RFID -lukijoita, että voidaan laittaa tunnisteet aluksi AV -aineistoon sekä uutuusaineistoon. Samalla hankittiin myös pääkirjastoon lainaus/palautusautomaatti pöytineen. Lehtimäen kirjastoon hankittiin myös paloturvallinen palautusluukku. Kameroiden asennustyöt ja kaapeloinnit sekä verkon määrittelyt teki Järvinet Oy. Kirjaston yleisvalaistus asennettiin toimimaan ajastimella.

Lehtimäen omatoimikirjasto on avoinna joka päivä klo 7-21. Henkilökuntaa on paikalla maanantaisin ja keskiviikkoisin. Lehtimäen palvelupisteen hoitaja huolehtii lehdet aamuisin kirjastoon. Omatoimikirjaston palveluja on mm. kopiointi, netti, kokoontuminen, YTY -kirjastojen varausten nouto, lainaus, palautus ja videoasiointi pääkirjastoon. Omatoimikirjastolle on tehty omat käyttösäännöt.

Lehtimäen omatoimikirjasto avattiin 26.10.2015. Lehtimäen kirjaston asiakkaiden palvelut ovat parantuneet huomattavasti, koska he pääsevät kirjastoon joka päivä. Omatoimikirjasto on avoinna viikossa 98 tuntia, josta ajasta henkilökuntaa on paikalla 12 tuntia/viikko niin kuin aikaisemminkin. Omatoimikirjasto on otettu Lehtimäellä erittäin hyvin vastaan.

Fortsatta åtgärder: 

Lehtimäen omatoimikirjastoa on tarkoitus pitää avoinna joka päivä klo 7-21. Henkilökuntaa on paikalla entiseen tapaan maanantaisin ja keskiviikkoisin yhteensä 12 tuntia/viikko. Yhteistyötä tehdään edelleen kaupungin infopisteen hoitajan kanssa, joka huolehtii lehdet aamuisin kirjastoon. Lehtimäen omatoimikirjastoa kehitetään edelleen palvelemaan paikallista väestö entistä paremmin.

Ytterligare information: 

Tapahtumien määrään on laskettu asiakasilta 1.4.2015 sekä avajaiset 26.10.2015.

Projektet börjar : 
01/04/2014
Projektet avslutas : 
31/12/2015
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€54 660
Egen finansiering: 
€10 000
Budget sammanlagt: 
€64 660
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€57 164
Egen finansiering: 
€17 164
Extern finansiering: 
€0
Bidrag från samarbetspartners: 
€0

Statistik:
Utbildningar: 
2kpl/st.
Antalet deltagare i utbildningar: 
2henkilö/person
Antalet evenemang: 
2kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
330henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€40 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuisto, ks.  http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014