Joku missä on sanat ja nuoret ja yökirjasto
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
sxc.hu
Toholammin kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Kirkkotie 2
69300
Kirjaston puhelin : 
06 888 5287
Kirjaston sähköposti : 
toholammin.kirjasto@toholampi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Tohol
Y-tunnus : 
0182779-8
Yhteyshenkilön nimi : 
Satu Kinnari
Puhelin : 
050-150 5281
Sähköposti : 
satu.kinnari@toholampi.fi
Kuvaus : 

Keski-Pohjanmaa on vahva kulttuuri- ja musiikkimaakunta, jossa järjestetään sekä ruohonjuuri- että korkean profiilin musiikkitoimintaa runsaasti. Kaustisella vahvana mukana kulkevat kansanmusiikin perinteet (esim. Kaustinen folk music festival, musiikkilukio) ja Toholammilla sekä puhallinorkesteritoiminta että lukuisat kuorot.

Hankkeen taustalla on ajatus teurastaa kolme kärpästä yhdellä läpsäytyksellä: tuoda esiin paikallista musiikkikulttuuria, tarjota nuorille mielekästä tekemistä edes yhtenä perjantai-iltana vuodessa ja samalla tutustuttaa nuoria kirjaston vähemmän käytettyihin aineistoihin - tässä tapauksessa musiikkiaineistoon. Parhaimmassa mahdollisessa tapauksessa nuorille tarjoutuu myös mahdollisuus kehittää itseilmaisuaan ja jopa kasvaa ihmisenä. Vaarana on, että hankkeen jälkeen sekä Tohiksen että Kaustisen kirjastoihin tullaan myös uudelleen. :)

Toholammin ja Kaustisen haasteet nuorten aktivoimiseksi kirjastonkäyttäjiksi ovat erilaiset. Toholammilla uusi, remontoitu pääkirjasto uusine nuorisotiloineen on osoittautunut suosituksi ajanviettopaikaksi. Kaustisella puolestaan kirjaston ovea kolkuttavat lähinnä vakiokävijät ja toivomus onkin, että myös uudet tuttavuudet löytäisivät kirjastoon. Perusongelma on kuitenkin molemmissa paikoissa sama: nuorille järjestettyä tekemistä ei turhan paljon ole.

Hankkeen aktiviteetit koostuvat kahdesta osasta: sanoitusaiheisesta työpajasta sekä kirjasto goes late night - tapahtumasta. Sanoituspajassa nuoret saavat ammattilaisvoimin perehdytystä kehittyä lyriikkavelhoiksi ja mahdollisuuden työstää omia tekstejään. Late night - yökirjastossa kirjaston tiloissa on tarkoitus peruskirjastopalveluiden lisäksi järjestää ohjelmaa, kuten akustista musiikkia, elokuvaesityksiä, aiheeseen liittyvää kirjavinkkausta tai pelikonsolitouhuja.

Hankkeen budjetti koostuu sanoituspajojen vetäjien sekä late night - tapahtuman esiintyjäkuluista sekä kirjaston henkilökunnan palkoista. Lisäksi tulevat materiaalikustannukset sekä markkinointi- ja tiedotuskulut.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Kaustisen kunnankirjasto, Kappelintie 13, 69600 Kaustinen

p. 050-3465 466

kaustinen.kirjasto@kaustinen.fi

Yhteyshenkilö: Susanne Mikkola, kirjastovirkailija

susanne.mikkola@kaustinen.fi

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Jannika B ja yökirjastotapahtumat olivat esillä Keskipohjanmaa-lehdessä sekä Kaustisen osalta kahdessa artikkelissa Perhonjokilaakso-lehdessä.

Jannika B:n ja Samuli Sirviön esiintymisestä, Kaustisen yökirjastosta sekä sarjakuvavinkkauksesta julkaistiin seuraavat artikkelit verkkokirjastossa:

https://anders.verkkokirjasto.fi/web/arena/detail?p_p_state=normal&p_p_l...

https://anders.verkkokirjasto.fi/web/arena/detail?p_p_state=normal&p_p_l...

https://anders.verkkokirjasto.fi/web/arena/detail?p_p_state=normal&p_p_l...

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeen kohokohta oli Jannika B:n sekä Samuli Sirviön saaminen paikkakunnille 30.10.2014 esiintymään sekä kertomaan biisien kirjoittamisesta. Kaustisella paikkana oli musiikkilukio ja yleisönä musiikkilukion opiskelijat sekä henkilökunta. Toholammilla tilaisuus pidettiin illalla kirjastolla ja yleisönä oli eri-ikäisiä nuoria.

Yökirjastotapahtumat pidettiin perjantai-iltana 31.10.2014. Kaustisen yläkouluikäisille ja nuorille suunnattu iltatapahtuma järjestettiin yhteistyössä Keski-Pohjanmaan ammattiopiston opiskelijoiden kanssa, ja ohjelmassa oli mm. elävää musiikkia, pelejä, kampausten tekoa ja tarinankerrontaa. Toholammilla yhteistyötä tehtiin 4H-yhdistyksen kanssa, ja yökirjastoon ilmoittautuneet nuoret viettivät koko yön kirjastolla. Ohjelmassa oli kirjastosuunnistusta, valokuvaustehtäviä, elokuvia sekä tanssipelin pelaamista läpi yön.

Keväällä 2015 lopuilla hankerahoilla saatiin molemmille paikkakunnille sarjakuvavinkkaaja Siina Vieri. Kaustisella Siina vinkkasi 9.-luokkalaiset, Toholammilla 6.-ja 7.-luokkalaiset.

Yökirjasto sai hyvää palautetta, ja molemmilla kirjastoilla on tarkoitus jatkaa samankaltaisten tapahtumien järjestämistä. Kaustisella iltatapahtuma oli toimiva ratkaisu, ja Toholammilla tullaan järjestämään kirjastolla yöpymistä myös alakoululaisten kanssa yhteistyössä 4H-yhdistyksen ja koulujen kanssa.

Sarjakuvavinkkaus oli molemmilla paikkakunnilla menestys: kiittävää palautetta tuli niin opettajilta, oppilailta kun kirjastojen työntekijöiltäkin. Siinan vinkkaamat sarjakuvat ovat olleet molemmissa kirjastoissa paljon lainattuja ja varattuja, ja myös kirjastoa vähemmän käyttävät oppilaat löysivät sarjakuvat. Jos rahoitus onnistuu, niin sarjakuvavinkkaajaa tullaan ehdottomasti jatkossakin pyytämään vierailulle.

Jatkotoimenpiteet: 

Yökirjastotapahtumia tullaan järjestämään molemmissa kirjastoissa jatkossakin, myös sarjakuvavinkkausta tullaan mahdollisuuksen mukaan jatkossa järjestämään.

Lisätietoa: 

Suurin osa avustuksesta käytettiin Jannika B:n ja Samuli Sirviön palkkioihin sekä majoituskustannuksiin. Palkkiota maksettiin myös Keski-Pohjanmaan ammattiopiston opiskelijoille, 4H-nuorille sekä sarjakuvavinkkarille. Omalla rahoituksella maksettiin osa sarjakuvavinkkarin matkakustannuksista. Omaa työaikaa käytettiin molemmissa kirjastoissa runsaasti, työaikaa veivät tapahtumien suunnittelu- ja järjestelytyöt sekä iltatilaisuudet.

Aloituspäivämäärä : 
01/07/2013
Lopetuspäivämäärä : 
30/04/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€5 000
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€4 465
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 465

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
10kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
383henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Perustelumuistio, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/fi/ohjeita/perustelumuistio-2013

 
okm
avi