Joku missä on sanat ja nuoret ja yökirjasto
År 2013 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Bildens ursprung: 
sxc.hu
Toholammin kunnankirjasto
Bibliotekets adress : 
Kirkkotie 2
69300
Bibliotekets telefonnummer : 
06 888 5287
Bibliotekets e-postadress : 
toholammin.kirjasto@toholampi.fi
ISIL-kod : 
FI-Tohol
FO-nummer : 
0182779-8
Ansvarsperson : 
Satu Kinnari
Telefonnummer : 
050-150 5281
E-post : 
satu.kinnari@toholampi.fi
Projektbeskrivning : 

Keski-Pohjanmaa on vahva kulttuuri- ja musiikkimaakunta, jossa järjestetään sekä ruohonjuuri- että korkean profiilin musiikkitoimintaa runsaasti. Kaustisella vahvana mukana kulkevat kansanmusiikin perinteet (esim. Kaustinen folk music festival, musiikkilukio) ja Toholammilla sekä puhallinorkesteritoiminta että lukuisat kuorot.

Hankkeen taustalla on ajatus teurastaa kolme kärpästä yhdellä läpsäytyksellä: tuoda esiin paikallista musiikkikulttuuria, tarjota nuorille mielekästä tekemistä edes yhtenä perjantai-iltana vuodessa ja samalla tutustuttaa nuoria kirjaston vähemmän käytettyihin aineistoihin - tässä tapauksessa musiikkiaineistoon. Parhaimmassa mahdollisessa tapauksessa nuorille tarjoutuu myös mahdollisuus kehittää itseilmaisuaan ja jopa kasvaa ihmisenä. Vaarana on, että hankkeen jälkeen sekä Tohiksen että Kaustisen kirjastoihin tullaan myös uudelleen. :)

Toholammin ja Kaustisen haasteet nuorten aktivoimiseksi kirjastonkäyttäjiksi ovat erilaiset. Toholammilla uusi, remontoitu pääkirjasto uusine nuorisotiloineen on osoittautunut suosituksi ajanviettopaikaksi. Kaustisella puolestaan kirjaston ovea kolkuttavat lähinnä vakiokävijät ja toivomus onkin, että myös uudet tuttavuudet löytäisivät kirjastoon. Perusongelma on kuitenkin molemmissa paikoissa sama: nuorille järjestettyä tekemistä ei turhan paljon ole.

Hankkeen aktiviteetit koostuvat kahdesta osasta: sanoitusaiheisesta työpajasta sekä kirjasto goes late night - tapahtumasta. Sanoituspajassa nuoret saavat ammattilaisvoimin perehdytystä kehittyä lyriikkavelhoiksi ja mahdollisuuden työstää omia tekstejään. Late night - yökirjastossa kirjaston tiloissa on tarkoitus peruskirjastopalveluiden lisäksi järjestää ohjelmaa, kuten akustista musiikkia, elokuvaesityksiä, aiheeseen liittyvää kirjavinkkausta tai pelikonsolitouhuja.

Hankkeen budjetti koostuu sanoituspajojen vetäjien sekä late night - tapahtuman esiintyjäkuluista sekä kirjaston henkilökunnan palkoista. Lisäksi tulevat materiaalikustannukset sekä markkinointi- ja tiedotuskulut.

Samarbetspartners, arbetsgrupper: 

Kaustisen kunnankirjasto, Kappelintie 13, 69600 Kaustinen

p. 050-3465 466

kaustinen.kirjasto@kaustinen.fi

Yhteyshenkilö: Susanne Mikkola, kirjastovirkailija

susanne.mikkola@kaustinen.fi

Webbsidor, publikationer och material: 

Jannika B ja yökirjastotapahtumat olivat esillä Keskipohjanmaa-lehdessä sekä Kaustisen osalta kahdessa artikkelissa Perhonjokilaakso-lehdessä.

Jannika B:n ja Samuli Sirviön esiintymisestä, Kaustisen yökirjastosta sekä sarjakuvavinkkauksesta julkaistiin seuraavat artikkelit verkkokirjastossa:

https://anders.verkkokirjasto.fi/web/arena/detail?p_p_state=normal&p_p_l...

https://anders.verkkokirjasto.fi/web/arena/detail?p_p_state=normal&p_p_l...

https://anders.verkkokirjasto.fi/web/arena/detail?p_p_state=normal&p_p_l...

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Hankkeen kohokohta oli Jannika B:n sekä Samuli Sirviön saaminen paikkakunnille 30.10.2014 esiintymään sekä kertomaan biisien kirjoittamisesta. Kaustisella paikkana oli musiikkilukio ja yleisönä musiikkilukion opiskelijat sekä henkilökunta. Toholammilla tilaisuus pidettiin illalla kirjastolla ja yleisönä oli eri-ikäisiä nuoria.

Yökirjastotapahtumat pidettiin perjantai-iltana 31.10.2014. Kaustisen yläkouluikäisille ja nuorille suunnattu iltatapahtuma järjestettiin yhteistyössä Keski-Pohjanmaan ammattiopiston opiskelijoiden kanssa, ja ohjelmassa oli mm. elävää musiikkia, pelejä, kampausten tekoa ja tarinankerrontaa. Toholammilla yhteistyötä tehtiin 4H-yhdistyksen kanssa, ja yökirjastoon ilmoittautuneet nuoret viettivät koko yön kirjastolla. Ohjelmassa oli kirjastosuunnistusta, valokuvaustehtäviä, elokuvia sekä tanssipelin pelaamista läpi yön.

Keväällä 2015 lopuilla hankerahoilla saatiin molemmille paikkakunnille sarjakuvavinkkaaja Siina Vieri. Kaustisella Siina vinkkasi 9.-luokkalaiset, Toholammilla 6.-ja 7.-luokkalaiset.

Yökirjasto sai hyvää palautetta, ja molemmilla kirjastoilla on tarkoitus jatkaa samankaltaisten tapahtumien järjestämistä. Kaustisella iltatapahtuma oli toimiva ratkaisu, ja Toholammilla tullaan järjestämään kirjastolla yöpymistä myös alakoululaisten kanssa yhteistyössä 4H-yhdistyksen ja koulujen kanssa.

Sarjakuvavinkkaus oli molemmilla paikkakunnilla menestys: kiittävää palautetta tuli niin opettajilta, oppilailta kun kirjastojen työntekijöiltäkin. Siinan vinkkaamat sarjakuvat ovat olleet molemmissa kirjastoissa paljon lainattuja ja varattuja, ja myös kirjastoa vähemmän käyttävät oppilaat löysivät sarjakuvat. Jos rahoitus onnistuu, niin sarjakuvavinkkaajaa tullaan ehdottomasti jatkossakin pyytämään vierailulle.

Fortsatta åtgärder: 

Yökirjastotapahtumia tullaan järjestämään molemmissa kirjastoissa jatkossakin, myös sarjakuvavinkkausta tullaan mahdollisuuksen mukaan jatkossa järjestämään.

Ytterligare information: 

Suurin osa avustuksesta käytettiin Jannika B:n ja Samuli Sirviön palkkioihin sekä majoituskustannuksiin. Palkkiota maksettiin myös Keski-Pohjanmaan ammattiopiston opiskelijoille, 4H-nuorille sekä sarjakuvavinkkarille. Omalla rahoituksella maksettiin osa sarjakuvavinkkarin matkakustannuksista. Omaa työaikaa käytettiin molemmissa kirjastoissa runsaasti, työaikaa veivät tapahtumien suunnittelu- ja järjestelytyöt sekä iltatilaisuudet.

Projektet börjar : 
01/07/2013
Projektet avslutas : 
30/04/2015
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€5 500
Egen finansiering: 
€500
Budget sammanlagt: 
€5 000
Övriga understöd som ansökts: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€4 465
Egen finansiering: 
€1 465

Statistik:
Antalet evenemang: 
10kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
383henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€3 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Perustelumuistio, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/fi/ohjeita/perustelumuistio-2013