Joulukalenterista lukuintoa joulunaikaan
År 2014 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Bildens ursprung: 
Itse piirretty
Pöytyän kirjasto
Bibliotekets adress : 
Yläneentie 6
21870
Bibliotekets telefonnummer : 
040 6722 967
Bibliotekets e-postadress : 
kirjasto@poytya.fi
FO-nummer : 
1929519-5
Ansvarsperson : 
Minna Leinonen
Telefonnummer : 
040 727 6776
E-post : 
minna.leinonen@poytya.fi
Projektbeskrivning : 

Joulukalenterista lukuintoa joulunaikaan

Pöytyän kirjastolla on ollut omien kotisivujen yhteydessä joulukalenteri vuodesta 2004. Ensi vuonna tulee siis täyteen kymmenen vuotta. Joulukalenteri on tehty kirjastohenkilökunnan toimesta ja oman työn ohella. Olemme jossain vaiheessa joutuneet käyttämään ulkopuolista kuvitusta, sillä kirjastostamme puuttuu ikävä kyllä piirustustaitoinen ihminen, vaikka muuten monipuolisia kirjastolaisia olemmekin.

Olemme jo pidemmän aikaa ajatelleet, että joulukalenterimme pitäisi uudistaa melko radikaalisti ja mahdollisesti ulkopuolisia mukaan ottaen. Joulukalenteri voisi olla lukemista inspiroiva väline, sillä olemme huomanneet, että lapset ja nuoret eivät enää lue niin paljon kuin olisi toivottavaa. Luonnollinen yhteistyötaho olisivat näin ollen alakoulut, joita Pöytyän alueella on näillä näkymin kahdeksan syksyllä vuonna 2014. Joulukuussa oppilaat odottavat jo joulua ja lomaa, ja mikä olisi parempi aika lukea hyvää kirjallisuutta kuin joulunaika.

Ongelman joulukalenteri uudessa toteuttamisessa muodostaa se, että kirjaston henkilökunnan määrä on laskenut viime vuosista, joten ulkopuolisen projektityöntekijän palkkaaminen olisi välttämätöntä. Projektityöntekijä pitäisi yhteyttä kouluihin - niin opettajiin kuin oppilaisiin, kokoaisi syntyneen aineiston, muokkaisi sen 24 luukkuun sopiviksi paloiksi, olisi mielellään piirustustaitoinen ja toteuttaisi joulukalenterin kansikuvan. Luukuista avautuvista materiaaleista vastaisivat mahdollisimman pitkälle alakoulujen oppilaat, mutta tarpeen vaatiessa myös projektityöntekijä. Joulukalenterissa olisivat mukana projektityöntekijän lisäksi omalla työpanoksellaan kirjaston henkilökunta, varsinkin kirjaston omien kotisivujen päivityksestä vastaava, alakoulujen opettajat sekä tarvittaessa kunnan atk-tukihenkilö.

Ideana on, että 24 luukun takaa paljastuu kirjallisuusvinkkejä tai -aiheita eri formaateissa (kuva, teksti, ääni). Lukuvinkit olisi toteutettu niin, että ne herättävät luukkujen avaajissa mielenkiinnon esiteltyjä teoksia kohtaan.  Lapset ja nuoret eivät ehkä rakasta kirjoja, mutta netin käyttö on heille kuin toinen luonto; monien voisi jopa sanoa olevan diginatiiveja. Heille kirjan formaatti voi olla vieras. Joulukalenterimme toimisi verkkoympäristössä, eli heille tutussa ympäristössä, mutta sen tarkoitus olisi houkutella lapset ja nuoret kirjojen ääreen ja niiden maailmaan. Eikä vain lapsia ja nuoria vaan heidän kauttaan myös muut joulukalenterin luukkuja avaavat ihmiset.

Kalenterissa toteutuisi Lukuinto-ohjelman tavoite vahvistaa lasten ja nuorten lukemista, kirjoittamista ja mahdollisesti erilaisten mediasisältöjen oppimista ja käyttöä. Mediasisältöä voisi harjoitella ja oppia videoimalla ja editoimalla esimerkiksi Lucia-kulkueen tai Tiernapojat-esityksen. Kalenterissa voisi käyttää myös animoitua kirjatraileria, jossa vinkataan kirjaa kuvien ja äänen keinoin. Mediasisällön opiskelua sisällytettynä lukemisen haasteeseen. Luukuissa olisi lisäksi perinteisiä kuvia, jotka olisivat saaneet inspiraationsa kirjoista. Kuvan ja tekstin yhdistelmällä luodaan toivottavasti halu lukemiseen. Toteutuksen tulisi olla sellaista, että kirjoista tulisi kiinnostavia, kiehtovia, hauskoja, mystisiä ja jännittäviä. Tässä toimisivat värit, teksti, liike ja äänet. Juuri oikea tekstipätkä mehevään kuvaan liitettynä, taitavasti toteutettu animaatio tai tiernapoikien esitys haastavat luukkujen avaajat etsimään enemmän tietoa. He eivät saa tyytyä vain siihen pieneen makupalaan, vaan heidän on syötävä koko kakku.

Lisänä joulukalenterien luukkuja avattaessa olisi vielä jännitysmomentti: onko se tämä luukku, jonka takaa paljastuu se vinkki, jonka olen tehnyt tai ollut mukana tekemässä, tai jonka luokkani tai kouluni tai kaverini on tehnyt?

Tarkoitus on, että joulun mentyä lukuharrastus olisi saatu herätettyä edes joidenkin kohdalla. Toki kalenterin tekovaiheessa oppilaiden tulee perehtyä niihin kirjoihin hyvin, jotka he aikovat työstää kalenteriin muille lukuvinkiksi. Koska kalenterin vinkit tulisivat koululaisilta, he varmasti toimisivat vertaisvinkkareina muille samanikäisille, ja joulukalenterin viesti kulkisi koulusta kouluun, opettajilta opettajille, oppilaalta oppilaalle, ja tätä kautta se tavoittaisi potentiaalisia lukijoita laajalti, ja lukuinto lisääntyisi lukija kerrallaan.

 

Samarbetspartners, arbetsgrupper: 

Pöytyän kunnan alakoulut: opettajat ja oppilaat. Kunnan atk-tukihenkilö tarvittaessa.

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Pöytyän kirjaston joulukalenterin tekoon osallistuivat kirjastonhoitajat Taina Jaakkola ja Minna Leinonen. Heidän työpanostaan paikkaamaan palkattiin kirjastoavustaja.

Joulukalenterin sisällön tuottamiseen osallistuivat Pöytyän kunnan alakoulut ja Yläneen yhtenäiskoulun yläluokkalaiset. Yläluokkalaiset piirsivät jouluisia kuvia, jotka työstettiin kuvakavalkaadiksi "Joulun tunnelmaa". Samoin jouduin tekemään Yläneen alakoululaisten jouluisista kuvista koosteen "Joulukuvia", sillä luukut täyttyivät yli äyräiden, ja jouduimme aloittamaan kalenterin luukut jo marraskuun 29. päivästä. Kirjavinkkauksia tehtiin niin sarjakuvina kuin elokuvatrailereina. Ohjelmina käytettiin iMovie ja StripDesign, sillä käytössä olivat kirjaston iPadit. Osa vinkkaajista innostui jopa näyttäytymään tehdyissä lukuvinkeissä. Näistä tuli mielestämmä todellisia helmiä. Auvaisten alakoulun luokka teki hienon näytelmän ja tämän lisäksi osa oppilaista lausui runoja.

Alussa oli havaittavissa tietynlaista nihkeyttä, vaikka olimme informoineet opettajia, ja kertoneet kalenterista jo tammikuussa ja uudelleen toukokuussa ja vielä kerran syyskuun alussa. Vasta marraskuussa (puolivälissä) alkoi materiaalia tulla ja paljon. Oppilaat, ainakin suurin osa, olivat todella innoissaan, ja osa heidän vinkkauksistaan on todella hienoja.

Taina kävi myös tekemässä taltiointia käsityökerhon töistä Haverilla.

Koulujen puolelta on tullut toivomuksia vastaavien projektien teosta uudelleenkin. Selkeästi kirjan, oman luovan työn ja tässä tapauksessa iPadin iMovie ja Strip Design ohjelmien käyttö oli mielekästä. Vahinko vain, että aika tuli tässäkin vastaan, sillä muutamilla ryhmillä työt jäivät liian kunninanhimoisina kesken. Mutta toivottavasti niitä pystytään käyttämään jossain uudessa tilanteessa.

Joulukalenterin verkkosivulla vierailijoita kävi noin 470.

Fortsatta åtgärder: 

Tulemme pohtimaan millä tavoin pystymme hyödyntämään kirjavinkkauksia, tietokoneita, kouluja ja kirjastoja, jotta saisimme koululaisten lukuinnon heräämään. Ehkä yritämme luoda tältä pohjalta jotain ihan uuttakin, sillä oppilaat selkeästi innostuivat asiasta.

Projektet börjar : 
01/09/2014
Projektet avslutas : 
31/12/2014
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€16 500
Egen finansiering: 
€10 000
Budget sammanlagt: 
€26 500
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Egen finansiering: 
€5 000


Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€6 500

Perustelumuistio myöntöperusteista vuonna 2013.