Käsikirjastosta Monitoimitilaksi
Vuoden 2011 Hyvä käytänne   


Kuvan lähde: 
Niina Honko
Iitin kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Kausansaarentie 3
47400
Kirjaston puhelin : 
020 6159800
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@iitti.fi
Yhteyshenkilön nimi : 
Niina Honko
Puhelin : 
020 6159732
Sähköposti : 
niina.honko@iitti.fi
Kuvaus : 

Iitin kirjastorakennus valmistui vuonna 1992 ja oli tuolloin moderni rakennus sen ajan kirjastokäyttöä ajatellen. Kirjastosta löytyi kolme musiikinkuuntelupaikkaa ja avara ja valoisa käsikirjasto. 2010 luvulle tultaessa käsikirjaston käyttö oli vähentynyt todella paljon ja musiikinkuuntelupaikkoja ei käytetty enää ollenkaan. Lasten ja nuortenosastolta musiikinkuuntelupaikka purettiin osaston järjestystä muutettaessa vuonna 2008. Kirjastossa oli taidenäyttelyitä varten kiinteä sermi, jonka pystyi levittämään, mutta joka sijaitsi lasten ja nuorten osaston yhteydessä. Suurin osa taidenäyttelyistähän on aikuisten taidenäyttelyitä. Käsikirjastotilaa käytettiin kokoustilana ja siellä oli valkokangas, mutta sijoitettuna sellaiselle seinustalle, johon ikkunasta tuleva valo paistoi. Tilaa käytettiin myös kirjastonkäytön opetuspaikkana, mutta kirjastossa ei ollut langatonta verkkoa eikä tilassa kuin yksi pistorasia valkokankaan lähistöllä. Pistorasian paikka lattiaan upotettuna oli varmaan suunniteltu piirtoheitintä varten.

Idea
Projekti lähti liikkeelle niin, lautakunnalle esiteltiin syksyllä 2010 investointihanke tilan uudistusta ja kalusteiden hankintaa varten. OKM:ltä haettiin avutusta hankkeen kalusteihin. Avustusta saatiin kannettavien tietokoneiden ja dataprojektorin hankintaan ja kunta myönsi hankkeelle investointirahaa.

Toteutus:
Vuoden 2011 alusta kirjastoon saatiin avoin wlan verkko. Käsikirjastotilasta purettiin vanhat hyllyt, mutta yhdelle seinustalle jätettiin näyttelykäyttöä varten lasivitriinit. Kirjastosalista purettiin kaksi musiikinkuuntelupaikkaa ja näyttelyseinäke. Musiikinkuuntelupaikkojen tilalle rakennettiin käsikirjastosta puretuista hyllyistä kaksi hyllykokonaisuutta, joista toisesta tehtiin nurkkaus, johon supistettu käsikirjastoaineisto sijoitettiin (lautakunta ei halunnut, että käsikirjasto lakkautetaan). Lasten ja nuortenosaston näyttelyseinäkkeen tilalle siirrettiin kaksi matalaa hyllykköä, joista otettiin hyllylevyt pois ja joihin teetettiin paikallisella puusepällä kuvakirjalokerikot lasten kuvakirjoja varten. Käsikirjastotilan seinät tasoitettiin ja maalattiin ja niille asennettiin ripustuskiskot mahdollisia taidenäyttelyitä varten. Valaistuksen suhteen suunniteltiin ensin kattoon asennettavia kohdevalaisimia, mutta päädyttiin käyttämään käsikirjaston hyllyissä kiinni olleita hyllyvalaisimia. Käsikirjaston hyllyt olivat upotettuina seinään, mutta seinärakennetta/koteloa ei purettu kattoon saakka, vaan kiskojen asennus tehtiin hyllyjen jättämään syvennyksen ja lamput asennettiin kotelon reunalle. Tilan kattoon asennettiin dataprojektori ja sen johdotus vedettiin katon kautta tilan etuosassa jo valmiina olleeseen lukittuun kaappiin. Valkokangas asennettiin kattoon.  Sähkötöinä lattianrajaan asennettiin useita pistorasioita. Viimeisenä silauksena käsikirjaston vanhat pöydät uudistettiin niin, että ne kaikki hiottiin ja lakattiin.

Kirjastoon hankittiin OKM:n avustuksella kannettavia tietokoneita asiakaskäyttöön.

Lopputulos:
Toimiva monitoimitila, jossa voi järjestää opetustuokioita, erilaisia tilaisuuksia, kokouksia, taidenäyttelyitä yms.

 

Aloituspäivämäärä : 
02/01/2011
Lopetuspäivämäärä : 
27/02/2011
 


Anomuksen rahoitus

Toteutunut rahoitus