Käynti kirjastossa kannattaa
Vuoden 2014 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Paula Kaunonen
Nousiaisten kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Moisiontie 17
21270
Kirjaston puhelin : 
044 4355355
Kirjaston sähköposti : 
Kirjasto@nousiainen.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Nousi
Y-tunnus : 
0135821-5
Yhteyshenkilön nimi : 
Eila Ylioja
Puhelin : 
044 4355356
Sähköposti : 
Eila.Ylioja@nousiainen.fi
Kuvaus : 

Hankkeen ideana on kirjaston tarjoamien kulttuurin hyvinvointivaikutusten esille nostaminen.

Kirjaston kokoelmissa on runsaasti ihmisen arkiseen elämään liittyvää, hyvinvointia edistävää aineistoa. Suurin merkitys on tietenkin kaunokirjallisuudella, mutta kirjastoissa on myös paljon vaikkapa musiikkia sekä tietokirjallisuutta esim. erilaisista terapioista. Haluaisimme Maskun ja Nousiaisten kirjastoissa nostaa näitä aineistoja näkyvämmin esille järjestämällä Maskun pääkirjastossa, Lemun kirjastossa ja Nousiaisten pääkirjastossa 5 - 6 eri aiheisiin liittyvää tilaisuutta. Samalla voimme esitellä kirjastojen aineistotarjontaa näihin aiheisiin liittyen. Kunkin tapahtuman aikana kaikissa alueen kirjastoissa pidettäisiin ko. aineistoja esillä. Kuntien kulttuuri- ja liikuntatoimi voisivat, aiheesta riippuen olla mukana järjestelyissä. Myös kolmas sektori voi olla yhteistyökumppanina.

Tarkoituksena on houkutella kirjastoon uusia asiakkaita ja esitellä monipuolisia kokoelmia sekä aktivoida asukkaita kiinnostumaan kirjastosta ja sen tarjonnasta liittyen itsehoitomenetelmiin. Netti ei korvaa kaikkea tiedontarvetta. On tärkeää, että voidaan kokoontua jonkin aiheen ympärille silmätysten ja vaihtaa ajatuksia. Tavoitteena on myös kunnan harrastusmahdollisuuksien esittely ja yhteisöllisyyden lisääminen.

Tapahtumista tiedotetaan Vakka-Suomen Sanomissa, kirjastojen kotisivuilla, kirjastojen Facebook-sivuilla ja Vaski-kirjastojen verkkosivuilla.

Rahaa anotaan luennoitsijoiden palkkioihin ja matkakustannuksiin sekä lehti-ilmoituksiin.

Kirjastoissa järjestetään tapahtumia, joiden aiheita voisivat olla esim.:

Retriitti kirjastossa; hiljaisuuden merkitys mielenterveydelle.
Mikä minulle on hyväksi: elämäkertakirjoittaminen (runot/muistelmat), opastus alkuun.
Kirjallisuusterapia; yhteistyökumppaneina esim. Kirjantalo ja AMK.
Askarteluterapia; korttitalkoot, yhteistyökumppanina toimintaterapeutti esim. Maskun 
neurologisesta kuntoutuskeskuksesta.
Taideterapia; esim. musiikki (kuorolaulun hyväätekevä vaikutus; paikallinen kuoro)
Sormet mullassa; puutarha mielihyvän lähteenä.
Vuorovaikutustaidot; aikuinen - lapsi; parisuhde.
Koti kuntoon; kikat kirjastosta (fengshui).
Muistin ylläpito- ja elvytyskeinot; kielten opiskelu, ristikot, pelit, muisteleminen (Muistikeskus).

 

 

 

 

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 
Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Hanke toteutettiin Nousiaisten kirjastossa ja Maskun pääkirjastossa sekä Lemun ja Askaisten lähikirjastoissa. Hankkeen graafisesta ulkoasusta vastasi Veera Ruohomäki. Vakka-Suomen Sanomissa julkaistiin iso ilmoitus, jossa kootusti kerrottiin hankkeen tilaisuuksista. Lähes jokaisesta tapahtumasta tehtiin juttu Vakka-Suomen Sanomiin. Kirjastojen Facebook-sivuilla mainostettiin tapahtumia. Kaikissa kirjastoissa oli tapahtumien aikana esillä aiheeseen liittyvää materiaalia.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hanke toi paljon uutta kaikkien kirjastojen tarjontaan. Erityisen hyödyllistä oli löytää kirjastoille uusia yhteistyötahoja. Nousiaisissa aloitti hankkeen myötä uusi lauluyhtye NousisKot, joka on keikkailut ahkerasti hanketilaisuuden jälkeenkin. Uusia musiikin esittäjiä löytyi hankkeen myötä. Vapaa-aikatoimi, teatterilaiset, 4H-yhdistys ja VPK olivat mukana Maskun tapahtumissa sekä vanhempain yhdistys Lemun tapahtumassa. Yksityinen yritys oli keskeisessä roolissa puutarha-aiheisessa tilaisuudessa.

 

Jatkotoimenpiteet: 

Yhteistyö hankkeen aikana tutuiksi tulleiden tahojen kanssa tulee varmasti jatkumaan. Puutarha-aihe tulee toistumaan jossain muodossa myöhemmin. Kirjastoretriitti oli erittäin onnistunut tilaisuus ja tullaan toteuttamaan jossain muodossa jatkossakin. Sen kiireetön ja aikaa antava ilmapiiri soveltui kirjastossa toteutettavaksi. Musiikin tekijät ovat Nousiaisissa esiintyneet jo muissa tilaisuuksissa. Teatterilaisten kanssa jatketaan yhteistyötä Maskussa. Hanke osoitti myös sen, että mikään aihe ei ole kirjastolle vieras. Kaikkia elämänalueita voidaan käsitellä ja tuoda siinä yhteydessä esiin kirjaston merkitys.

Toteutetut tilaisuudet:

7. 5. 2014 Tove Janssonin muumikirjojen filosofista puolta esitteli kirjailija Jukka Laajarinne Nousiaisten kirjastossa 
7. 10. 2014 Kuuntelukävelyä Lemun kirjastossa. Kävelyä hiljaisuuden vallitessa - kuunnellen. Tietoisku ja palautepalaveri
4. 11. 2014 Keho ja mieli: Terapeutti Anna-Liisa Metsälä kertoi itsehoitomenetelmistä Nousiaisten kirjastossa ja antoi halukkaille intialaista päähierontaa.
26. 11. 2014 Kohti murrosikää - kasvatusta, asennetta ja kaupankäyntiä Lemun kirjastossa. Alustajana terveydenhoitaja-seksuaalineuvoja Marjukka Takala. Vanhempainyhdistys mukana.
29. 11. 2014 Joulun avaustilaisuus kirjaston edessä Maskussa. Samaan aikaan kirjastossa askartelua poistokirjoista ja glögitarjoilua. 
11. 3. 2015 Musiikin voima -tilaisuudessa Nousiaisten kirjastossa musiikkiterapeutti Maija Salokivi esitelmöi musiikin myönteisistä vaikutuksista. Elävää musiikkia.
18. 4. 2015 Kirjastoretriitti: Koko päivän tapahtuma hiljaisuudessa; Mindfulness-rentoutusta, äänimaljarentoutusta, ulkoilua, ruokailua kaikilla aisteilla.
16. 4. 2015 Taste Afrika -tapahtumassa Lemun lähikirjastossa tutustuttiin monikulttuuriseen perheeseen. Valokuvanäyttely. Tarinota Tansaniasta.
2. 5. 2015 Sormet mullassa Askaisten kirjastossa. Yhteistyössä puutarhan ja 4H-yhdistyksen kanssa.
26. 5. 2015 Puutarhan ilo Maskun pääkirjastossa: Reetta Rouhiainen luennoi Koroisten Puutarhasta - tehtiin myös retki puutarhalle.
19. 9. 2015 Bob Dylan -ilta Lemun kirjastossa. Tuomo Norvasuo esiintyi. Ikoninäyttely.
20. 9. 2015 Äitiyden haasteet Nousiaisten kirjastossa. Riina Katajavuori kertoi naisena olemisesta romaaninsa Wenla Männistön kautta. NousisKot -yhtyeen ensiesiintyminen. Tilaisuuden teemoja käsiteltiin myöhemmin perhekahvilassa ja perhevalmennuksen tilaisuudessa.
3. 10. 2015 Jotain nuorillekin: Kirjailija Jyri Paretskoi innosti Nousiaisten yläkoulun 8-luokkalaiset ex tempore -esitykseen kirjastaan Shell's Angels - teemalla Miten ilmaista myönteisiä tunteita vastakkaista sukupuolta kohtaan.
17. 10. 2015 Aromaterapiaa Nousiaisten kirjastossa. Tuoksunäytteitä.
15. 11. 2015 Sana kasvaa kuvaksi - runotilaisuus Lemun kirjastossa. Runon tie maalaukseksi, Päivi Hannula ja Tuula Sandström esiintyivät.
21. 11. 2015 Joulukuusen valojen sytytys Lemun kirjaston edustalla. Kirjasto auki, askartelua poistokirjoista. Mukana VPK ja vapaa-aikatoimi.
2. 12. 2015 Nainen parhaimmillaan - runotilaisuus Lemun lähikirjastossa. Sinikka Svärd lausui otteita uudesta runokirjastaan yhdessä Kyösti Niemelän kanssa.
12. - 15. 12. 2015 Tonttuilua Maskun kirjastoissa. Tonttuja oli saapunut Maskun teatterista; oli siivoojatonttu, kirjuritonttu, askartelijatonttu ja aputonttu. Tontut laittoivat kirjastoja joulukuntoon ja ottivat vastaan viime hetken lahjavihjeitä.

 

 

 

Lisätietoa: 

 

 

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€3 700
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 900
Budjetti euroissa yhteensä: 
€5 600
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€6 671
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 525

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
19kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
465henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 700

Perustelumuistio myöntöperusteista vuonna 2014.