Köröttelystä kiitoon
Vuoden 2015 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Mika Pollari
Nurmijärven kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 47
01901
Kirjaston puhelin : 
040 3172500
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@nurmijarvi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Nurmi
Y-tunnus : 
9014643-2
Yhteyshenkilön nimi : 
Mika Pollari
Puhelin : 
0403172512
Sähköposti : 
mika.pollari@nurmijarvi.fi
Kuvaus : 

Nurmijärven uutta kirjastoautoa tehdään parhaillaan. Uusi auto on käytössämme alkuvuodesta 2015. Tämän hankkeen tarkoituksena on markkinoida ja tiedottaa kuntalaisille uudesta kirjastoautosta, kirjastoautotoiminnasta ja samalla saada näkyvyyttä koko kirjastolle.

Tämän lisäksi hankkeen tarkoituksena on nykyaikaistaa ihmisten mielikuvia kirjastoautotoiminnasta, saada autolle uusia asiakkaita ja innostaa lisäämään lukemisharrastusta tai luoda kipinä sen aloittamiseksi. Päätaajamien ulkopuolissa kylissä kirjastoauton tapahtumat lisäävät yhteisöllisyyttä ja tuovat siellä asuville kuntalaisille tapahtumat heidän omalle kylälleen.

Tapahtumia tullaan markkinoimaan sosiaalisessa mediassa ja Internetissä sekä paikallislehtien sivuilla ja verkkosisällöissä. Tämän lisäksi yksittäisten tapahtumien tai toiminnan markkinoinnissa käytetään julisteita, kirjanmerkkejä, flyereita, pinssejä sekä tapahtumavuoden kunniaksi painettavia henkilökunnan t-paitoja.

Vuoden 2015 tapahtumat ja pop up -pysäkkikokeilu kesän aikana on lueteltu alla.

Helmi-maaliskuussa uusi kirjastoauto otetaan käyttöön. Ensimmäisen kuukauden ajan autossa on mukana kolmas virkailija, joka jakaa asiakkaille tietoa auton hyllyjärjestelmästä, opastaa kirjojen etsimisessä ja hakujen tekemisessä sekä vinkkaa sopivia kirjoja asiakkaille ja neuvoo lainaus-/palautusautomaatin käyttöä.

Keväällä kirjastoauton aamureitillä on yhtenä päivänä lapsille sopiva teatterinäytös. Näin myös kauempana keskustasta sijaitsevien päiväkotien ja koulujen lapset pääsevät katsomaan esitystä.

9.5.2015 on uuden auton vihkimistilaisuus, jossa päätapahtumana on  lasten orkesterin konsertti. Lisäksi tilaisuuteen kutsutaan mukaan paikallisia toimijoita kuten apteekin verenpaineenmittausasema, pankin konttori opastamaan nettipankin käyttöä, partiolaiset myymään makkaraa ym. Lapsille jaetaan ilmapalloja ja kirjaston henkilökunta tekee kasvomaalauksia. Autossa pidetään lapsille ja lapsenmielisille satutunti. Ja tietysti tarjolla on kahvia, mehua ja pullaa sekä karkkeja.

Kesän 2015 aikana heinäkuussa ja elokuun alussa kirjastoauto kiertää kahdeksan pop up -pysäkkiä, jotka sijoittuvat isojen taajamien ja kylien keskustoihin sekä paikallisille uimarannoille. Näillä pysäkeillä on tarkoitus tutustuttaa ihmisiä kirjastoautoon sekä myydä poistokirjoja ja –lehtiä lomalaisille. Näitä pysäkkejä mainostetaan mm. painettavilla kirjanmerkeillä ja pinsseillä/rintanapeilla.

Elokuussa ja syyskuussa kirjastoauto vierailee eri kylien ja taajamien kyläpäivillä. Kyläpäivät ovat suosittuja, joten kirjastoauto saa paljon näkyvyyttä, ja muistuttaa samalla ihmisiä koko kunnan alueella, että syksyn ajokierrokset ovat alkamassa. Ennen syksyn kierrosten avausta, tullaan myös pysäkkikyltit uusimaan uuden graafisen ilmeen mukaisiksi. Syksyn ensimmäisen ajokuukauden ajan kirjastoautossa on kevään tapaan ylimääräinen virkailija neuvomassa ja opastamassa asiakkaita.

Avustusta haetaan kahdeksi kuukaudeksi ylimääräisen virkailijan palkkaan. Virkailija paitsi neuvoo asiakkaita ajoreiteillä, avustaa myös tapahtumien järjestämisessä ja uuden kirjastoauton muissa tehtävissä. Tämän lisäksi avustusta haetaan esiintyvien taiteilijoiden palkkioihin, matkakustannuksiin ja printtimainontaan, joka käsittää kirjanmerkit, esitteet, rintanapit, t-paidat, julisteet ja flyerit. Kirjastoauton esitteille, aikatauluille ja pysäkkimerkeille on tarkoitus teettää oma graafinen ilme lähialueen alan oppilaitoksessa, samassa, jossa oppilastyönä suunnitellaan myös uuden auton ulkoasu. Myös tähän graafikon palkkioon haetaan avustusta. Omarahoitusosuus koostuu henkilökunnan palkoista ja matkakustannuksista sekä vihkimistilaisuuden tarjoiluista.

Aiemmat hankkeet: 

Pihatanssit -syksyn ajokierroksen avaus

Kauhujen kirjastoauto

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Hankkeessa ei tuotettu varsinaisia verkkosivuja tai verkkomateriaalia. Kirjastoauton kotisivulle tehtiin Powerpoint-esitys kirjastoauton käytöstä. Sama esitys on pyörinyt myös kirjastoauton infonäytöllä.

http://www.nurmijarvi.fi/vapaa-aika_ja_kulttuuri/kirjasto-_ja_tietopalve...

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Köröttelystä kiitoon -hankkeen tarkoituksena oli tehdä Nurmijärven uusi kirjatoauto Oiva tunnetuksi ja muokata mielikuvia kirjastoautosta modernimmaksi.

Kirjastoauton ulkoasun suunnittelijalta Merileena Reunaselta tilattiin auton ulkoasuun sopivat graafiset pohjat. Niitä käytetään auton pysäkkiaikatauluissa ja kaikessa autoon liittyvässä tiedottamisessa ja markkinoinnissa. Merileena Reunanen suunnitteli myös Oiva-kirjanmerkin ja rintanapit sekä logon henkilökunnan t-paitoihin. Yhteinäinen ilme on helpottanut markkinointia ja lisännyt kirjastoauton näkyvyyttä. Uudesta autosta oli isot jutut paikallislehdessä ja kunnan joka kotiin jaettavassa tiedotuslehdessä. Kirjaston kotisivuilla julkaistiin kuvia uudesta autosta, samoin Facebook-sivuilla. Uusi auto kiinnosti kovasti kuntalaisia.

Helmikuussa 2015 kun uusi kirjastoauto otettiin käyttöön oli reiteillä ylimääräinen virkailija, joka opasti asiakkaita aineiston löytämisessä ja kirjastoauton käyttämisessä. Ensimmäisten viikkojen aikana kävijöitä olikin huomattavasti tavallista enemmän, joten ylimääräistä työntekijää todella tarvittiin.

9.5. järjestettiin pääkirjaston piha-alueella Oivan lanseerausjuhla. Ohjelmassa oli Mikko Perkoilan ja Vinkulelun sekä Miri Familian  konsertit, mehu-ja keksitarjoilu sekä Oiva-ilmapalloja. Kävijöitä kirjastoautossa oli tuona päivänä 238. Valitettavasti ilma ei suosinut tapahtumaa ja osa konsertista jouduttiin siirtämään sisätiloihin.

Heinäkuussa Oiva kävi kolmella pop up -pysäkillä. Tapahtumia mainostettiin vain kirjaston Facebook-sivuilla. Kävijöitä oli kolmessa tapahtumasssa yhteensä 47. Jatkossa, jos pop up -kirjastoautotoimintaa järjestetään, niin sitä pitää mainostaa enemmän ja ehkä järjestää esimerkiksi Bongaa kirjastoauto -kilpailu. Pop up -pysäkkien lisäksi auto vieraili paikallisella uimarannalla liikuntapalvelujen järjestämissä Sääksin säpinöissä, kyläpäivillä Klaukkalassa ja Rajamäessä sekä Klaukkalan kirjaston Taiteiden yössä. Näissä kävijöitä oli yhteensä 1238. Kirjastoautoon kävi siis tutustumassa suuri joukko kuntalaisia, jotka eivät normaalisti asioi auton vakioreiteillä. Kyläpäivät ovatkin hyvä tilaisuus markkinoida kirjastoautotoimintaa ja kirjastoa yleensäkin.

Lokakuussa tilattiin Oiva-heijastimia, joita jaettiin iltapysäkkien asiakkaille. Marraskuussa auto järjesti kaksi teatteriesitystä. Toinen oli nukketeatteriesitys aamureittien vilkaimmalla päiväkodilla ja toinen improvisaatioteatteriesitys yhden aamureitin kouluilla ja päiväkodeilla. Nukketeatteriesityksen järjestämisestä opimme sen, että ilmoittelussa on pitää kiinnittää huomiota siihen, että siinä näkyy varmasti kirjastoauto järjestävänä tahona. Improvisaatioteatteriesitys itse kirjastoautossa oli todella onnistunut. Se sopi auton tiloihin ja ilahdutti niin asiakkaita kuin henkilökuntaakin. Joulukuussa järjestettiin vielä pop up -tyylinen joululaulukonsertti iltareitille. Siitä saimme paljon hyvää palautetta ja asiakkaat uskaltautuivat itsekin mukaan laulamaan.

Kaiken kaikkiaan tällaisen ison hankkeen toteuttaminen teetti paljon työtä pienelle kirjastoauto-osastolle. Selkeä budjetti ja suunnittelu kuitenkin auttoivat hankkeen läpiviemisessä. Kirjastoautolle luotu yhteinäinen ilme on tehnyt tiedottamisesta ja markkinoinnista aiempaa tehokkaampaa ja ammatimaisemman näköistä. Uusi auto tavoitti kuntalaiset hyvin, sillä heti maaliskuussa kävijöitä oli yli 2 000 enemmän kuin edellisvuoden maaliskuussa. Koko vuoden kävijämäärä nousi peräti 9 200 kävijällä, vaikka uusi auto lähtikin ajoon vasta helmikuussa hiihtoloman jälkeen. Iloinen yllätys oli improvisaatioteatterin esiintyminen. Se toimi loistavasti kirjastoauton pienessä tilassa, ja  esityksestä tuli paljon kehuja sekä lapsilta että aikuisilta.

 

 

Jatkotoimenpiteet: 

Kirjastoautoon toteutetut graafiset pohjat ja materiaalit tulevat olemaan käytössä useamman vuoden ajan. Niitä on helppo käyttää monenlaisiin ilmoituksiin ja myös esityksiin. Kuvien ja tekstien avulla niistä saa aina muokattua uudenlaiset materiaalit. Tulemme varmasti tilaamaan improvisaatioteatteriesityksiä kirjastoautoon jatkossakin. Kyläpäiville kirjastoauto osallistuu myös tänä vuonna ja kesätauon aikaan kokeilemme vielä pop up -pysäkkejä, mutta mietimme tarkemmin pysäkkien toteuttamista ja niistä tiedottamista.

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€8 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 650
Budjetti euroissa yhteensä: 
€11 150
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€11 150
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 650
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
11kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
1 874henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€8 500

Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje kuntiin ja kirjastoille 3.9.2014 dnro 18/691/2014