Kaikille tilaa ja tekemistä!
Vuoden 2014 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Isonkyrön kirjasto
Isonkyrön kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Kyrööntie 15
61500
Kirjaston puhelin : 
06 471 5700
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@isokyro.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Isoku
Y-tunnus : 
0178131-2
Yhteyshenkilön nimi : 
Mia Penttala-Salli
Puhelin : 
06 471 5725
Sähköposti : 
mia.penttala-salli@isokyro.fi
Kuvaus : 

Nykytilanne

”Eihän teidän nuorten osastoa huomaa ollenkaan!” sanoi eräs kirjastossamme kävijä. Totta. Vaikka kirjastomme on kaunis ja suhteellisen uusi, lasten ja nuorten tilat ovat alusta asti olleet pienet ja huomaamattomat. Etenkin nuorten osasto on tylsä ja ahdas. Kirjaston lähellä sijaitsee alakoulu, yläkoulu ja lukio, eli lapsilla ja nuorilla on hyvät mahdollisuudet käyttää kirjastoa ja käydä kirjastossa. Nuorten osaston tunnelmasta ja käytännöllisyydestä kertoo se, että koululaiset istuskelevat odottamassa bussia mieluummin lehtilukusalissa kuin nuortenosastolla. Koululais- ja päivähoitoryhmät käyvät kirjastossa lainaamassa ja tällöin lasten- ja nuorten osastoilla on todella ahdasta. Sen sijaan käsikirjastotilamme on avara ja valoisa, mutta nykyään valtaosan ajasta käyttämättä. Käsikirjaston kokoelmaa ei nykyään käytetä eikä tilassa vietetä aikaa. Käsikirjastotilaa käytetään tällä hetkellä lähinnä näyttelytilana yksityisille ja yhteisöille sekä silloin tällöin kokoontumistilana. Muun muassa Pohjanmaan Muistiluotsi pitää kirjastossa muistitreenejä ikäihmisille kerran kuukaudessa, runopiiri kokoontuu viikoittain ja paikallisen MLL:nkin kanssa on yhteistyötä. Kirjastossa on tällä hetkellä pöytäkoneita nettikäyttöön, mutta muita laitteita ei asiakkaiden käytössä ole.

Hankkeen tarkoitus

”Kaikille tilaa ja tekemistä!” – hankkeen tarkoituksena on ottaa kirjaston kaikki tilat hyötykäyttöön ja saada lapsille ja nuorille lisää tilaa. Käsikirjaston tilasta saisi esim. nuortenosaston ja myös lastenosastoa saataisiin tällöin laajennettua.  Tiloista on tarkoitus tehdä viihtyisät sekä lisätä eri toimintoja ja tekemistä, jotta lapset ja nuoret haluavat viettää aikaa kirjastossa myös omilla osastoillaan itselleen tarkoitetun aineiston ja toiminnan keskellä. Opetustunteja ja satutunteja voisi myös järjestää lasten ja nuorten omissa tiloissa – tällä hetkellä kun ei mahdu. Tärkeää on myös, että kirjastossa säilyy edelleen näyttely- ja kokoontumistilat eri toimijoiden käyttöön.

Hankkeen toteutus

Hankerahoilla on tarkoitus palkata sisustussuunnittelija suunnittelemaan käsikirjastotilan sekä lasten- ja nuortenosastoiden muutokset. Sisustussuunnittelijaa tarvitaan ottamaan huomioon kaikki tarpeet ja toteuttamaan muutos järkevästi ja kerralla. Muutoksessa tulisi siis ottaa huomioon paitsi lasten- ja nuortenosastojen muutos, myös se, että kirjastolla on edelleen tarjota sekä näyttely- että kokoontumistiloja. Hankerahalla hankittaisiin myös nuorten osastolle ajantasaisia laitteita: pelikonsoli televisioineen sekä pelejä. Lasten ja nuorten käyttöön ostettaisiin vähintään kaksi tablettia, joita voisi hyödyntää myös opetuksessa tai satutunneilla.  Kummallekin osastolle ostettaisiin hankerahoilla lisäksi mm. lautapelejä ja ajantasaiset musiikinkuuntelulaitteet.  Näyttelytilan mahdollistamiseksi hankittaisiin joitain sermejä sekä lukittava vitriini. Muutoksessa käytettäisiin pitkälti jo olemassa olevia kalusteita kuten hyllyjä, ja varsinainen muutostyö tehdään ja kustannetaan itse.  Omalla kustannuksella hankittaisiin lisäksi tarvittavia kalusteita, mm. sohvia ja säkkituoleja.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

”Kaikille tilaa ja tekemistä” –hanke aloitettiin sisustussuunnittelijan valinnalla keväällä 2014. Tarjousten perusteella muutossuunnitelman lasten ja nuorten osastoille teki Aveo Oy Vaasasta. Suunnitelmaan kuului pohjapiirustus uusine kalustusratkaisuineen, hankinta- ja sisustusehdotuksia sekä itse tuotteiden tilaaminen. Varsinainen muutostyö lähti käyntiin kesäkuussa, kun ensimmäiset nuoret kesätyöntekijät saapuivat. Käsikirjastotilan tyhjentäminen alkoi ja nuorten osaston hyllyt ja kirjat siirrettiin käsikirjastotilaan. Materiaalia poistettiin paljon joka osastolta. Myös lähes kaikki lasten osaston materiaali siirrettiin uuteen paikkaan, sillä entisestä nuorten osastosta vapautuva tila tuli lasten käyttöön ja käsikirjaston hyllyt siirrettiin lasten osaston hyllyiksi. Suurin muutostyö tuli tehtyä kesätyöläisten avulla kesän aikana: hyllyjen ja kirjojen siirtäminen, aakkostaminen, uusien hyllyreunalappujen siirtäminen ym. Pikkuhiljaa kaikki lasten ja nuorten osastojen mukavat uudet asiat saapuivat ja saatiin paikoilleen: verhot, värilliset verholamellit, lamput, tyynyt, värilliset akustiikkalevyt ym. Kaikki nämä yhdessä tekevät sekä nuorten että lasten osastoista todella lämpimän ja viihtyisän näköiset.

 

Vastaanotto muutoksen valmistuttua on ollut hyvin innostunutta, kehuja on tullut paljon. Tärkein palaute tulee nuorilta ja lapsilta itseltään siinä, että he käyttävät näitä tiloja eri tavalla kuin ennen. Sohvilla ja säkkituoleilla istutaan, oleillaan ja myös luetaan. Osastoilla on ajoittain jopa tungosta, kun koulun jälkeen tulevia nuoria on paljon. Nuoria tulee nuorten osastolle istuskelemaan myös ilta-aikaan. Lapset ja perheet viihtyvät lasten osastolla ja mahtuvat sinne paremmin kuin ennen etsimään kirjoja, lukemaan ja leikkimäänkin. Hankerahalla saatiin tauluhyllyt tietotorille sekä kirjaston eteisaulaan ja ne ovat toimineet näyttelytilana hyvin, myös kokoontumistilaa on edelleen riittävästi. Tietotorille hankittiin Playstation 3 –pelikonsoli, jota onkin käytetty paljon. Myös yksi tablettitietokone hankittiin, ja sitä käytetään apuna mm. tiedonhaun opetuksissa. Lisäksi lasten ja nuorten osastoille hankittiin lautapelejä lisäämään tekemistä ja cd-soitin musiikin kuuntelua ja soittamista varten. Satutunteja on nyt pidetty tilavammalla lasten osastolla. Kirjastossa käy esim. koululaisryhmiä sivukouluilta odottelemassa uimahallivuoron alkua - nyt heillekin on istumatilaa ja tekemistä eikä heidän tarvitse kuluttaa aikaa juoksemalla hyllyjen välissä.

 

Kaikenkaikkiaan kirjaston sisätilojen muutos onnistui erinomaisesti ja kaikille tuli tilaa ja tekemistä. Nuorilla ja lapsilla on reilusti enemmän tilaa kuin ennen, ja nuo tilat ovat viihtyisät ja mukavat. Myös näyttely- ja kokoontumistilaa kirjastossa on edelleen, kuten toivottiin.

Jatkotoimenpiteet: 

Lasten ja nuorten osastot säilytetään viihtyisinä ja mukavina. Esim. lisää pelejä hankitaan mahdollisuuksien mukaan ja pieniä kalustejärjestelyjä voidaan tehdä jos tarve niin näyttää vaativan. Tarkoituksena on myös järjestää lapsille ja nuorille toimintaa osastoillaan, esim. tietokilpailuja, askartelua ja isompiakin lasten ja nuorten tapahtumia mahdollisuuksien mukaan.  Osastot pidetään siisteinä ja kiinnitetään huomiota siihen, että aineistot ovat helposti löydettävissä. Kirjastoon tutustuvat ryhmät (esim. eskarilaiset, 2- ja 4-luokkalaiset) kierrätetään aina näiden osastojen kautta ja esitellään mitä niissä voi tehdä. Kokoontumis- ja näyttelytiloja tarjotaan ja muunnellaan kulloisenkin tarpeen mukaan.

Lisätietoa: 

Hankkeen omarahoitusosuus koostui henkilökunnan palkasta (poistaminen, järjestelytyöt), muutostöissä olleiden kesätyöläisten palkoista sekä huoltomiehen palkkioista. Lisäksi omarahoituksella hankittiin kalusteita, mm. sohva.

Aloituspäivämäärä : 
01/03/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€8 100
Oma rahoitus yhteensä: 
€5 100
Budjetti euroissa yhteensä: 
€13 200
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€10 100
Oma rahoitus yhteensä: 
€5 100
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää esitetyn erittelyn mukaan. Perustelumuistio, ks.  http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014