Kaikki Kansa Kirjastoon
Vuoden 2013 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Ähtärin kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Lukiontie 3
63700
Kirjaston puhelin : 
0625256451
Kirjaston sähköposti : 
kirjastohk@ahtari.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Ahtar
Y-tunnus : 
0184622-7
Yhteyshenkilön nimi : 
Hannele Halttunen
Puhelin : 
0405131283
Sähköposti : 
hannele.halttunen@ahtari.fi
Kuvaus : 

Kirjastossa otetaan käyttöön uusia palveluja, parannetaan olemassa olevien palvelujen saatavuutta ja muokataan mielikuvaa kirjastosta helposti lähestyttäväksi, toimivaksi ja  monipuoliseksi laitokseksi.

Lehtilukusali jatkuvaan käyttöön
Lehtilukusalin käyttömahdollisuuksien lisääntyminen madaltaa kynnystä tulla kirjastoon. Lehtilukusalin käyttö kirjaston aukioloaikojen ulkopuolella on kirjastorakennuksessa mahdollista, jos asiakkaille annetaan oma avain lehtilukusaliin. Tämä on mahdollista valvontakameroita ja avainten määrää lisäämällä.
 1900 €

Yleisön työasemat
Nettiyhteydet ovat edelleenkin etenkin kesäasukkaille tarpeen, mutta hitaus ja vanha kuosi arveluttavat. Ajanmukaiset yleisökoneet nostavat kirjaston imagoa.
1000 €

Digitointi
VHS-videoita ja C-kasetteja on vielä kuntalaisilla siirtämättä digitaaliseen muotoon. Asiakkaat ja satunnaiset kävijät kyselevät digitointimahdollisuutta TV-mainonnan ja muista kirjastoista kantautuneen viestin perusteella. Sopiva tila löytyy, mutta laitteet puuttuvat: tietokone, ulkoinen äänikortti, kuulokkeet, tallentava VHS/DVD –yhdistelmälaite, skanneri, UPS-akkuvarmistus ja tarvittavat kuvan- ja videokuvankäsittelyohjelmat.
3700 € 

Aiemmat hankkeet: 

Lehtilukusali Pello, Ylitornio
Digitointihankkeita lukuisia 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Ähtärin kirjaston toiminta on hankkeen myötä monipuolistunut. Kesäkuun 2013 alusta lähtien on ähtäriläisillä ja kesäasukkailla ollut mahdollisuus käyttää lehtilukusalia varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella klo 9-21 välisenä aikana minä vuodenpäivänä tahansa. Tätä tarkoitusta varten asiakkaille hankittiin avaimia, jotka lunastetaan panttia vastaan puoleksi vuodeksi kerrallaan. Muutos vaati avainten lisäksi sähkötöitä ja valvontakameroita; kirjaston suunnittelu mahdollistaa lehtilukusalin erillisen käytön. Mahdollisuus otettiin vastaan innostuneesti sekä asiakkaiden keskuudessa, julkisuudessa että sivistyslautakunnassa, mutta vakituisia käyttäjiä on alkuinnostuksen jälkeen kymmenisen henkilöä. Väärinkäytöksiä ei ole ilmennyt.

Kirjastoviikosta 2014 alkaen tarjottiin asiakkaille mahdollisuus digitoida VHS-kasetteja ja lp-levyjä. Lp-levyjen kopiointi muistitikulle ja siirtäminen edelleen cd-levylle on ollut vähäistä, mutta VHS-nauhoja on käyty digitoimassa ahkerammin sekä omaan käyttöön että lahjaksi.  Asiakkaat kopioivat aineistot itse kuvallisen ohjeen perusteella, mutta kirjaston henkilökunta opastaa kopiointia alkuun.

Jatkotoimenpiteet: 

Sekä lehtilukusalin itsenäinen käyttö että digitointimahdollisuus ovat vastedeskin osa Ähtärin kirjaston palvelukokonaisuutta. Lehtilukusalin vakituiset käyttäjät saavat jatkossa kuitata avaimen vuodeksi kerrallaan.  Näitä palveluja käyttää vain murto-osa asiakkaista, mutta näin kirjasto tulee näkyväksi; palveluista tiedottaminen muistuttaa kirjaston olemassaolosta ja mahdollisuuksista. Sopivaksi muistutusajankohdaksi on suunniteltu vuosittain eri teemaviikkoja ja kesäasukastilaisuuksia sosiaalisen median tiedottamisen lisäksi.

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2013
Lopetuspäivämäärä : 
30/12/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€6 600
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 800
Budjetti euroissa yhteensä: 
€8 400
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€6 565
Oma rahoitus yhteensä: 
€565
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
0kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
0henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
0kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
0henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€6 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Perustelumuistio, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/fi/ohjeita/perustelumuistio-2013