KAITAFILMIT TALTEEN : KIRJASTON ASIAKKAILLE TARKOITETUN DIGITOINTIPALVELUN PARANTAMINEN
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Kirjaston osoite : 
Alvar Aallon katu 14
60100
Kirjaston puhelin : 
06-4162318
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@seinajoki.fi
Y-tunnus : 
1928736-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Virpi Kortesniemi
Puhelin : 
06-4162318
Sähköposti : 
virpi.kortesniemi@seinajoki.fi
Kuvaus : 

Haluamme hankkeen avulla parantaa asiakkaiden mahdollisuuksia digitoida omia aineistojaan. Haemme avustusta ääntä ja kuvaa siirtävän ja tallentavan kaitafilmilaitteen hankintaan. Tiettävästi tällaista laitetta, joka siirtää molempia sekä kuvaa että ääntä ei ole muissa kirjastoissa. Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto on tarjonnut asiakkailleen digitointipalvelua. Tällä hetkellä asiakkaat ovat voineet digitoida omia valokuvia, dioja, negatiivifilmejä, vhs- ja c-kasetteja sekä LP-levyjä. Haluamme hankkeen avulla antaa asiakkaille mahdollisuuden saada myös kaitafilmit talteen jälkipolvien katsottavaksi. Nykyinen digitointipalvelu on otettu hyvin vastaan ja on ollut ahkerassa käytössä.

Seinäjoen kaupungilla on myös omia kaitafilmejä, jotka kertovat Seinäjoen historiasta. Myös nämä arvokkaat kaitafilmit on mahdollista saada digitaaliseen muotoon hankkeen avulla.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeen aikana pystyttiin hankkimaan kirjastoon monipuolinen kaitafilmien digitointilaite, joka tulee olemaan asiakkaiden käytössä alkuvuodesta 2016. Tämä monipuolistaa kirjaston asiakkaille tarjoamia digitointimahdollisuuksia.

Ennen laitteen hankkimista digitoinnista vastaava kirjastovirkailija Tarja Koskiniemi sekä verkkosuunnittelija Virpi Kortesmäki kävivät tutustumassa Espoon Sellon kirjaston digitointipisteeseen. Syksyllä 2015 ainoa tiedossa oleva tarjoaja Moviestuff tarjosi asiakkailleen monipuolisempaa laitetta kuin mitä on tähän mennessä Suomen kirjastoissa käytössä.  RetroScan HD Universal tallentaa useampaa kokoa olevia kaitafilmejä: regular 8, super 8, 16 mm ja 9.5 mm. Laite tallentaa pelkästään kuvaa, ei ääntä. Äänen tallentamista varten kohtuuhintaisia laitteita ei ole saatavilla tällä hetkellä. Ääntä tallentavia laitteita on ammattikäytössä, mutta hinnat voivat nousta jopa satoihin tuhansiin euroihin.Tallennuslaitteen lisäksi kirjastoon hankittiin tietokone sekä siihen ohjelmisto, joka tilattiin verkon kautta. Laite saapui marraskuun lopussa 2015 ja asiakkaille tarjoamme palvelua v. 2016 alkupuolella. Vielä ei ole kertoa käyttäjäkokemuksia. Hanke onnistui mielestämme hyvin, koska saimme laitteen jolla voi tallentaa useampaa filmikokoa.

Jatkotoimenpiteet: 

Kaitafilmien digitointimahdollisuuden mainostaminen asiakkaille, kaupungin omien kaitafilmien digitointi ja myöhemmin mahdollisesti ääntä tallentavan laitteen hankkiminen, mikäli laitteiden hinta laskee kohtuulliselle tasolle.

 

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 

Teemat

Kohdealue

KohderyhmätAnomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€10 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€8 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€18 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€7 050
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 050


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää esitetyn erittelyn mukaan. Perustelumuistio, ks.  http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014

 
okm
avi