Kangasalan kirjasto 150 vuotta
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kangasalan kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 31 (Keskusaukio 2)
36201
Kirjaston puhelin : 
050 407 3903
Kirjaston sähköposti : 
kangasalan.kirjasto@kangasala.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kang
Y-tunnus : 
1923299-5
Yhteyshenkilön nimi : 
Taina Sahlander
Puhelin : 
050 373 8648
Sähköposti : 
taina.sahlander@kangasala.fi
Kuvaus : 

Kangasalan kirjasto juhlii 150-vuotista taivaltaan v. 2012. Koko juhlavuoden ajan kirjastossa järjestetään kaikille avoimia kirjallisuus-, taide- ja musiikkitapahtumia ja -tuokioita sekä näyttelyitä ja työpajoja, mutta pääpaino tapahtumatuotannossa on syksyllä 2012. Kaikki tapahtumat ja näyttelyt nivotaan mukaan juhlavuoden teemaan ja ne levittäytyvät myös lähikirjastoihin ja kirjastoauto Kotikujan Konstaan. Tapahtumia järjestetään mahdollisimman laajalti eri ikä- ja kohderyhmille. Tapahtumien tuottamisen avuksi palkataan projektityöntekijä. Tapahtumia tuotetaan tiiviissä yhteistyössä paikallisten yhdistysten ja kunnan vapaa-aikapalvelujen kanssa. Kirjaston henkilökunta jalkautuu ulos kirjastosta vinkkaamaan vaikkapa baareihin, vanhainkoteihin ja valtuuston kokouksiin. Päättäjät haastetaan mukaan tapahtumiin esittelemään mielikirjojaan ja keskustelemaan kirjaston tulevaisuudesta.

Kirjaston monivaiheisesta historiasta on tekeillä historiikki, joka julkaistaan Aleksis Kiven päivänä v. 2013. Historiateoksen tekemisessä ovat mukana juhlavuoden aikana myös kuntalaiset. Heillä on mm. mahdollisuus kertoa kirjastomuistoistaan, joista osa tallennetaan historiikkiin. Kuntalaiset houkutellaan vapauttamaan kirjoja eli osallistumaan bookcrossingiin teemalla "Kirja kiertää Kangasalla". Kirjaston historiasta järjestetään valokuvanäyttely juhlavuoden aikana. Historiateoksen toimituskunta osallistuu aktiivisesti juhlavuoden tapahtumien suunnitteluun.

Juhlavuoden tapahtumakirjon toteuttaminen menestyksekkäästi edellyttää myös huomattavaa panosta kirjaston tiedotukseen ja markkinointiin, mm. juhlavuoden logon suunnittelu, oma kirjanmerkki, esite- ja ilmoituskuluja.

Kustannukset (alv. 0 %): 

Palvelujen ostot

- kymmenen tapahtuman sarja, esiintyjä- ja asiantuntijapalkkiot 5.000 €

- projektityöntekijän palkka: 2.500 €

Muut kustannukset tiedotus ja markkinointi: 4.000 €

Omarahoitus 3.000 € palvelujen ostoihin ja tarvikkeisiin, lisäksi henkilökunnan työpanos

Yhteensä: 14.500 €

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Juhlavuoden tapahtumista tiedotettiin kirjaston verkkosivuilla, Facebook-sivulla, ilmoitustauluilla, paikallislehdissä jutuilla ja ilmoituksilla, YLEn Tampereen radiossa - pääsimme aikuisten satutuntitapahtuman kera myös MTV3:n kymppiuutisten loppukevennykseen. Tapahtumista julkaistiin vuoden aikana yli 50 uutisjuttua. Poimintoja juhlavuoden tapahtumista: http://www.kangasala.fi/harrastukset_ja_vapaa-aika/kirjasto/kirjasto-150-v/

Kangasalan kirjastolle teetettiin viestintämateriaalia yhteistyössä mainostoimiston kanssa. Oma logo sekä tiedote- ja ilmoituspohja ovat ryhdistäneet kirjaston viestintää. Juhlavuonna käynnistettiin kirjaston 150-vuotishistoriikkiteoksen laatiminen. Varsinainen 150-vuotisjuhla järjestettiin 10.10.2013 historiikin julkistamisen yhteydessä. Historiikin Sakastin kaapista torin laidalle - Kangasalan kirjasto 150 vuotta kustansi kokonaisuudessaan Kangasalan kunta.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Avustus saatiin kirjaston 150-vuotisjuhlavuoden tapahtumatuotantoon. Yksi kirjastovirkailija irrotettiin osa-aikaiseksi tapahtumasihteeriksi ja osa avustuksesta käytettiin hänen palkkakuluihinsa. Avustusta käytettiin myös tapahtumien järjestelykuluihin, mm. esiintymispalkkioihin sekä markkinointi- ja ilmoituskuluihin.

Tapahtumia järjestettiin kautta vuoden eri ikä- ja kohderyhmille: kirjailijavierailuita, kirjavinkkausta, konsertteja, runoviikko, lastentapahtumia (mm. konsertteja, laulu-, leikki- ja askarteluhetkiä, satutunteja, nallepäivä, pelipäivä). Juhlavuosi kytkettiin mukaan kaikkiin vuoden tapahtumiin. Osa tapahtumista on vakiintuneita (Kirjan ja ruusun päivä, Löytöretki - Lasten kesäpäivät Kangasalla, Nallepäivä), osaa ei olisi voitu järjestää ilman avustusta. Tapahtumia oli kaikissa Kangasalan kirjaston toimipaikoissa lähikirjastot ja kirjastoauto mukaan lukien yhteensä 70 ja niissä kävi 3801 ihmistä.

Kirjasto sai tapahtumatuotannostaan runsaasti myönteistä palautetta. Kiitosta saivat monipuolinen tarjonta ja tapahtumien levittäytyminen kaikkiin toimipaikkoihin. Kirjastolle juhlavuosi oli huima oppimiskokemus: kehityimme tapahtumien tuottajina, markkinoijina ja yhteistyökumppaneina, mitä osaamista pystymme hyödyntämään erinomaisesti jatkossakin. Saimme myös hyvää kokemusta siitä, miten monenlaisiin tapahtumiin kirjaston tilat soveltuvat.

Jatkotoimenpiteet: 

Tapahtumatuotanto on vakiintunut keskeiseksi osaksi Kangasalan kirjastopalveluiden tarjontaa. Järjestämme edelleen läpi vuoden useita tapahtumia, vaikkakaan emme samalla volyymillä kuin juhlavuonna. V. 2013 kirjasto järjesti yli 50 tapahtumaa, joihin osallistui runsaat 3000 henkeä. Kirjastolla on yhteistyökumppaneita, joiden kanssa järjestämme tilaisuuksia säännöllisesti. Sidosryhmätyötä haluamme kehittää entisestään. Vatialan lähikirjaston avautuminen uusissa tiloissa mahdollistaa tapahtumien järjestämisen entistä paremmin myös siellä.

Aloituspäivämäärä : 
31/12/2011
Lopetuspäivämäärä : 
30/12/2012
 

Kunta

Maakunta

Kohdealue

KohderyhmätAnomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€11 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€3 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€14 500
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€8 683
Oma rahoitus yhteensä: 
€3 683

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
70kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
3 801henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 000
 
okm
avi