Kauhajoen Sarjissäpinät 2014
Vuoden 2014 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Sarjakuvakeskus ja Kauhajoen kaupunginkirjasto
Kauhajoen kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 501
61801
Kirjaston puhelin : 
040 6704852
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@kauhajoki.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kauho
Y-tunnus : 
0178 718-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Pirjo Pieski
Puhelin : 
040 5358145
Sähköposti : 
pirjo.pieski@kauhajoki.fi
Kuvaus : 

Hankkeen tavoitteena on monipuolisen sarjakuvakerronnan ja sen eri tyyppien avulla tarjota eri ikäryhmille , melkein vauvasta vaariin, ilmaisukanavia sarjakuvallisin keinoin teemapajoissa, lisätä edelleen lasten ja nuorten lukuharrastusta ja -innostusta sekä kehittää sarjakuvallista ilmaisua koulupajoissa vieden pajoja uusille kouluille koko Kauhajoen alueella ja liittäen tavoitteita ja sisällön tuottoa Lukuinto -hakkeen tavoitteisiin yhteistyökoulussa. Sarjakuvavinkkauksella tutustutetaan monipuolisesti sarjakuvakirjoihin ja niiden tekijöihin ja siihen miten sarjakuvallisin keinoin käsitellään vaikeitakin aiheita. Sarjakuvan keinoja tarjotaan työkaluiksi eri ammattiryhmille ja sarjakuvaa viedään myös sadutustuokioin päiväkoteihin ja vammaisryhmille  ja pikkupajoin  palvelutaloihin, yrityksiin ja kerhotiloihin (esim. Walkers ja nuorisotalo Räimiskä). Sarjakuvistaan maanlaajuisesti tunnetut tekijät tähdittävät Kauhajoen sarjisviikkoa , vetävät kursseja ja luentoja ja nostavat Sarjistapahtuman profiilia yleisesti.
Sarjakuvasäpinöistä on tavoite tehdä keväisen Kriuhnaasu-kulttuuriviikon tapaan syksyyn Nuorten viikkojen läheisyyteen oma jokavuotinen, valtakunnallisestikin merkittävä ja toteutukseltaan ainutlaatuinen, sarjakuvataiteen toiminnallinen tapahtumaviikko Kauhajoen Sarjissäpinät.

Iines, Idefix ja kumppanit kirjastomaailmoissa - Kauhajoen sarjakuvasäpinät järjestettiin lokakuussa 2013 ensimmäistä kertaa. Monipuolinen Sarjissäpinäviikko loi innostusta ja eloa pohjalaiseen sarjakuvakulttuuriin ja aloitti lasten kasvattamisen sarjakuvan perusteisiin ja auttoi polulle sarjakuvan maailmoihin ja sarjakuvalliseen ilmaisuun. Opettajat, sosiaalityöntekijät ja kirjastoammattilaiset saivat mahdollisuuden hankkia työkaluja omaan työhönsä ja lukuisissa työpajoissa kaikenikäiset saivat tutustua sarjakuvan ulottuvuuksiin, miettiä käsikirjoitusta, käyttää mielikuvitusta ja arjen kokemusta pajateemoissaan. Tunnetut ja rakastetut piirtäjät antoivat oman huipennuksensa tapahtumalle. Osaavat opettajat Sarjakuvakeskuksesta pitivät viikon hyvässä ja tiiviissä ohjauksessa. Sarjissäpinöille toivottiin jatkoa vuosittaisena tapahtumana. Ensimmäiset säpinät onnistuivat hyvin. Säpinöiden  tulevaisuus voi olla innostava ja jännittävä. Siihen on hyvät mahdollisuudet, kun yhteistyöntekijänä on Sarjakuvakeskus ja koko joukko muita kortensa yhteiseen kekoon kantavia tukijoukkoja. Tapahtuma tuo myös uusia kirjastonkäyttäjiä palveluiden piiriin.

 Kauhajoen Sarjissäpinät 2014 tullaan toteuttamaan viikonmittaisena toiminnallisena sarjakuvatapahtumana kirjastotalossa ja läheisissä koulutiloissa (aikuisten ja seniorien päiväkurssit, nuorten ja kaikkien sarjakuvaharrastajien iltatyöpajat, päiväkoti-ikäisten ja pienten koululaisten sarjakuvalliset sadutushetket) sekä koulupajoina Kauhajoen kouluissa viikon kaikkina koulupäivinä. Kirjastolta käsin tehdään myös lyhyempiä pajavierailuja eri kohderyhmien luo.

 Kurssit, luennot ja työpajat sijoittuvat viikon eri päiville siten, että joka päivä tarjotaan ohjelmaa mahdollisimman monelle kohderyhmälle. Lapsille ja nuorille on tarjolla tietoa sarjakuvan perusteista ja uudesta kotimaisesta ja eurooppalaisesta sarjakuvasta. Työpajoihin osallistuville taataan perustiedot /-taidot sarjakuvan tekemiseen sekä lukuvinkkejä. Illalla nuorille on tarjolla erikoistyöpajoja, joissa käsitellään pop-taidetta, katutaidetta, mangaa, animaatiota.. jne. Aikuisille suunnatuilla pajakursseilla käsitellään mm. käsikirjoittamista, tarinan käsikirjoittamista sarjakuvaksi, elämänkertasarjakuvaa ja improvisaatiosarjakuvaa. Päiväkoti-ikäisille ja eskareille eläinpukuiset sarjakuvapiirtäjät pitävät satuhetkiä, joissa lapset rakentavat sarjakuvallista tarinaa yhdessä heidän kanssaan. Viikon aikana sarjakuvaa tuodaan esiin monimuotoisena ja monipuolisesti. Sarjakuvaopetuksesta vastaavat Sarjakuvakeskuksen opettajat.

Eri ammattiryhmille on tarjolla pajakoulutusta sarjakuvan hyödyntämiseksi omassa työssä. Viikon aikana syntyvistä töistä kootaan näyttely, myös kouluilta, ja osa näyttelyistä rakennetaan pajoissa suoraan  osaksi kirjastoa. Näyttelyistä kootaan nettiin digitoitu sivusto ja työt lähtevät mahdollisesti kiertämään myös seutukunnan muihin kirjastoihin. Sarjissäpinöihin osallistujille järjestetään myös arvontoja ja sarjispiirtäjien nimmareilla varustettuja palkintoja sekä jaetaan sarjisrekvisiittaa.

Kurssien vetäjinä  ja luentojen vierailevina tähtinä käytetään niin paikallisia kuin lähes paikallisia sarjakuvapiirtäjiä kuten Matti Nisula (Muumit), Milla Paloniemi (Kiroileva Siili), Anni Nykänen (Mummo), Pertti Jarla (Fingerpori), Petri Hiltunen (Kalkkaro) ja Joonas Rinta-Kanto (Fokit), sarjakuvistaan maan laajuisesti tunnettuja tekijöitä. Kauhajoen sarjissäpinät 2014 on sarjakuvan ystävän juhlaa, joka antaa tietoa, elämyksiä, lukuintoa ja eväitä omaan sarjakuvalliseen ilmaisuun eikä tarvitse osata piirtää. Silti voi löytää itsestään piirtäjän, luoda oman sarjishahmon ja löytää kanavan ja tavan kertoa tarinoita, mielialoja, tunnetiloja, tapahtumia tai innostua lukemaan muiden sarjakuvatarinoita ja  hauskoja oivalluksia ja nauttia taitavien piirtäjien sarjakuvataiteesta.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Sarjakuvakeskus: sarjakuvaopettajat Antti Hintsa, Jonna Kuitunen ja Petri Koikkalainen

Sarjakuvapiirtäjät

Kansalaisopisto, Koulukeskus, Yläkoulu - tilat

Kansalaisopiston kuvataideopettaja , monistamo- paikallinen graafinen apu, esitteet, julisteet

Aiemmat hankkeet: 

Iines, Idefix ja kumppanit kirjastomaailmoissa - Kauhajoen sarjakuvasäpinät

 

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€6 400
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€8 400
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€4 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää esitetyn erittelyn mukaan. Perustelumuistio, ks.  http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014