Kaupunkiluontopäivät kirjastossa
År 2014 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Espoon kaupunginkirjasto
Bibliotekets adress : 
PL 3611
02070
Bibliotekets telefonnummer : 
0503301762
Bibliotekets e-postadress : 
jaana.tyrni@espoo.fi
ISIL-kod : 
Fi-Em
FO-nummer : 
0101263-6
Ansvarsperson : 
Jaana Tyrni
Telefonnummer : 
0503301762
E-post : 
jaana.tyrni@espoo.fi
Projektbeskrivning : 

Luontoympäristöt häviävät kasvukeskuksista tiiviimmän rakentamisen takia. Samaan aikaan kaupunkiluonnon terveysvaikutukset ovat herättäneet tutkijoiden kiinnostuksen. Espoo on kaupunki, josta löytyy vielä paljon luontoa. Espoossa asuu myös runsaasti muualta Suomesta muuttaneita sekä maahanmuuttajia, joille oma lähiluonto on voinut jäädä vieraaksi.

Espoon kaupunginkirjasto hakee hankerahaa Kaupunkiluontopäivien järjestämiseksi Espoon eri kirjastoissa. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä luontojärjestöjen, kaupunginosajärjestöjen ja Espoon teknisen ja ympäristötoimen kanssa. Tilaisuudet pidetään pääosin lauantaisin, jolloin tapahtumiin on helppo kytkeä pieni tutustumisretki kunkin kaupunginosan lähiluontoon.

Kaupunkiluontopäivissä on luento- ja keskusteluosuus, jonka teemana  on kaupunkiluonto ja luonnon terveysvaikutukset. Eri tilaisuuksissa voi olla eri luennoitsija. Luennoitsijoiksi kysytään Helsingin yliopiston tai Metsäntutkimuslaitoksen tutkijoita. Päivissä esitellään myös Espoon luontoa ja luontoretkeilymahdollisuuksia sekä Millainen on hyvä espoolainen asuinympäristö? –kyselyn tuloksia.

Ennen tapahtumasarjan alkua kerätään asiakkaiden ottamia kaupunkiluontoaiheisia valokuvia sekä luontoaiheisia runoja ja tarinoita. Osallistujien kesken arvotaan luontokirjoja. Valokuvista, runoista ja tarinoista koottu näyttely on esillä siinä kirjastossa, jossa Kaupunkiluontopäivä kulloinkin pidetään. Esillä on lisäksi kirjaston luonto- ja retkeilyaiheista aineistoa. Tapahtumat toimivat samalla kirjaston aineiston markkinointitilaisuuksina.

Kaupunkiluontopäivien tarkoituksena on tehdä tunnetuksi lähiluontoa ja luonnon terveysvaikutuksia, markkinoida kirjaston aineistoa, verkostoitua kaupunginosajärjestöjen kanssa ja innostaa kirjastoja jatkossa järjestämään Luontoiltoja yhdessä asiakkaiden kanssa.

Hankerahaa haetaan yhteensä 3500 €. Rahaa käytetään luento- ja opastuspalkkioihin. Kirjasto maksaa itse asiakkaiden valokuvien, runojen ja tarinoiden koostamiseen näyttelyksi sekä näyttelytöitä lähettäneiden kesken arvottavat palkinnot.

Samarbetspartners, arbetsgrupper: 

Luontojärjestöt, kaupunginosajärjestöt, Espoon tekninen ja ympäristötoimi, Helsingin yliopisto, Metsäntutkimuslaitos

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Espoon kaupunginkirjasto järjesti 2014-2015 yhdeksän erilaista Kaupunkiluontopäivä-tilaisuutta, joista seitsemän eri kirjastoissa ja kaksi kirjastoautossa. Tilaisuuksiin osallistui yhteensä 560 asiakasta. Tapahtumasarja tiivisti yhteyksiä paikallisiin toimijoihin ja alueiden asukkaisiin. Jotkin tapahtumista, esimerkiksi Opinmäen Joulupolku, päätettiin uusia seuraavana vuonna.

Kirjasto julisti Kaupunkiluontopäivät kirjastossa -hankkeen lähiluontoaiheisen valokuvauskilpailun toukokuussa 2014. Kilpailu päättyi kesäkuun lopussa. Määräaikaan mennessä saapui kaikkiaan 161 kuvaa 62 kilpailijalta. Suurin osa kuvista oli otettu Espoossa, mutta jonkin verran oli ikuistettu myös mökkimaisemia kauempaa. Kauneimmillaan oleva alkukesän lähiluonto oli inspiroinut monenlaisiin otoksiin. Oli kukkaloistoa mutta myös vesimaisemia sekä retkeillessä tavattuja otuksia: sammakko, kyy, muurahainen ja pörröinen linnunpoikanen. Kolme kuvaajaa saivat palkinnoksi Jarmo Niemisen kirjan Aarresaaret: Robert Suhosen Ylilento Seurasaaren sillalla, Esa Suomaan Villi luonto ja Olga Veselovskayan Aamunäkymä teltastamme. Aarresaaret-kirja on paitsi upea luontokuvakirja Helsingin lähiluonnosta myös opas luontokuvaajalle. Tekijä kertoo yksityiskohtaisesti kuinka hän oli valmistautunut kunkin kuvan ottamiseen.

Valokuvakilpailun satoa oli esillä kirjastojen Kaupunkiluontopäivä-tapahtumissa. Kiertueen lopuksi näyttely päätyi vielä esille Espoon luontotaloon, Villa Elfvigiin. Kuvia on hyödynnetty myös kirjastojen luontoviikolla sekä aivan äskettäin infotaulun digitaalisena näyttelynä Vihervuosi 2016 -näyttelyssä. Yhteistyö Espoon ympäristöyhdistys ESPYY ry:n kanssa on poikinut myös kuvien vaihtoa toiseen suuntaan: Espoon ympäristöyhdoistyksen vuoden 2015 kuvakilpailun kuvat lähtevät näyttelykierrokselle kirjastoihin keväällä 2016 oltuaan ensin esillä Villa Elfvikissä.

 

Kaupunkiluontopäivien sarja alkoi Soukan kirjastossa Espoo-päivänä 30.8.2014. Stephen Venn Espoon ympäristöyhdistys ESPYY ry:stä kertoi kaupunkiluonnon merkityksestä. Luennon jälkeen lähdettiin retkelle läheiseen Hannusmetsään. Retkelle Hannusjärven ympäri osallistui 10 retkeilijää. Hannusjärven suojeluyhdistyksen jäsenet kertoivat retkeilijöille tämän kaupungin keskellä sijaitsevan luontoalueen monipuolisesta eläimistöstä, johon kuuluu mm. kauriita, liito-oravia, kettuja, mäyriä ja palokärkiä. Lisäksi kuultiin Hannusjärven puhdistushankkeesta ja alueen suojeluyhdistyksen ponnisteluista asian suhteen. Retkelle osallistuneet saivat Kotinurkilta kallioille - Espoon luontokohteet -kirjan.

 

Kirjasto Omenan kaupunkiluontopäivä järjestettiin kuulaan kauniina syyslauantaina 13.9.2014. Päivän järjestelyihin osallistuivat kirjaston lisäksi Espoon ympäristöyhdistys ESPYY ry, Luontoliiton Uudenmaan piiri sekä Espoon retkeilijät ry. Tapahtumaan sisältyi Luontoliiton sarjakuvapaja, askartelupaja sekä perheen pienimmille kirjaston kaupunkiluontoaiheinen varjonukketeatteriesitys ”Jannica-jäniksen matka Matinkylän ympäri”. Stephen Venn luennoi myös Kirjasto Omenassa kaupunkiluonnon merkityksestä kaupunkilaisille. Espoon retkeilijät oli omalla ständillään aulassa esittelemässä toimintaansa. Tapahtumassa oli esillä kirjaston luontokuvakilpailun parhaiksi valitut otokset. Osallistujia tapahtumassa oli 35. 

 

Viherlaakson kirjaston Kaupunkiluontopäivä toteutettiin 25.9.2014 luontovalokuvauskurssina, johon osallistui Viherlaakson koulun 6. luokka, yhteensä 22 oppilasta. Jarmo Luoto Karakamerat-kerhosta kertoi koululaisille luontokuvauksesta. Jarmo Luodon valokuvia, hänen kameransa 60-luvulta lähtien sekä erilaisia kameran objektiiveja oli laitettu esille kirjastoon.  Jarmo Luodon esitys käsitteli valokuvauksen historiaa ja erilaisten olosuhteiden huomioon ottamista. Aiheeseen paneuduttiin myös Luodon omien kuvien analysoinnin kautta.

Valitettavasti sää teki tepposet, satoi kaatamalla, eikä suunniteltua luontokuvausretkeä Lippajärvelle voitukaan toteuttaa. Päätettiin harjoitella kuvaamista kirjastossa. Kirjaston valot sammutettiin ja lapset jaettiin neljän hengen ryhmiin. Kukin ryhmä sai yhden kameran ja kaksi led-valoa. Ryhmät ottivat kuvia eri puolella kirjastoa Jarmo Luodon ja kirjaston työntekijän opastaessa valon käyttöä. Kuvaamisen jälkeen tutkittiin vanhoja kameroita ja niiden objekteja sekä katseltiin colAR mixin hauskoja 3D-kuvia. Lapset saivat myöhemmin ottamansa kuvat itselleen. Lopuksi kaikille jaettiin Kotikulmilta kallioille - Espoon luontokohteet -kirja. Vaikka luontokuvausretkeä ei saatu toteutettua, oli kurssilla oppilaiden mielestä valtavan hauskaa.

 

Tapiolan kirjaston Kaupunkiluontopäivä järjestettiin Tapiolan jääpuistossa Luistelua rivien välissä -ulkoilutapahtumana 6.3.2015. Sekä ruotsin- että suomenkielinen viides luokka oli kutsuttu rusettiluisteluun, mutta valitettavasti suomenkielinen luokka joutui perumaan osallistumisensa. Se ei lannistanut järjestäjiä vaan päivä toteutettiin suunnitellusti hauskana kaksikielisenä tapahtumana. Munkki- ja mehulipun ohjeistamana suunnattiin erilaisiin tehtäviin. Oppilaat osallistuivat suomenkieliseen kirjavinkkaukseen, yrittivät löytää kuksan, oppivat kertomuksen avulla planeettojen järjestyksen sekä joutuivat muistitestiin. Lopuksi sai haastaa kirjastonhoitajan luistelukilpailuun. Tehtävien suorittamisen jälkeen oppilailla oli aikaa vapaaseen luisteluun ja lopuksi heille tarjottiin lämmintä mehua ja pikkumunkkeja. Sekä opettaja että oppilaat olivat erittäin tyytyväisiä tähän erilaiseen tapahtumaan. Tilaisuuteen osallistui 20 koululaista. Jäällä samanaikaisesti ollut esikoululaisryhmä pääsi myös tutkimaan esille laitettuja kuvakirjoja ja nauttimaan tarjoilusta.

 

Sellon kirjaston Kaupunkiluontopäivä 17.4.2015 alkoi lasten luontotyöpajalla, jossa aiheena oli kuvakollaaseja. Tähän nonstop -pajaan osallistui noin 14 henkilöä. Myöhemmin kirjaston lavalle saapui kirjastoauton kaupunkiluontoaiheinen varjoteatteri. Teatteri oli menestys ja esitystä seurasi noin 25 henkilöä. Kaupunkiluontopäivä päättyi luontokirjailijanakin tunnetun Raimo Suikkarin haastatteluun luontokirjan synnystä.

 

Kivenlahden kirjaston Kaupunkiluontopäivänä 8.6.2015 tehtiin kirjaston kielikahvilaan osallistuvien somalinaisten ja heidän lastensa kanssa veneretki Isoon Vasikkasaareen. Yhteensä 66 osallistujaa, noin 40 lasta ja 20 aikuista nauttivat aurinkoisesta venematkasta, hauskasta yhdessäolosta saaressa, pallopeleistä, laulusta, tansseista, eväistä ja lampaiden katselusta. Loppuretkeen toi lisäjännitystä raekuuro ja ukkosen jyrähtely. Retkeen osallistuville kerrottiin Espoon luonnosta ja retkikohteista sekä esiteltiin kirjaston luonto-oppaita. Suurimmalle osalle Iso Vasikkasaari oli ennestään tuntematon retkikohde.

 

Espoon kirjastoautossa Kaupunkiluontopäivät toteutettiin Luontobussi Välkky -tapahtumina Karakallion asukaspuistossa 16.6.2015 ja Matinkylän asukaspuistossa 17.6.2015. Tapahtumien vetäjänä toimi luonto-ohjaaja Milja Jutila. Luontobussi Välkyn ajatuksena oli tuoda asukaspuistoa käyttäville lapsille luontoaiheista toimintaa, joka innostaa tutkimaan luontoa tutussa ja arkisessa ympäristössä.

Tapahtuman aikana oli kirjastoauto Välkyn tavallisen aineiston lisäksi esillä luontoa, ja erityisesti kaupunkiluontoa, käsittelevää kirjallisuutta. Kirjastoauto oli sisustettu teemaa mukaillen ja tunnelmaa luotiin myös luontoaiheisella äänimaailmalla.

Tapahtumassa oli toiminnallista luonto-ohjelmaa, jossa lapset mm. keräsivät erivärisiä kasveja asukaspuistosta ja tutkivat löytöjä luuppien avulla. Luonto-ohjaaja kertoi löydöistä ja innostuneet pikkututkijat toivat mitä ihmeellisimpiä asioita tutkittavaksi - lehtikärsäkkäästä karvajalkaisiin hämähäkkeihin. Apua tunnistamiseen löytyi myös luontobussi Välkyn luontohyllystä. Tapahtuma keräsi 61 kävijää.

Matinkylän asukaspuistossa luontobussi Välkyn vierailu oli yhdistetty asukaspuiston juhannusjuhlaan. Väkeä oli paikalla runsaasti ja Välkyssä kävi 107 asiakasta. Tämänlainen yhteistyö asukaspuistojen kanssa on hedelmällistä, koska tapahtuman tiedotus ja ohjelma toteutetaan yhteistyössä. Asukaspuistojen asiakkaat löysivät hyvin kirjastoauton palvelut. Lapset ja vanhemmat lainasivat aineistoa sekä viettivät aikaa Välkyssä niin lukien kuin leikkienkin.

Kuvia Välkyn luontobussista löytyy Flickr -kuvapalvelusta:

https://www.flickr.com/photos/kirjastoauto_espoo/albums/72157652681102203

 

Kaupunkiluontopäivien viimeinen tilaisuus, Suurpellon joulupolku, järjestettiin Opinmäen kirjastossa 17.12.2015. Alunperin tarkoituksena oli järjestää joulupolku Opinmäen koulun ja kirjaston viereisellä niityllä, mutta päiviä kestäneen sateen ansiosta jouduttiin tapahtuma siirtämään koulun eteen. Olkipaaleilla ja roihuilla saatiin joulupolkutunnelmaa. Tapahtumassa oli erilaisia rasteja. Polku aloitettiin piparinleivonnalla ja koristelulla koulun kotitalousluokassa. Siitä jatkettiin ulos, jossa oli eläinaiheista kasvomaalausta, jälkientunnistusta kuvakorttien avulla, aineettomien joululahjatoiveiden kirjoittamista joulupukille ja poniratsastusta. Ulkona oli myös glögipiste. Luonto-Liitto oli mukana järjestämässä tapahtumaa. Kaksi Luonto-Liiton työntekijää juttelivat eläinteemaisissa puvuissaan lapsille Luonto-Liiton toiminnasta, kaupunkiluonnosta ja luonnonvaroista. Aineettomien joululahjojen listaan tuli mm. toiveita yhteisestä ajasta perheen kanssa. Kävijöitä oli n. 200, tasaisesti perheitä ja koulun oppilaita. Mukana olivat myös Suurpellon Martat, jotka toivat omaa toimintaansa esille. Opinmäen nuorisotilan työntekijät olivat myös mukana joulupolun toteuttamisessa. Tapahtuma päätettiin järjestää uudestaan seuraavana vuonna.

Kaupunkiluontopäivien tarkoituksena oli tehdä tunnetuksi lähiluontoa ja luonnon terveysvaikutuksia, markkinoida kirjaston aineistoa, verkostoitua kaupunginosajärjestöjen kanssa ja innostaa kirjastoja jatkossakin järjestämään lountoaiheisia tilaisuuksia yhdessä asiakkaiden kanssa. Nämä tavoitteet toteutuivat hankkeessa hyvin.

Fortsatta åtgärder: 

Hankkeen aikana luotuja tai tiivistettyjä yhteyksiä luontojärjestöihin ja muihin paikallisiin toimijoihin hyödynnetään jatkossakin. Luonto-teema toistuu vuosittain kirjastojen Luonto lainassa -viikoilla. Myös yksi vuoden 2016 teemavuosista on Vihervuosi. Hankkeen aikana saatiin uusia hauskoja ideoita luontoaiheisten tapahtumien toteuttamiseen sekä kirjaston luontoaiheisten aineistojen markkinointiin.

Projektet börjar : 
01/08/2014
Projektet avslutas : 
31/12/2015
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€3 500
Egen finansiering: 
€700
Budget sammanlagt: 
€4 200
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€2 400
Egen finansiering: 
€400
Extern finansiering: 
€0
Bidrag från samarbetspartners: 
€0

Statistik:
Antalet evenemang: 
9kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
560henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€2 000