Ketunkierros -lukudiplomi Kaarinan ruotsinkielisille oppilaille
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kaarinan kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Oskarinaukio 5
20780
Kirjaston puhelin : 
02-5884401
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@kaarina.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kaari
Y-tunnus : 
0133226-9
Yhteyshenkilön nimi : 
Anu Ojaranta
Puhelin : 
025884403
Sähköposti : 
anu.ojaranta@kaarina.fi
Kuvaus : 

S:t Karins svenska skolan aloitti toimintansa elokuussa 2011. Koulussa on oppilaita esikoulusta kuudenteen luokkaan asti. Koululla on vahva suuntautuminen lukemiseen ja lukutaitojen kehittämiseen. PISA tutkimuksesta on selvinnyt, että Suomen ruotsinkieliset oppilaat selviytyivät tutkimuksessa huonommin. Moni suomenruotsalainen koti on kaksikielinen ja jos opetuskieli ruotsi ei ole kotona kehittynyt tarpeeksi lujaksi, se vaikuttaa kouluoppimiseen. Siksi on tärkeää, että lukutaitoa kehitetään jo esiopetuksesta lähtien ja lukutaidon kehittämiseen panostetaan. Tämä on siis otettu huomioon Kaarinassa. Kaarinassa on kaupunginkirjaston alakouluille luoma suomenkielinen lukudiplomi aktiivisesti käytössä ja jotta ruotsinkielinen alakoulu nyt saisi myös saman palvelun, haluamme luoda heille oman lukudiplomin.

Hankkeeseen kuuluisi lukudiplomin luonti, kuvitus, taitto ja kansioiden painattaminen oppilaille. Vaikkei hankerahoitus ole tarkoitettu aineiston hankintaan, uskon että tässä tapauksessa lisäaineiston hankinta olisi perusteltua. Ruotsinkielisiä lastenaineistoja on vaskin alueella suhteellisen niukasti.

Aiemmat hankkeet: 

Kaarinassa on käytössä Ketunkierros-lukudiplomi alakoululaisille ja siihen Kaarinan kaupunginkirjasto sai hankerahaa vuonna 2009.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

LOUNAIS-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO

PL 22

20101 TURKU

 

KETUNKIERROS – LUKUDIPLOMI KAARINAN RUOTSINKIELISILLE OPPILAILLE

 Kaarinan kaupunginkirjasto haki Lounais-Suomen aluehallintovirastolta hankerahaa ruotsinkielisen lukudiplomitoiminnan käynnistämiseen. Suomenkielinen Ketunkierros-lukudiplomitoiminta on käynnistetty jo aiemmin aluehallinnon avustuksella. Rahaa haettiin 3070 euroa, josta saatiin avustusta 1450 euroa. Tavoitteena oli luoda lukuharrastusta tukevaa lukudiplomitoimintaa Kaarinan ruotsinkielisille alakoululaisille.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston avustuksen ja kirjaston oman panostuksen avulla tavoitteet saavutettiin. Ruotsinkielisen lukudiplomin nimeksi tuli Rävrundan. Kaarinan kaupunginkirjaston sivuilla on oma osionsa lukudiplomin suorittamiseen. Sieltä löytyvät kaikki kirjaston lukudiplomia varten tekemät materiaalit esimeriksi kirjalistat, ohjeet opettajille ja vanhemmille ja lukudiplomitehtävät. Sivut löytyvät osoitteesta: http://www.kaarina.fi/kirjasto/lapsetjanuoret/fi_FI/ravrundan/ 

Taiteilija Jenny Lipponen suunnitteli lukudiplomin kuvituksen. Lukudiplomitehtävät suoritetaan sähköisesti tableteilla, joten tehtäviä varten ei tarvita kansiota, joka on käytössä suomenkielisessä Ketunkierros-lukudiplomissa.  Lukudiplomin suorittaneita haluttiin palkita.  Palkinnoksi valittiin kirjastokassi. Kuitukangaskassit tilattiin XXXX. Keväällä 2014 kunniakirjan lukudiplomin suorittamisesta sai 59 oppilasta.

 

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Rävrundan-lukudiplomi täydentää Kaarinan kaupunginkirjaston peruskouluille tarjoamia palveluita, suomen- ja ruotsinkieliset alakoululaiset saavat nyt tasa-arvoisia palveluita. Kirjasto päivittää säännöllisesti kirjalistat. 

Jatkotoimenpiteet: 

Rävrundan-listoja on uusittu jatkuvasti. Oppilaat tekevät kirja-arviointinsa pääosin IPadille tai blogiin.

Aloituspäivämäärä : 
01/05/2013
Lopetuspäivämäärä : 
30/05/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€3 070
Oma rahoitus yhteensä: 
€900
Budjetti euroissa yhteensä: 
€3 970
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€5 558
Oma rahoitus yhteensä: 
€4 108

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
2kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
120henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€1 450

Myönnettyä valtionavustusta ei voi käyttää aineistohankintoihin. Perustelumuistio myöntöperusteista vuonna 2013.

 
okm
avi