Ketunkierros -lukudiplomi Kaarinan ruotsinkielisille oppilaille
År 2013 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Kaarinan kaupunginkirjasto
Bibliotekets adress : 
Oskarinaukio 5
20780
Bibliotekets telefonnummer : 
02-5884401
Bibliotekets e-postadress : 
kirjasto@kaarina.fi
ISIL-kod : 
FI-Kaari
FO-nummer : 
0133226-9
Ansvarsperson : 
Anu Ojaranta
Telefonnummer : 
025884403
E-post : 
anu.ojaranta@kaarina.fi
Projektbeskrivning : 

S:t Karins svenska skolan aloitti toimintansa elokuussa 2011. Koulussa on oppilaita esikoulusta kuudenteen luokkaan asti. Koululla on vahva suuntautuminen lukemiseen ja lukutaitojen kehittämiseen. PISA tutkimuksesta on selvinnyt, että Suomen ruotsinkieliset oppilaat selviytyivät tutkimuksessa huonommin. Moni suomenruotsalainen koti on kaksikielinen ja jos opetuskieli ruotsi ei ole kotona kehittynyt tarpeeksi lujaksi, se vaikuttaa kouluoppimiseen. Siksi on tärkeää, että lukutaitoa kehitetään jo esiopetuksesta lähtien ja lukutaidon kehittämiseen panostetaan. Tämä on siis otettu huomioon Kaarinassa. Kaarinassa on kaupunginkirjaston alakouluille luoma suomenkielinen lukudiplomi aktiivisesti käytössä ja jotta ruotsinkielinen alakoulu nyt saisi myös saman palvelun, haluamme luoda heille oman lukudiplomin.

Hankkeeseen kuuluisi lukudiplomin luonti, kuvitus, taitto ja kansioiden painattaminen oppilaille. Vaikkei hankerahoitus ole tarkoitettu aineiston hankintaan, uskon että tässä tapauksessa lisäaineiston hankinta olisi perusteltua. Ruotsinkielisiä lastenaineistoja on vaskin alueella suhteellisen niukasti.

Tidigare projekt: 

Kaarinassa on käytössä Ketunkierros-lukudiplomi alakoululaisille ja siihen Kaarinan kaupunginkirjasto sai hankerahaa vuonna 2009.

Webbsidor, publikationer och material: 

LOUNAIS-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO

PL 22

20101 TURKU

 

KETUNKIERROS – LUKUDIPLOMI KAARINAN RUOTSINKIELISILLE OPPILAILLE

 Kaarinan kaupunginkirjasto haki Lounais-Suomen aluehallintovirastolta hankerahaa ruotsinkielisen lukudiplomitoiminnan käynnistämiseen. Suomenkielinen Ketunkierros-lukudiplomitoiminta on käynnistetty jo aiemmin aluehallinnon avustuksella. Rahaa haettiin 3070 euroa, josta saatiin avustusta 1450 euroa. Tavoitteena oli luoda lukuharrastusta tukevaa lukudiplomitoimintaa Kaarinan ruotsinkielisille alakoululaisille.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston avustuksen ja kirjaston oman panostuksen avulla tavoitteet saavutettiin. Ruotsinkielisen lukudiplomin nimeksi tuli Rävrundan. Kaarinan kaupunginkirjaston sivuilla on oma osionsa lukudiplomin suorittamiseen. Sieltä löytyvät kaikki kirjaston lukudiplomia varten tekemät materiaalit esimeriksi kirjalistat, ohjeet opettajille ja vanhemmille ja lukudiplomitehtävät. Sivut löytyvät osoitteesta: http://www.kaarina.fi/kirjasto/lapsetjanuoret/fi_FI/ravrundan/ 

Taiteilija Jenny Lipponen suunnitteli lukudiplomin kuvituksen. Lukudiplomitehtävät suoritetaan sähköisesti tableteilla, joten tehtäviä varten ei tarvita kansiota, joka on käytössä suomenkielisessä Ketunkierros-lukudiplomissa.  Lukudiplomin suorittaneita haluttiin palkita.  Palkinnoksi valittiin kirjastokassi. Kuitukangaskassit tilattiin XXXX. Keväällä 2014 kunniakirjan lukudiplomin suorittamisesta sai 59 oppilasta.

 

 

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Rävrundan-lukudiplomi täydentää Kaarinan kaupunginkirjaston peruskouluille tarjoamia palveluita, suomen- ja ruotsinkieliset alakoululaiset saavat nyt tasa-arvoisia palveluita. Kirjasto päivittää säännöllisesti kirjalistat. 

Fortsatta åtgärder: 

Rävrundan-listoja on uusittu jatkuvasti. Oppilaat tekevät kirja-arviointinsa pääosin IPadille tai blogiin.

Projektet börjar : 
01/05/2013
Projektet avslutas : 
30/05/2014
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€3 070
Egen finansiering: 
€900
Budget sammanlagt: 
€3 970
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€5 558
Egen finansiering: 
€4 108

Statistik:
Utbildningar: 
2kpl/st.
Antalet deltagare i utbildningar: 
120henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€1 450

Myönnettyä valtionavustusta ei voi käyttää aineistohankintoihin. Perustelumuistio myöntöperusteista vuonna 2013.