Kielikahvila Tampereen pääkirjasto Metsossa
Vuoden 2011 Hyvä käytänne   


Tampereen kaupunginkirjasto - Pirkanmaan maakuntakirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 152
33101
Yhteyshenkilön nimi : 
Arja Myllykangas
Sähköposti : 
arja.myllykangas@tampere.fi
Kuvaus : 

Kielikahvila on kaikille avoin keskusteluryhmä, joka rohkaisee puhumaan suomea. Vetäjinä Tampereella on ollut yleensä kaksi kirjaston henkilökuntaan kuuluvaa.

Se kokoontui  Metsossa keväällä 2011 yhteensä 18 kertaa 20.1-26.5. torstaisin klo 15-16. Osallistujia oli 252 henkilöä noin 22 eri maasta. Ensimmäisen tapaamisen osallistujamäärä oli 37, mikä on liiankin suuri ryhmä keskustelemaan. Keskimäärin osallistujia oli 14, loppukeväästä vain 7-8. 

Osallistujien vaihtuvuus oli suuri, mutta muutamia pysyviäkin oli. Istunnon alussa kukin sanoi etunimensä ja kertoi lyhyesti omasta maastaan, kuinka kauan on ollut Suomessa yms. Käytettiin myös nimilappuja (etunimi). Yhteystietoja ei kysytty. 

Aiheet liittyivät eri tavoin Suomeen. Usein verrattiin samoja asioita omassa maassa: vuodenaikoja, luontoa ja eläimiä, ruokaa, kouluja, musiikkia, parlamenttivaaleja, juhlapäiviä, tapoja, hyviä ja huonoja asioita. Vältettiin vaikeita aiheita, kuten esim. uskonto. Aiheet olivat vetäjien varassa. Osanottajat ehdottivat jonkin verran, mutta valmistautuminen seuraavaa kertaa varten yleensä unohtui, ja paikalla oli eri ihmisiä.  

Helppo teksti oli myös käytössä. Sitä luettiin ja selitettiin vaikeat sanat. Sopivaa tekstiä on vaikea löytää, ja se koettiin myös liian koulumaisena. Erilaisten kuvien selittäminen todettiin hyväksi menetelmäksi. Kuvalähteinä olivat taide- ym. kirjat, lehtikuvat tms.

Tunnelma oli avoin ja positiivinen, mitään ristiriitoja ei ilmennyt.

 Syksyllä 2011 muutamaan kielikahvilaan tulee historioitsija-maahanmuuttaja alustamaan Tampereen historiasta.

Aloituspäivämäärä : 
12/01/2011
 


Anomuksen rahoitus

Toteutunut rahoitus