Kiitolaukkaa kepparilla
Vuoden 2015 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Kuva:Reetta Niemelä
Raision kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Eeronkuja 2
21200
Kirjaston puhelin : 
044 797 1827
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@raisio.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Raiki-PK
Y-tunnus : 
02 04428-5
Yhteyshenkilön nimi : 
Marjo-Riitta Eterma
Puhelin : 
040 797 1672
Sähköposti : 
marjo-riitta.eterma@raisio.fi
Kuvaus : 

Hankkeen tarkoituksena on laajentaa lasten välistä yhteenkuuluvaisuutta ja hälventää eri kulttuurien välisiä epäluuloja sekä lisätä maahanmuuttajalasten suomenkielen taitoa. Yhdessä tehden parannetaan kielitaitoa ja solmitaan uusia ystävyyssuhteita. Monipuolisessa hankkeessa yhdistyvät niin monilukutaito kuin liikunnallisuuskin.

Reetta Niemelän ja Salla Savolaisen Tikkumäen talli-näyttely työpajoineen on hankkeen peruskivi. Lastenosaston tilat järjestetään uudelleen, jotta Tikkumäen talli mahtuu osastolle. Kirjaston aulassa toteutetaan työpajat ja estelaukkakisat. 

Hankkeen päätapahtuma on koko päivän kestävä laaja Tikkumäen Talli-päivä, jolloin pidetään työpajat ja laukkakisat. Tapahtumapäivä on kaikille avoin, mutta opetus- ja sosiaalitoimen kanssa yhteistyössä etsitään oppilaita, jotka kaipaisivat ylimääräistä kannustusta opinnoissaan.

Talli on kuitenkin osastolla kuukauden ajan lasten käytössä, tämän ajan henkilökunta ohjaa tallissa lapsia : kerrotaan tarinoita, piirretään yhdessä ja perehdytään hevosten elämään ja tietysti pidetään tallin siivoustalkoita. Opetustoimen kanssa valitaan luokat, joille pidetään räätälöidyt työpajat avointen työpajojen lisäksi.

Työpajoissa tehdään yhdessä keppareita ja palkintoruusukkeita. Päivän päätteeksi uudet kepparit voivat mitellä taitojaan esteratsastuskisassa aulassa tai mahdollisesti ulkona.

Sanataidepajoissa lapset kirjoittavat runoja ja tarinoita keppareista ja hevosista. Maahanmuuttajalapsille annetaan tarvittaessa erikoisohjausta.

Lukulaitumella luetaan joka ikäryhmälle sopivia tarinoita. Satutädin lisäksi isommat lapset voivat lukea pienemmilleen.

Liikuntaa harrastetaan kepparien kanssa esteradoilla, ulkona ja sisällä. Tikken työpajan tytöt suunnittelevat ja valmistavat radat.

Kirjailijat Salla Savolainen ja Reetta Niemelä ovat tavattavissa tapahtumapäivänä parin tunnin ajan.

Salla Savolainen maalaa kirjaston ikkunoihin lasimaalauksia yhdessä lasten kanssa ja hänen originaalikuvituksiaan on esillä osastolla.

Monilukutaitoa kehitetään perustamalla oma virtuaalitalli.

 

Asiakaspalveluun pitää palkata sijaisia, jotta lastenosaston henkilökunta pystyy ohjaamaan tallin työpajoja kuukauden ajan.

Tapahtuman kuvia laitetaan esille kirjaston Instagramiin, Facebook-sivuille ja nettisivuille.

Vinski-lehteen tehdään juttu tapahtumasta.

Virtuaalitalli toivottavasti jatkaa elämäänsä tapahtuman jälkeen.

 

 

Yhteistyökumppanin nimi/nimet: 
Reetta Niemelä, Salla Savolainen
Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Raision kaupungin opetus- ja sosiaalitoimi, Nallinkatu 2, 21200 Raisio

Raision kaupungin Nuoli - liikunta- ja nuorisopalvelut, Eeronkuja 2, 21200 Raisio

Raision kaupungin Tikken työpaja (nuorten työpaja), työpajavalmentaja Karoliina Sulavuori, karoliina.sulavuori@raisio.fi

    

                      

                                                  

 

                 i 

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Kirjaston FB- ja verkkosivuille sekä Instagrammiin laitettiin valokuvia hankkeesta.

https://www.facebook.com/Raision-kaupunginkirjasto-Reso-stadsbibliotek-R...

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeen tavoitteet toteutuivat hyvin. Tallissa leikkiminen, keppihevosilla ratsastaminen ja tallin siivous leikin päätteeksi sujui hyvin kaikilta lapsilta, äidinkielestä riippumatta. Iloinen kielten sekamelska kaikui tallissa aamusta iltaan. Vasta maahanmuuttaneiden oppilaiden luokka vieraili tallissa useamman kerran.

Varsinaisia tapahtumapäiviä oli kaksi:

19.10.15 puuhapäivänä Reetta Niemelä leikki lasten kanssa koko päivän ja kertoi hevosten hoidosta ja eläinten kohtelusta. Tallin tarvikkeet käytiin läpi lasten kanssa, ratsastuksen alkeista sai myös oppia. Reetta luki lapsille Tikkumäki-kirjojaan.

Aamulla oli 40 eskarilaista askartelemassa ja tutustumassa talliin, ja lopuksi tietysti mentiin kiitolaukkaa keppareilla.

21.10.2015 oli suuri kepparitapahtuma klo 16.00-19.00. Lapset askartelivat keppareita ja sen jälkeen oli esteratsastuskisa uusilla keppareilla. Kirjasto ja nuorten työpaja   toteuttivat tapahtuman. Suosio oli huima ja askartelutarvikkloppuivat kesken.  Esteratsastus ja kiitolaukat aulassa pidettiin ihan oikeiden hevossääntöjen mukaan. Kepparien kokoaminen oli iloinen perheitä yhdistävä puuha.

Yhteensä oli 18  virallista talli-aamua koulu- ja päiväkotiryhmille. Luontotarha vietti keppariviikkoa myös päiväkodissa, he askartelivat omat keppihevosensa ja tulivat kirjastoon esittelemään uljaita heppojaan. Opettajat kautta linjan kehuivat tallia, kerrankin sai kirjastossa luvan kanssa leikkiä ja "metelöidä".

Talliin tutustujia riitti aamusta iltaan, moni perhe tuli useamman kerran talliin leikkimään. Erityisesti ilahduttivat pojat, jotka innolla touhusivat tallissa.

Salla Savolaisen vierailu kirjastoon valitettavasti peruuntui samanaikaisten tapahtumien vuoksi. Sallan töitä oli kuitenkin esillä eri puolilla lastenosastoa. Aulassa olevan ison Patuhevosen ympärillä oli Sallan töiden isoja pahvihahmoja.

Sanataidepajat jäivät valitettavasti pitämättä, mutta tallissa luettiin aamuisin lapsiryhmille ja juteltiin tallielämästä. Kirjaston henkilökunnasta löytyi aito heppahöperö, joka osasi kertoa tarkasti hevosten hoidosta ja ratsastuksesta.

Hanke opetti lapsille paljon hevosista ja ratsastuksesta, mutta he oppivat myös toimimaan yhdessä ja jakamaan tavaroita ja ratsastuvuoroja. Hanke onnistui sataprosenttisesti.

Tämä hanke on tuottanut eniten iloa ja hyvää mieltä kirjastossa. Olipa lapsi sitten 2-vuotias tai 12-vuotias, ilme oli aina yhtä autuaallinen Patu-hepan selässä istujalla. 

 

 

 

 

Jatkotoimenpiteet: 

Monelle perheelle nämä tapahtumat olivat ensi kosketus kirjaston palveluihin. Tikkumäki-kirjoja tilattiin lisää kokoelmiin ja niitä lainataan innolla. Keppariohjeet ovatpysyvästi esillä lastenosastolla. Kerttulan ala-asteen kepparikerho sai uutta intoa tutustuttuaan Tikkumäen talliin. 

 

Aloituspäivämäärä : 
01/06/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2016
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€6 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€9 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€2 976
Oma rahoitus yhteensä: 
€940
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
20kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
430henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€1 900

Hakemus täyttää OKM:N kirjeen OKM/18/691/2014 ehdot. Kirjasto lapsille tutuksi ja luontevaksi ympäristöksi.