Kirja kuuluviin
Vuoden 2015 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kempeleen kirjasto
Kirjaston osoite : 
Zeppeliinintie 1
90230
Kirjaston puhelin : 
050-3169409
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@kempele.fi
ISIL-tunnus : 
Fi-Kempe
Y-tunnus : 
0186002-9
Yhteyshenkilön nimi : 
Anne Toppari
Puhelin : 
050-4636457
Sähköposti : 
anne.toppari@kempele.fi
Hankkeen tavoite: 

Hankkeen tarkoituksena on saada lapset innostumaan lukemisesta ja lukuharrastuksen jatkamisesta sekä elävöittää lukudiplomia.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Lukuinnostus, kirjojen lainaaminen, lukutaidon kohentuminen.

 

Kuvaus : 

Hankkeen tarkoituksena on saada lapset innostumaan lukemisesta ja lukuharrastuksen jatkamisesta sekä elävöittää lukudiplomia. Olemme huomanneet, kuinka merkitsevää lukemisharrastuksen edistämiseen on kirjailijoiden ja lasten kohtaamiset. Olemme mukana Lukuinto-ohjelmassa ja olemme laajentaneet lukuintoa kunnan kaikille viidelle alakoululle. Aiemmin vapaaehtoinen lukudiplomi on tarkoitus saada osaksi opetussuunnitelmaa, jonka kautta kaikki oppilaat tulevaisuudessa lukudiplomin suorittaisivat. Kirjailijan vierailu koululle innostaa oppilaita entisestään lukemisen ja oppimisen pariin. Haluamme innostaa erityisesti heikompia lukijoita näiden kirjailijavieraiden avulla lukemaan. Avustuksella tuomme yhteistyössä naapurikunta Tyrnävän kanssa kirjailijan kouluille ja koulujen oppilaat lukevat kirjailijan kirjoja, tekevät kysymyksiä ja valmistautuvat kirjailijavierailuihin tekemällä ohjelmaa vieraalle.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet: 
Tyrnävän kunnankirjasto
Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Tyrnävän kunta/ kirjasto, koulujen henkilökunta, oppilaat

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Hankkeen tarkoituksena oli saada lapset innostumaan lukemisesta ja lukuharrastuksen jatkamisesta sekä elävöittää lukudiplomia.  Halusimme innostaa erityisesti heikompia lukijoita näiden kirjailijavieraiden avulla lukemaan. Toteutimme hankkeen yhteistyössä naapurikuntamme Tyrnävän kanssa.

Hankkeen kautta tilasimme Lukukeskuksen kautta kolme kirjailijaa kuntiimme.  Ensimmäinen vierailu toteutettiin keväällä 3. ja 4.5. Vieraanamme oli Jyri Paterskoi. Hän esiintyi Kempeleessä ja Tyrnävällä 7.-9.-luokkalaisille. Kempeleessä kuulijoita oli noin 370 ja Tyrnävällä 200. Syksyllä vieraanamme oli Sari Peltoniemi. Hän esiintyi Kempeleessä 29.11. kahdella alakoululla. Linnakangastalon koululla oli noin 300 kuulijaa (luokat 1-5) ja Ketolanperän koululla 176 oppilasta (luokat 1-4). Tyrnävällä Sari Peltoniemi esiintyi seuraavana päivänä Murron koululla erikseen 1-3.-luokkalaislle ja 4.-6.-luokkalaisille (yhteensä 306 oppilasta) ja Kirkkomännikön koululla 1.-4.-luokkalaisille (yhteensä 378 oppilasta).

Koska rahaa jäi vielä jäljelle, toteutimme toukokuussa 15.5. vielä kaksi kirjailijavierailua. Vieraanamme oli tuolloin kirjailija Roope Lipasti.  Lipasti vieraili Tyrnävällä Rantaroustin koululla (kuulijoina 3.-, 4.- ja 5.-luokkalaisia n. 250 oppilasta) ja Kempeleessä Ketolanperän koululla (kuulijoina koko koulu eskareista nelosiin eli n. 80 oppilasta)

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Lähetimme kouluille etukäteen tietoa tulevasta kirjailijasta ja myös kirjailijoiden kirjoja. Lapset olivat siis lukeneet kirjoja jo etukäteen ja tekivät kysymyksiä kirjailijalle. Vierailun päätyttyä osa oppilaista innostui jopa jututtamaan kirjailijoita henkilökohtaisesti.  Useat oppilaat tulivat vierailun jälkeen lainaamaan ja varaamaan kirjailijoiden teoksia, joten vierailun tavoite, lukemaan innostaminen, onnistui erinomaisesti. Kirjailijoiden teokset olivat pitkään lainassa vierailun jälkeen.

Jatkotoimenpiteet: 

Koska kirjojen kysyntä oli niin kovaa, hankimme Kempeleessä kirjailijoiden kirjoja lisää kokoelmiimme. Aiomme jatkossa vinkata kirjailijoiden kirjoja oppilaille. Koulut ovat jo kyselleet mahdollisuutta saada uusia kirjailijavieraita, joten tapahtumat tuntuvat olevan oppilaista hyödyllisiä ja kiinnostavia.

Aloituspäivämäärä : 
06/09/2015
Lopetuspäivämäärä : 
11/12/2016
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€3 420
Oma rahoitus yhteensä: 
€970
Budjetti euroissa yhteensä: 
€4 390
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 778
Oma rahoitus yhteensä: 
€810
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
9kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
2 060henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 000

Katso Perustelumuistio 2015 Hankerekisteristä.