Kirjailija nuorten maailmassa
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Siilinjärven kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Kasurilantie 7
71800
Kirjaston puhelin : 
017-401 382
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@siilinjärvi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Siili
Y-tunnus : 
Y-tunnus 0172718-0
Yhteyshenkilön nimi : 
Jaana Selesniemi
Puhelin : 
017-401 386
Sähköposti : 
jaana.selesniemi@siilinjarvi.fi
Kuvaus : 

Siilinjärven kahdessa yläkoulussa ja lukiossa ei ole ollut kirjailijavierasta moneen vuoteen. Yhteensä näissä koulussa on noin 1200 oppilasta. Haluamme tarjota nuorille kirjailijavieraan, joka on käsitellyt omissa kirjoissaan ajankohtaisia ja nuorten elämässä vahvasti läsnä olevia asioita.

Kirjailijavierailun yhteydessä toteutamme sanataiteen opetusta. Olemme yhdessä äidinkielen lehtoreiden kanssa suunnitelleet, että koulun atk-luokassa olisi mahdollisuus järjestää sanataiteen opetusta nykytekniikan keinoin. Luokkaan koottaisiin kirjoittamisesta kiinnostuneita nuoria, joille kirjailijavieras antaisi muutamia aiheita, joista oppilaat pienryhmssä prosessoisivat haluamallaan tavalla yhteen liittyvän, vaikkapa eläytyvän, tekstin eri näkökulmista. Vierailija, opettajat apunaan, auttaisi ja ohjaisi, oppilaat kirjoittaisivat. Letherpadilla tämä olisi helppoa ja kiinnostavaa toteuttaa - ryhmä näkisi toistensa tekstit ja halutessaan oppilaat voisivat kommentoida toisiaan chatissa.

Terhi Rannela edustaa nuorta kirjailijapolvea, joka on kirjoittanut 2000-luvulla ilmestyneissä kirjoissaan mm. muukalaisvihasta, koulukiusaamisesta, seksuaalisuudesta ja seurustelusta. Rannela, joka asuu nykyisin Tampereella, on kotoisin Outokummusta. Kyseinen kirjailija tarjoaa nuorille hyvän esimerkin, kuinka näiltä seuduilta kotoisin oleva kirjailija on menestynyt ja saanut kuuluisuutta. Kirjailijan uran lisäksi Rannela opettaa sanataidetta ja on ollut erittäin pidetty vierailija kouluissa. 

Kunnan oma rahoitus muodostuu henkilöstökuluista ja matkakustannuksista (kirjailijan kuljettaminen kouluille). 

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Yläkoulujen ja lukion äidinkielen lehtorit

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

----------

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Terhi Rannela vieraili Siilinjärven kahdella yläkoululla 25.-27.9.2012. Kirjailijavierailua tarjottiin myös lukioon, mutta siellä oli koevikko ja he kieltäytyivät tällä kertaa.

Tiistaina 25.9. Terhi Rannela esiintyi Suininlahden koululla ja luennoi kolmella peräkkäisellä tunnilla seitsemäs-, kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisille.
Keskiviikkona oli vuorossa Ahmon koulu, jossa oli kolme luentoa , yksi kullekin luokka-asteelle.
Torstaina 27.9. pidettyyn sanataiteen työpajaan oli ilmoittautunut 23 henkilöä. Kiinnostusta olisi ollut enemmänkin, sillä yksi äidinkielen opettajista oli sairaana ja hänen oppilaansa eivät tällä kertaa päässeet mukaan. Terhi Rannela oli etukäteen toivonut, että osallistujia olisi max. 20 henkilöä.

Kirjailijavierailut olivat erittäin onnistuneita, kirjailijalla oli iloinen ja positiivinen asenne koko vierailun ajan. Yläkoululaisten mielenkiinto heräsi hänen kirjoittamiaan nuorten aikuisten kirjoja kohtaan ja niitä lainattiinkin ahkerasti vierailun jälkeen, mikä oli odotettavissa. Rannelan uusin novellikokoelma "Yhden promillen juttuja" sai niiin suuren suosion, että päätimme hankkia sitä molemmille yläkouluille muutaman kappaleen hankerahoilla. Näin pystyimme vastaamaan nopeasti kysyntään, jota yläkoululaisten taholta tulee hyvin harvoin.

Sanataiteen pajapäivä oli ollut antoisa sekä oppilaille että ohjaajalle. Vaikka kirjailijavieraan luennot saavuttavat suuren määrän kuulijoita, työpajojen merkitys yksittäisille oppilaille on huomattavasti suurempi ja merkityksellisempi. Mahdolliset tulevat kirjailijanalut saivat innostusta, vahvistusta ja hyviä käytännön neuvoja oikealta kirjailijalta.

 

 

Aloituspäivämäärä : 
02/09/2012
Lopetuspäivämäärä : 
30/10/2012
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€2 040
Oma rahoitus yhteensä: 
€300
Budjetti euroissa yhteensä: 
€2 340
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€2 290
Oma rahoitus yhteensä: 
€300
Muualta saatu avustus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
7kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
865henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 000

Hanke on kokonaisuudessaan hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn kuluerittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2012, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2012

 
okm
avi