Kirjailijat tutuksi
Vuoden 2017 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Limingan kirjasto
Limingan kirjasto
Kirjaston osoite : 
Liminganraitti 5
91900
Kirjaston puhelin : 
050-3182044
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@liminka.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Limnu
Y-tunnus : 
0186553-2
Yhteyshenkilön nimi : 
Sanna Näätänen
Puhelin : 
050 5236361
Sähköposti : 
sanna.naatanen@liminka.fi
Hankkeen tavoite: 

Kirjailijat tutuksi -hankkeen tavoitteena on edistää lasten, nuorten ja aikuisten lukuharrastusta kirjailijavieraiden avulla. 

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Pyydetään kouluilta palautetta kirjailijavierailujen jälkeen.
Kirjastoissa seurataan lähtevätkö kirjailijavieraiden teokset lainaan vierailujen yhteydessä ja välittömästi sen jälkeen. 

Kuvaus : 

Kirjailijat tutuksi -hankkeen tavoitteena on edistää lasten, nuorten ja aikuisten lukuharrastusta kirjailijavieraiden avulla. Hankkeessa toteutetaan neljä kirjailijavierailua Kempeleen, Limingan, Lumijoen ja Tyrnävän kunnan kouluihin ja kirjastoihin. Yksi kirjailijavierailuista toteutetaan virtuaalisesti. Vierailut järjestetään yhteistyössä Lukukeskuksen kanssa. 

Yleisen kirjaston hankerekisterin mukaan kirjastojen kokemukset kirjailijavierailujen vaikutuksista ovat olleet positiivisia. Hankeraporteissa todetaan, että kirjailijavierailu on piristänyt kyseisen kirjailijan teosten lainaamista ja lapset ja nuoret ovat kokeneet vierailut innostavina.

Neljän kunnan yhteisellä hankkeella vähennetään matkakustannusten osuutta vierailujen kokonaiskustannuksissa. Samalla helpotetaan vierailujen organisointia, kun järjestelyvastuuta voidaan jakaa useamman kirjaston kesken.

Ala- ja yläkoulujen kirjailijavierailut toteutetaan neljän päivän vierailuina, jotta vieras ehtii tehdä vierailut kaikkien kuntien kouluille. Alakoulujen vierailuissa Kempeleen, Limingan ja Tyrnävän kouluille varataan kaksi esiintymistä ja Lumijoelle yksi. Yläkoulujen vierailussa Liminkaan tarvitaan kaksi esiintymistä, Kempeleeseen, Tyrnävälle ja Lumijoelle yksi.

Aikuisille suunnattu kirjailijavieras täytyy varata neljälle päivälle, jotta hän ehtii vierailla kaikilla paikkakunnilla sellaiseen aikaan, että yleisö pääsee paikalle. Jos sopiva kirjailija löytyy, yhdistetään koulujen ja aikuisten kirjailijavierailuja. Tällöin sama kirjailija esiintyisi kouluille päivällä ja illalla kirjastolla, kaikille avoimessa tapahtumassa.

Kirjailijat tutuksi -hankeen omarahoitusosuus muodostuu kirjastojen hallinnointi- ja organisointikuluista, kirjailijavieraiden kuljetuksesta kunnan sisällä ja paikkakuntien välillä, sekä vierailijoiden lounaskustannuksista. Omarahoitusosuus jaetaan järjestävien kirjastojen kesken. Koulujen omarahoitusosuus muodostuu vierailujen organisointiin käytetystä opettajien työajasta.

 

Kustannukset:
- Kirjailijavieraan palkkio 2 x 4 päivää isoille ryhmille (alakoulu ja yläkoulu):  1600 € = 3200 €
- Virtuaalivierailu 4 esiintymiskertaa: n. 450 €.
- Kirjailijavieraan palkkio 4 päivää, esiintymiset kirjastoissa: 4 x 250 € = 1000 €
- Kirjailijavieraan matkat (arvio perustuu lentohintoihin Hki - Oulu, menopaluu): 3 x 160 € = 640 €
- Matkakorvaukset vieraan kuljetuksesta vierailun aikana: 76 € / vierailu = 228 € (omarahoitusosuus)
- Yöpymiset 3 x 3 yötä: à 90 €/ yö =  810 €
- Lukukeskuksen palvelumaksu: 2 x 4 päivän vierailu 180€ + virtuaalivierailu n. 150 € + kirjastovierailut 90 € = 420 €
- Kirjaston työtekijöiden ja opettajien työaika 35 tuntia (n. 8 h / vierailukerta): = 875 € (omarahoitusosuus)
- Kirjailijan lounas: á 8 € x 12 pv = 96 € (omarahoitusosuus)
- Markkinointikustannukset aikuisille suunnatuista tapahtumista (lehti-ilmoitus, julisteet ja työaika): 580 €  (omarahoitusosuus)

Hankkeen kustannukset yhteensä:8299 €
Haettava summa: 6520 €
Omarahoitusosuus: 1779 €

 

Hankkeen aikataulu: 
Hankeaika 1.8.2017-31.12.2018
Kirjailijavierailut sijoitetaan hankeajalle tasaisesti, n. yksi vierailu / 6kk.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet: 
Lumijoen kunnankirjasto, Kempeleen kunnankirjasto, Tyrnävän kunnankirjasto, osallistuvien kuntien koulut.
Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Lumijoen kirjasto
Sari  Tornio (sari.tornio@lumijoki.fi)
Toripolku 3, 91980 Lumijoki

Kempeleen kirjasto
Anne Toppari (anne.toppari@kempele.fi)
Zeppeliinintie 1, 90450 Kempele

Tyrnävän kirjasto
Ritva Nikula (ritva.nikula@tyrnava.fi)
Meijerikatu 3, 91800 Tyrnävä 

Aiemmat hankkeet: 

Vastaavia hankkeita on kirjastoissa ollut useita. 
Mm. Sievin ja Alavieskan yhteishanke: Tavataan kirjailija lukemisen ja kirjoittamisen tueksi
http://hankkeet.kirjastot.fi/hanke/tavataan-kirjailija-lukemisen-ja-kirj...

Askolan kirjaston Kirjailija ja lukija -hanke:
http://hankkeet.kirjastot.fi/hanke/kirjailija-ja-lukija 

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Normal
0

21

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normaali taulukko";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-ansi-language:EN-US;
mso-fareast-language:EN-US;}

Kirjailijat tutuksi –hanke toteutettiin neljän kunnan yhteistyönä. Hankkeessa olivat mukana Limingan, Lumijoen, Kempeleen ja Tyrnävän kunnankirjastot. Hankkeen tavoitteena oli tarjota kirjailijavieraita eri-ikäisille kuntalaisille. Lasten ja nuorten kirjailijavieraat toteutettiin koulujen kanssa yhteistyössä. Aikuisten ja seniorien kirjailijavieraat vierailivat kirjastoissa.

Hankkeen kirjailijavierailut aloitti marraskuussa 2017 Wilson Kirwa. Hän vieraili hankkeeseen osallistuneiden kuntien alakouluilla 14.-16.11.2017. Vierailuja oli yhteensä 7 koululla (kaksi vierailua Limingassa, Kempeleessä sekä Tyrnävällä ja yksi vierailu Lumijoen alakoululla). Kirwan esityksiä oli katsomassa yhteensä 1290 oppilasta. Oppilaat olivat pääsääntöisesti 4.-5.-luokkalaisia.

Keväällä 2018 nuorille järjestettiin kirjailijavieraaksi Jyri Paretskoi. Hän vieraili yhteensä viidellä yläkoululla 13.-14.3.2018.

Marraskuussa 2018 hankkeen päätti suurelle yleisölle valittu vieras, Leena Lehtolainen. Hän vieraili kaikilla neljällä paikkakunnalla 17.-19.11.2018. Esityksistä osa oli viikonloppuna päivällä, lauantaina Kempele ja Liminka ja sunnuntaina Tyrnävä, yksi vierailu oli maanantai-iltana Lumijoella.

Joulukuussa 2018 hankkeen viimeisenä kirjailijavieraana oli Minna Rytisalo. Rytisalo oli aiemmin syksyllä vieraillut Kempeleessä, joten tällä kertaa hän vieraili Lumijoen, Limingan ja Tyrnävän kirjastoissa 12. – 13.12.

Näissä tapahtumissa oli yhteensä 2319 kuulijaa. Todettiin myös että vierailujen valmistelu, markkinointi ja toteuttaminen vaativat ehkä yllättävänkin paljon henkilökunnan työaikaa. Yhteensä vierailuihin käytettiin 71,5 tuntia henkilökunnan työaikaa.

Koulut olivat hyvin tyytyväisiä kirjailijavieraisiin. Sekä Wilson Kirwa että Jyri Paretskoi olivat valloittaneet yleisönsä ja esityksistä oli puhuttu kouluilla pitkään vielä jälkeenpäinkin. Wilson Kirwan kirjoja ei lainattu erityisen paljon enemmän vierailun jälkeen. Mutta Jyri Paretskoin kirjat lähtivät kaikki lainaan ja Shell’s Angles –sarjan ensimmäiseen osaan muodostui kohtuullinen varausjonokin.

Aikuisille suunnattujen vierailujen jälkeen kirjojen lainauksessa ei ollut yhtä huomattavaa lisäystä, mikä toisaalta saattoi johtua siitäkin, että hankkeen puitteissa vierailleiden kirjailijoiden teokset kuuluvat yleensäkin kirjastojen lainatuimpiin.

Yleisöpalaute ja kirjojen lainaus huomioiden kirjailijavierailuja kannattaa järjestää jatkossakin. 
Neljän kunnan yhteistyö tuo kustannusetuja matkakustannusten suhteen. Mutta aikataulujen sovittaminen usean paikkakunnan kanssa on haastavaa. Kouluvierailujen suhteen edut ovat kiistattomat, mutta yleisten tapahtuminen aikatauluttaminen on vaikeaa. Esiintymiset kannattaa aikatauluttaa illalle, jotta mahdollisimman moni pääsee esitystä katsomaan, mutta samalle illalle ei pysty järjestämään kuin yhden esiintymisen. Joten neljän kunnan esiintymiset vievät esiintyjältä kohtuuttoman pitkän ajan. Esiintymisten aikatauluttaminen viikonlopun yhteyteen helpottaa asiaa, mutta tuo ongelmia, jos kirjasto ei normaalien aukiolojen puitteissa ole viikonloppuisin avoinna.

Kävijämäärä aikuisten iltatapahtumissa oli osaltaan pettymys. Esim. Tyrnävällä harmiteltiin kun tunnetut ja luetut kirjailijat eivät sittenkään vedä yleisöä. Tulevaisuutta varten suunniteltiin täsmämarkkinointia, jossa vierailut kohdennetaan ensisijaisesti esim. tietylle eläkeläisryhmälle. Yhteisesti todettiin myös että liian lähellä joulua vierailuja ei kannata järjestää.

Kaiken kaikkiaan hankkeen lopputulos oli kuitenkin, että kirjailijavierailut olivat erittäin antoisia ja mielenkiintoisia niille ihmisille, jotka paikan päälle tulivat. Kiiteltiin myös kirjailijoiden halukkuutta ja valmiutta keskusteluun yleisön kanssa. Samoin esim. Lehtolainen ja Rytisalo totesivat että pienemmän kuulijamäärän kanssa päästään ehkä pureutumaan vieläkin syvemmälle kirjojen maailmaan. 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Koulut olivat hyvin tyytyväisiä kirjailijavieraisiin. Sekä Wilson Kirwa että Jyri Paretskoi olivat valloittaneet yleisönsä ja esityksistä oli puhuttu kouluilla pitkään vielä jälkeenpäinkin. Wilson Kirwan kirjoja ei lainattu erityisen paljon enemmän vierailun jälkeen. Mutta Jyri Paretskoin kirjat lähtivät kaikki lainaan ja Shell’s Angles –sarjan ensimmäiseen osaan muodostui kohtuullinen varausjonokin.

Aikuisten puolella lainauksen lisäys ei ollut yhtä selkeää, mutta toisaalta kirjailijavieraiden teokset ovat joka tapauksessa kirjastojen lainatuimpien joukossa. Yleisömäärät jättivät osittain toivomisen varaa, osittain syynä oli joulun läheisyys, osittain ehkä sekin että ei "uskallettu" saapua katsomaan suosikkikirjailijaa ihan livenä. Kaiken kaikkiaan kirjailijavierailut koettiin paikan päälle tulleiden toimesta erittäin onnistuneiksi tapahtumiksi, jotka avasivat ja valottivat kirjailijan työtä ja kirjojen saloja ja näin ollen edistävät lukemisintoa edelleen.

Jatkotoimenpiteet: 

Lakeuden alueen kirjastojen yhteistoiminta hankkeissa on jo perinteikäs ja hyväksi todettu toimintatapa, jonka avulla on mahdollista saada nimekkäitä vierailijoita kirjastoihin kulurakennetta jakamalla. Myös kirjailijoille on mielekkäämpää matkustaa Oulun seudulle kun tarjolla on useampi esiintyminen.

Aloituspäivämäärä : 
01/08/2017
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2018
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€6 520
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 779
Budjetti euroissa yhteensä: 
€8 299
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€8 014
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 830
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
15kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
2 319henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€6 000

Katso Perustelumuistio 2017 Hankerekisteristä.