Kirjailijavierailla kirjallisuus tutuksi
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Siikaisten kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Kankaanpääntie 2
29810
Kirjaston puhelin : 
044-7201039
Kirjaston sähköposti : 
siikaisten.kirjasto@siikainen.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Siksu
Y-tunnus : 
0139842-8
Yhteyshenkilön nimi : 
Katri-Helena Saarinen-Holappa
Puhelin : 
044-7201039
Sähköposti : 
katri.saarinen-h@siikainen.fi
Kuvaus : 

Honkajoen ja Siikaisten kunnankirjastot aloittivat vuonna 2012 yhteistyön lukuharrastuksen edistämiseksi mainituissa pienissä, alle 2000 asukkaan Pohjois-Satakuntalaisissa kunnissa. Hyvien kokemusten innostamina haluamme kehittää yhteistyötä edelleen ja haemme avustusta 2-3 lasten tai nuorten kirjailijavierailun järjestämiseen Honkajoen ja Siikaisten peruskouluilla. Kuntien välinen etäisyys on n. 30 km. Vierailujen järjestäminen yhteistyössä lisää vieraaksi tulemisen houkuttelevuutta kirjailijoiden kannalta (monet heistä toivovat useampaa kuin vain yhtä esiintymistä kerralla) ja myös vähentää kunnille koituvia kustannuksia mm. kirjailijoiden esiintymispalkkioiden, matkakulujen ja Lukukeskuksen palvelumaksujen osalta.

Tavoitteena on saada ainakin yksi suosittu, julkisuudessa paljon esiintyvä ja Pohjois-Satakunnan pienissäkin kunnissa suurta kiinnostusta herättänyt nuortenkirjailija paikan päälle. Koska monet heistä asuvat Etelä-Suomessa, haettavassa summassa on huomioitu yksi kahden päivän vierailu yöpymiskustannuksineen. Muut vierailijat hankimme lähempää ja pienemmin kustannuksin.

Haettava avustus on 2500 €. Summaan kuuluu Lukukeskuksen maksut, kirjailijoiden palkkiot matkakorvauksineen sekä muita tilaisuuksien järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Kirjastonhoitaja Minna Hautaluoma

Honkajoen kunnankirjasto

Puistotie 6

38950 Honkajoki

050-5775223

 

 

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kirjailijavierailla kirjallisuus tutuksi -hankkeen tarkoituksena oli järjestää kirjailijavieras vierailulle samana päivänä sekä Siikaisten että Honkajoen kouluille. Näin toimien saataisiin säästöä kustannuksissa, sillä välimatkaa kuntakeskuksilla on n 30 km. Logistisesti tilanne oli haastava ilman omaa autoa kulkeville vieraille, sillä julkisia liikennevuoroja oli hyvin niukasti. Käytännössä oli kuljetus järjestettävä tai edellytettävä vierailta oman auton käyttöä. Osalle vieraista piti varata yöpyminen pitkien matkojen vuoksi, sillä kahdessa paikassa esiintyminen edellytti sitä, että ensimmäisessä vierailupaikassa aloitus oli varhain aamupäivällä ja taasen koulupäivän pituus aiheutti omia haasteita iltapäivästä koulukuljetusten lähtemisen vuoksi.

Hankkeen ensimmäinen kirjailijavieras (29.4.) oli  Seita Vuorela. Vierailu aloitettiin aamupäivällä Siikaisten yhtenäiskoulusta, josta matka jatkui Honkajoen yhteiskouluun. Kirjailija kertoi kirjoistaan, niiden syntyprosesseista ja yleensä kirjailijana olemisesta.

Toinen vieras (22.9.) oli  monellakin alalla kuuluisaksi tullut Wilson Kirwa. Iloiseen ja mukaansa tempaavaan esitykseen oli järjestetty kuulijoiksi kaikki koululaitosten oppilaat. Kirjaesittelyjen lisäksi vierailija kertoi elämästään ja tärkeänä osana painotti suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden hyväksymistä.

Kolmas vierailu (3.12.) oli poikkitaiteellinen runon ja tanssin improvisaatioesitys vuorovaikutuksessa yleisön kanssa. Kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen ja tanssitaiteilija Satu Tuittila kertoivat ammateistaan ja miten he niihin olivat päätyneet. Esityksessä tuotiin runoa ja tanssia konkreettisesti yleisön lähelle, oppilaat saivat osallistua esitykseen antamalla ideoita improvisaatioon.

Nämä kolme vierailua olivat kaikki erilaisia ja siten erittäin onnistuneita. Jokaisen vieraan tuloon valmistauduttiin etukäteen tutustumalla kirjailijan tuotantoon ja miettimällä kirjailijalle esitettäviä kysymyksiä. Ensimmäinen vierailija Seita Vuorela edusti perinteistä kirjailijavierailua kertoen kirjailijan työprosesseista ja kirjoistaan. Wilson Kirwan toinen kirjailijavierailu oli enemmän tuulahdus kansainvälisestä maailmasta ja kertomus jokaisessa olevasta vahvuudesta ja miten sen osaa soveltaa elämään. Itsetunnon ja -luottamuksen vahvistaminen oli tärkeä sanoma Wilson Kirwan esityksessä. Kolmas vierailu oli taas jotain, jota koululaiset eivät olleet ennen nähneet ja kuulleet. Tämä runon ja tanssin improvisaatioesitys antoi elämyksiä ja rohkaisua itsensä toteuttamiseen - "jos nuo uskaltavat laittaa itsensä likoon noin, niin miksi en minäkin rohkenisi"?

Opettajakunnalta on tullut myönteistä palautetta näistä vierailuista, oppilaat ovat pitäneet näkemästään ja kuulemastaan. Varsinaista lukuryntäystä kirjailijavierailut eivät ole aiheuttaneet, mutta nämä vierailut ovat rikastuttaneet kuulijoittensa maailmankuvaa ja tuoneet kirjastoa tutuksi toimijaksi tätä kautta.

 

Jatkotoimenpiteet: 

Jatkamme Honkajoen ja Siikaisten kuntien välistä kirjastoyhteistyötä. Katsomme tapauskohtaisesti miten voimme yhdistää tulevia kirjailijavierailuja ja muita tapahtumia.

 

Aloituspäivämäärä : 
01/03/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€2 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€800
Budjetti euroissa yhteensä: 
€3 300
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 422
Oma rahoitus yhteensä: 
€800
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
6kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
695henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 500

Perustelumuistio myöntöperusteista vuonna 2014.

 
okm
avi