Kirjailijavierailla nostetta kirjaston lukupiireihin
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Vaasan kaupunginkirjasto - maakuntakirjasto
Kirjaston osoite : 
Kirjastonkatu 13
65320
Kirjaston puhelin : 
06-325 3533
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@vaasa.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Vm
Y-tunnus : 
0209602
Yhteyshenkilön nimi : 
Marja Mikola
Puhelin : 
06-325 3521
Sähköposti : 
marja.mikola@vaasa.fi
Kuvaus : 

Vaasan kaupunginkirjasto on saanut aiemmin lukemisharrastuksen edistämiseen hankerahaa, jolla henkilöstö on saanut valmennusta lukupiirien vetämisessä. Hankkeen tuloksena kaupunginkirjastossa on aloitettu dekkari- ja kaunolukupiirit, jotka ovat vakiinnuttaneet asemansa kirjaston palvelutarjonnassa. Kirjaston henkilökunta osallistuu piireihin sekä vetäjinä että jäseninä. Henkilökunnan osalta lukupiirien vetäminen antaa lisää valmiuksia myös arkiseen kirjastotyöhön, koska tapaamisia on pohjustettava ja valmistauduttava hankkimalla tietoa kohteena olevasta teemasta, kirjasta ja kirjailijasta.

Lukupiirien toiminnan elävöittämiseen saatiin viime keväänä hankerahoitusta, jonka turvin sekä kauno-että dekkaripiiri on kutsunut muutamia kirjailijoita vieraakseen.  Vierailut on järjestetty yleisötilaisuuksina, ja esimerkiksi Antti Tuuri veti kirjaston Draamasalin täpötäyteen yleisöä. 

Nyt haetaan lisäavustusta, jolla voidaan turvata vierailutoiminnan jatkuminen. Lisäksi pyritään aloittamaan ruotsinkielinen lukupiiri ensi kevään aikana yhteistyössä Wasa Teaterin kanssa. Uusi lukupiiri kokoontuu sekä kirjastossa että teatterilla ja se nivotaan sopivista kohdista yhteen teatterin esitysohjelmiston  kanssa. 

Hankkeen kustannukset muodostuvat kirjailijavieraiden palkkioista ja matkustuskuluista. Mahdolliset pohjoismaiset kirjailijavieraat aiheuttavat luonnollisesti korkeammat kustannukset. Avustuksella katetaan myös kirjailijavierailujen markkinointikuluja. Oma rahoitusosuus kattaa tilaisuuksien käytännön järjestelytyöt.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Kirjaston ja Wasa teaterin henkilökunta, lukijat, kirjailijat.

Aiemmat hankkeet: 

Lukemisen lumo 2010-2011,

Dekkarimaanantain ja kaunokeskiviikon kirjailijavieraat 2012-2013

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Vaasan kaupunginkirjaston kolme lukupiiriä (Kaunopiiri, Dekkaripiiri, Litteraturträff )ovat kokoontuneet säännöllisesti syys- ja kevätkausilla 2013-2014. Syksyllä 2014 aloitti myös Runopiiri, jonka vetäjänä ei ole kirjaston henkilökuntaa. Hankerahoitusta haetiin virkistämään lukupiirien toimintaa. Kirjailijavieraina ovat olleet Sisko Ylimartimo, Kaj Korkea-aho, Petri Laaksonen, Suvi Ahola, Sirke Happonen, Saara Kesävuori, Annika Luther, Mathias Rosenlund ja Elias Koskimies. Näyttelijä Lasse Hjeltin PapaLasse Hemingway-esitys tarjottin avoimena yleisötilaisuutena osana kaunopiiriä ja Aleksis Kiven Seitsemää veljestä luettiin ääneen suomeksi ja ruotsiksi Aleksis Kiven päivänä 2014. Vierailuista ja tapahtumista on ollut paljon iloa kirjaston käyttäjille ja erityisesti lukupiirien aktiivisille jäsenille. Esillä olleiden kirjailijoiden tuotantoa on oletettavasti mennyt myös enemmän lainaan. Kirjailijoiden vierailut kuuluvat kirjastoihin, joten on hienoa, että on mahdollista saada ylimääräistä rahoitusta tätä toimintaa varten.

Jatkotoimenpiteet: 

Lukupiirit jatkavat aktiivista toimintaa ja kirjailijavieraita kutsutaan jatkossakin.

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2013
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€6 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€800
Budjetti euroissa yhteensä: 
€6 800
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€5 561
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 500
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
11kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
300henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€4 000

Perustelumuistio löytyy Hankerekisterin etusivulta Info-palkin alta, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/fi/ohjeita/perustelumuistio-2013

 
okm
avi