Kirjalla kiusaamista vastaan
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Hämeenkyrön kirjasto
Kirjaston osoite : 
Kyrönsarventie 16
39100
Kirjaston puhelin : 
0503904213
Kirjaston sähköposti : 
liisa.mantyla@hameenkyro.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Hamkun
Y-tunnus : 
0132947-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Liisa Mäntylä
Puhelin : 
0503904213
Sähköposti : 
liisa.mantyla@hameenkyro.fi
Kuvaus : 

Kirjallisuuden ja lukemisen kautta on mahdollisuus vaikuttaa ihmisen arvoihin, asenteisiin, tunteisiin ja käyttäytymiseen. Koululla vierailee kirjailija, joka omien kirjojensa ja työnsä esittelyn kautta tuo esiin kiusaamiseen liittyvää teemaa. Tarkoituksena on rohkaista oppilaita toimimaan itse kiusaamista vastaan.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Kirjavierailun aikaan kirjastossa oli näyttely Aleksi Delikouraksen tuotannosta

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Halusimme vierailijaksi Aleksi Delikouraksen, koska hän on puhunut kiusaamisesta lehtihaastattelussa ja sivunnut asiaa kirjoissaankin. Lisäksi halusimme henkilön, jonka arvelimme kiinnostavan oppilaita. Delikouras teki vuonna 2014 ainoastaan virtuaalivierailuja, joten päädyimme sellaiseen. Virtuaalivieras oli ehkä kiinnostavampikin tapaus kuin live-henkilö. Koulun kanssa neuvottelimme pitkään vierailun toteuttamisesta. Kirjasto olisi halunnut vierailua seurattavan luokista älytaulun kautta, koulu halusi koota kaikki oppilaat samaan tilaan liikuntasaliin. Koulun ehdotus toteutui, ja oli varmasti parempi toteuttamistapa kuin luokittain. Oppilaat mahtuivat tilaan hyvin, kaikki näkivät valkokankaalle ja noin 40 minuutin vierailua jaksettiin seurata kohtuullisen hyvin.

Yhteistyö koulun kanssa sujui hyvin ja tapahtuma toteutui toivotunlaisena. Kiusaamista käsiteltiin mielestäni tavalla, joka varmaan upposi niin kiusaamista harrastaviin, kiusaamisen kohteeksi joutuneisiin ja etenkin kiusaamista sivulta seuraaviin. Delikouraksen jutut olivat samalla aikaa oppilaiden arkipäivää ymmärtäviä mutta myös unelmien toteuttamiseen rohkaisevia.

 

Lisätietoa: 

3.11.2014 sähköpostiviestillä saatiin lupa siihen, että toisesta hankkeesta maksettiin Delikouras-vierailun lasku, ja hankkeeseen saadulla rahalla saatiin kirjailijavieras viidesluokkalaisten yökirjastoon. Kiusaamisteemaa sivuttiin yökirjastossakin, joka on hyvä tilaisuus keskustella asiasta. Yökirjastossa on oppilaita, jotka eivät tunne toisiaan ennestään, mutta yläkouluun mennessään joutuvat samalle luokalle. Fantasiakirjailija Hanna van der Steen kertoi kirjailijantyöstään ja lukemisesta yleensä. Mikä moka -kirjan avulla juteltiin noloista tapauksista, ja lopuksi tehtiin fantasiakertomus pienissä ryhmissä, tulokset käsiteltiin yhdessä.

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€700
Oma rahoitus yhteensä: 
€200
Budjetti euroissa yhteensä: 
€900
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€723
Oma rahoitus yhteensä: 
€23

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
1kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
400henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€700

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2014 ks.

http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014

 
okm
avi