Kirjallisia tapahtumia aikuisille Lukki-kirjastoissa
Vuoden 2017 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Lohjan kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Karstuntie 3
08100
Kirjaston puhelin : 
019 3691477
Kirjaston sähköposti : 
merja.lonkainen@lohja.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Lohja
Y-tunnus : 
1068322-0
Yhteyshenkilön nimi : 
Merja Lonkainen
Puhelin : 
050 462 1642
Sähköposti : 
merja.lonkainen@lohja.fi
Hankkeen tavoite: 

Edistää lukemista ja lukutaitoa

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Tapahtumien määrä. Tapahtumien palaute.

Kuvaus : 

Lukki-kirjastoissa järjestetyissä kirjallisissa tapahtumissa on ollut paljon kävijöitä. Asiakkaat toivovat, että kirjastot järjestävät tilaisuuksia, joissa voi tavata kirjailijoita. Lukuharrastus lisääntyy, kun paikkakunnalla on ollut kirjallisuusilta. Lukki-kirjastojen asiakkaat voivat liikkua kuntarajojen yli kirjastojen järjestämiin tapahtumiin. Esim. Tutustu tekijään-teemalla järjestetty Lukki-kirjastojen hanke sai näkyvyyttä ja suosiota mm. yhtenäisen mainostamisen vuoksi. Kussakin Lukki-kirjastossa järjestetään kuukausittain kirjallinen tapahtuma syksyllä 2017, keväällä ja syksyllä 2018. Tapahtumia on yhteensä 36 kertaa, á 350 € matkakustannuksineen. Kustannukset ovat yhteensä 12 600 €, joista oma osuus on 2520 €.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet: 
Karkkilan kaupunginkirjasto, Vihdin kunnankirjasto
Aiemmat hankkeet: 

Lukki-kirjastojen Tutustu tekijään Etelä-Suomen aluehallintoviraston avustuksella v. 2014-2015.

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Kirjallisia tapahtumia aikuisille -hanke mahdollisti 17 kirjallisen tapahtuman järjestämisen Lukki-kirjastoissa. Tapahtumiin osallistui yhteensä 606 henkilöä. 

9.10.2017 Ojamon kirjasto, Paula Havaste
Paula Havasteen tuotantoon kuuluu tietokirjoja, historiallisia romaaneja, lastenkirjoja sekä runoja. Tilaisuudessa Havaste kertoi kirjoistaan ja kirjoittamisesta.

1.11.2017 Sammatin kirjasto, Maritta Lintunen
Maritta Lintunen on kirjailija, jolta on ilmestynyt romaaneja sekä runo- ja novellikokoelmia. Tilaisuuden aiheena oli kirjailijan tuotanto ja työ. Hän kertoi lyhyesti teoksistaan. Kirjailija kertoi myös asumisestaan Sammatissa Eeva Joenpellon kirjailijakodissa. Tilaisuudessa saatiin tietoa sillä hetkellä viimeistelyssä olevasta, keväällä 2018 ilmestyvästä kirjasta Stella.

25.1.2018 Lohjan pääkirjasto, Rosa Liksom
Rosa Liksom on kirjailija ja kuvataiteilija. Hän voitti Finlandia-palkinnon teoksestaan Hytti nro 6 vuonna 2011. Tilaisuudessa Liksom kertoi jonkin verran työstään kirjailijana, mutta pääpaino oli uusimman romaanin Everstinnan esittelyssä. Lisäksi Liksom luki katkelman meän kielellä kirjoittamastaan Everstinnasta.

28.2.2018 Virkkalan kirjasto, Virpi Hämeen-Anttila
Virpi Hämeen-Anttila on kirjailija ja tutkija. Hän on julkaissut romaaneja, tietoteoksia, tieteellisiä artikkeleitä ja kirjallisuusesseitä. Tilaisuudessa Hämeen-Anttila kertoi, miten hänestä tuli kirjailija. Lisäksi hän kertoi pääpiirteitään tuotannostaan ja kirjojen vaatimasta taustatyöstä. Lopuksi yleisö sai esittää kysymyksiä, joihin hän vastasi.

3.3.2018 Lohjan pääkirjasto, Niina Hämäläinen
Suomalaisen kirjallisuuden seuran tutkija, FT Niina Hämäläinen kertoi häirinnän kulttuurisesta kuvasta keskittyen Ainon tapaukseen. Hämäläinen käsitteli esitelmässään häirintää pyrkien avaamaan Kalevalan ja kansanrunojen taustoja ja merkityksiä, jotka ovat jääneet julkisessa keskustelussa sivuun. Kansanrunoissa häirinnän avulla käsitellään yhteisön kannalta keskeisiä ja vaikeita asioita, kuten nuoren naisen asemaa yhteisössä. Elias Lönnrot puolestaan pohjasi Kalevalan Aino-tarinan kansanrunoihin, mutta tulkitsi niitä vasten oman aikansa, 1800-luvun ajankohtaisia keskusteluja. Aino-runon avulla Lönnrot kosketteli moderneja kysymyksiä rakkaudesta avioliiton pohjana.

6.3.2018 Karkkilan kirjasto, Tommi Paju ja Jarkko Tuusvuori
Bob Dylan -illassa filosofi Jarkko Tuusvuori ja muusikko Tommi Paju johdattelivat kuulijat syvälle Bob Dylanin uran vaiheisiin ja muutamiin lauluihin. Paju esitti kappaleet kitaralla säestäen, ja Tuusvuori kertoi niiden taustoista ja avasi lyriikoita englantia heikommin hallitsevillekin. Vuoropuhelua syntyi paitsi esiintyjien kesken myös hyvin Dylaninsa tuntevan yleisön kanssa, ja oman mainion mausteensa soppaan toi Kirjastogalleriassa esillä ollut, sattumalta varsin Dylan-henkinen muotokuvanäyttely.

22.3.2018 Karkkilan kirjasto, Runomatinea
Runomies Reijo Vähälä esitti Kirjastogalleriassa yleisön toiverunoja Aila Meriluodosta Juice Leskiseen. Karkkilassa yleisöstä oli poikkeuksellisesti puolet miehiä, kun Vähälän mukaan heitä on yleensä vain kymmenesosa. 
 
26.3.2018 Vihdin pääkirjasto, Jake Nyman
Jake Nyman on musiikkitoimittaja ja tietokirjailija. Hän on julkaissut populaarimusiikin tieto- ja hakuteoksia. Lisäksi on kirjoittanut levyarvosteluja ja kolumneja useisiin lehtiin. Tilaisuudessa Nyman kertoi aiheesta ”Kielletyt levyt – sata vuotta musiikin sensuuria”.

17.4.2018 Vihdin kirkonkylän kirjasto, Anni-Helena Ranta
Vihdissä lapsuutensa viettänyt evakkovanhempien jälkeläinen Anni-Helena Ranta kertoi murteiden merkityksestä erityisesti karjalan murteen näkökulmasta. Hän luki runoja uusimmasta teoksestaan "Tuo vaik appelsiinii" ja esitteli myös aikaisempaa tuotantoaan, erityisesti vanhustenhoidon tilaa käsittelevää runokokoelmaa "Karhunpalvelusten talo."

23.4.2018 Karkkilan kirjasto, Anneli Kanto
Anneli Kanto on kirjailija ja käsikirjoittaja. Kannon tuotannosta löytyy muun muassa kaksi Suomen sisällissotaa käsittelevää teosta Veriruusut (2008) ja Lahtarit (2017), jotka olivat ajankohtaisia vuonna 2018, kun sisällissodasta tuli kuluneeksi 100 vuotta.  Tilaisuudessa Anneli Kanto kertoi vuoden 1918 tapahtumiin sijoittuvista romaaneistaan sekä sisällissodasta ja sen taustoista yleensä. Erinomaisen puhujan esitys tarjosi silmiä avaavia näkökulmia niin sotaan pitkään perehtyneille kuin vasta-alkajille. 
 
7.5.2018 Vihdin pääkirjasto, Antti Huttunen
Huttunen on vihtiläinen tv-tuottaja ja tunnettu muun muassa Retkipaikka.fi –sivuston ylläpitäjänä ja suositun Metsien kätkemä –tv-sarjan käsikirjoittajana. Illan aikana kuultiin muun muassa vinkkejä Suomen parhaimmista retkikohteista.

22.5.2018 Lohjan pääkirjasto, Panu Rajala
Panu Rajala on kirjailija, kirjallisuuden tutkija ja professori emeritus. Rajala on julkaissut romaaneja ja elämäkertoja. Tilaisuudessa Rajalan haastattelijana toimi Lohjan entinen kaupunginjohtaja Simo Juva. Keskustelunaiheena oli  Eino Leino ja Rajalan Leinosta vuonna 2017 kirjoittama teos Virvatuli.

28.5.2018 Vihdin pääkirjasto, Kirsti Manninen
Kirsti Manninen on tutkija, kirjailija ja käsikirjoittaja. Mannisen tuotanto koostuu aina jännityskirjallisuudesta lastenkirjoihin ja televisiosarjojen käsikirjoituksiin. Manninen on tunnettu myös kirjailijanimellä Enni Mustonen ja häneltä on julkaistu muun muassa useita romaanisarjoja. Manninen kertoi tilaisuudessa kirjailijaelämästään sekä uusimmasta, kevään aikana julkaistusta teoksestaan Taiteilijan vaimo.

3.10.2018 Lohjan pääkirjasto, Olli Jalonen
Olli Jalonen on kirjailija ja filosofian tohtori. Jalonen on voittanut Finlandia –palkinnot teoksistaan Isäksi ja tyttäreksi (1990) sekä Taivaanpallo (2018). Tilaisuudessa Jalonen kertoi työstään kirjailijana ja tuotannostaan keskittyen pääosin uusimpaan teokseen Taivaanpalloon.

14.11.2018 Vihdin pääkirjasto, Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja on koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori ja ekonomi. Hän on tehnyt pitkän uran SDP:n poliitikkona, mutta on julkaissut myös useita teoksia, jotka ovat pääasiassa poliittista kirjallisuutta. Tilaisuuden aiheena olivat Erkki Tuomiojan päiväkirjat sekä Viroa käsittelevät teokset.

29.11.2018 Lohjan pääkirjasto, Leena Lehtolainen
Leena Lehtolainen on kirjailija, joka on tullut tunnetuksi etenkin poliisi Maria Kalliosta kertovasta kirjasarjastaan. Lehtolainen on kirjoittanut novelleja, esseitä, jatkokertomuksia, kolumneja ja noin kolmekymmentä romaania. Lehtolainen kertoi tilaisuudessa kirjoistaan ja kirjailijaurastaan.

12.12.2018 Karkkilan kirjasto, Minna Lindgren
Radiotoimittaja ja kirjailija Minna Lindgren kertoi erityisesti Ehtoolehto –sarjan ja Vihainen leski –romaanin taustoista. Illan aikana oltiin elämän ja kuoleman kysymysten parissa ja välillä myös absurdin partaalla, kun aiheena oli ikääntyvien (ja kuolemaa tekevien) asema ja hoiva nyky-Suomessa. Lindgrenin hauska, omakohtainen tarinointitapa ja jämpti, ihmistä arvostava asenne kirvoittivat yleisössä niin naurua kuin kyyneleitä, joskus jopa samaan aikaan.

 

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Asiakkailta on saatu positiivista palautetta hankerahalla järjestetyistä tilaisuuksista. Asiakkaat toivovat ja odottavat kovasti kirjallisia tapahtumia, joita Lukki-kirjastoissa ei pelkästään omalla rahoituksella pystytä järjestämään siinä määrin kuin olisi tarve. Sen takia on ollut äärimmäisen hienoa, että Lukki-kirjastot ovat saaneet hankerahaa kirjailijavieraiden saamiseksi kirjastoihin. Myös tapahtumien osallistujamäärä kertoo myös kirjallisten tapahtumien tärkeästä merkityksestä kirjaston asiakkaille. Hankkeen aikana järjestettyihin 17 tapahtumaan osallistui yhteensä 606 henkilöä, mikä tarkoittaa keskiarvona noin 36 osallistujaa per tapahtuma. Tapahtumien yhteydessä oli usein myös kirjailijavieraan teoksia näytteillä ja lainattavissa.

Jatkotoimenpiteet: 

Lukki-kirjastot ovat hakeneet hankerahaa AVI:n vuoden 2019 hankehaun yhteydessä runotapahtumien järjestämiseen.

Lisätietoa: 

Omarahoitukseen laskettu Lohjan kaupunginkirjaston henkilökunnan palkkakustannukset sivukuluineen:
47h x 23€ x 1,2 = 1297,20€

Budjetin ulkopuolelle jää Vihdin kunnankirjaston ja Karkkilan kaupunginkirjaston henkilökunnan palkkakustannukset sivukuluineen:
45h x 23€ x 1,2 = 1242€

Aloituspäivämäärä : 
01/09/2017
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2018
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€10 080
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 520
Budjetti euroissa yhteensä: 
€12 600
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€6 549
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 549
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
17kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
606henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 000

Http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2017. Kirjaston oman rahoituksen osuus on 20 % kustannusarviosta.

 
okm
avi