Kirjan vuonna vinkataan!
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Äänekosken kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Wessmanninkatu 2
44100
Kirjaston puhelin : 
020 632 3283
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@aanekoski.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Aane
Y-tunnus : 
2045520-5
Yhteyshenkilön nimi : 
Kaisa Hallikas
Puhelin : 
020 632 3283
Sähköposti : 
kaisa.hallikas@aanekoski.fi
Kuvaus : 

Vuonna 2015 vietetään Kirjan vuotta, lukemisen kulttuurin ja lukuharrastuksen edistäminen ovat siis erityisellä sijalla myös Äänekosken kirjastojen ohjelmatarjonnassa.  Tarkoituksemme on toteuttaa (yhdessä Uuraisten ja Petäjäveden kunnankirjastojen kanssa kevään 2015 aikana Kirjavinkkarimaraton-kiertue, jossa kunnat kierrättäisivät osin samoja (Lukukeskuksen/Kirjavinkkariyhdistyksen) vinkkarivieraita. Äänekosken pääkirjastossa vierailisi yksi aikuisvinkkari ja suurimmassa lähikirjastossamme Suolahdessa lastenkirjavinkkari, joka pitäisi vinkkaustuokioita useille luokka-asteille saman päivän aikana.

Arvioimme Suolahden lähikirjastoistamme tällä hetkellä tärkeimmäksi kohteeksi lastenkirjavinkkaukselle, sillä luokkakäyntiyhteistyö välittömässä läheisyydessä sijaitsevan alakoulun kanssa on ollut kirjaston remontin vuoksi pidemmällä tauolla ja sitä viritellään nyt uudelleen. Teemallisella vinkkaustapahtumalla (esim. kauhu, fantasia, sarjakuvat..) saataisiin kirjaston päivitettyä tarjontaa ja erityisesti uusia sisältöjä esille paikallisille alakoululaisille virkistävällä ja houkuttelevalla tavalla, ja myös kirjaston henkilökunta saisi tapahtumasta virikkeitä ja eväitä pienten koululaisten ja varhaisnuorten kanssa työskentelyyn. 

Pääkirjastolla Äänekoskella puolestaan vinkkauksen painopiste olisi aikuisasiakkaissa, erityisesti seniorien kiinnostuksen kohteissa. Aikuisvinkkaus ajoitetaan laajemman teemapäivän/kulttuuritapahtuman yhteyteen, mahdollisuuksien mukaan joko Lainan päivään (7.2.) tai Kirjan ja ruusun päivään (23.4.). Tapahtumaan tulee esille myös henkilökunnan vinkkaamia kirjoja erilaisina teemanäyttelyinä.

Lisäksi pääkirjastolla järjestetään syksyllä 2015 perinteinen ilta/yökirjasto, jonka järjestämme nyt Kirjan vuosi -teemaisena lastentapahtumana. Iltakirjastoon kutsutaan myös vinkkarivieras, kohderyhmänä  erityisesti varhaisnuoret ja teemana scifi/fantasia. Kirjastolaiset osallistuvat myös tähän vinkkaukseen.

Avustusta haetaan vinkkarivierailujen järjestämiseen (palkkiot, majoitus- ja matkakustannukset) sekä tapahtumatiedotukseen (painettavat materiaalit).

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Kirjan ja ruusun päivän vinkkausilta 23.4.2015: https://www.facebook.com/events/932211993488424/

IltaKirjasto 27.11.2015: https://www.facebook.com/events/186682581672335/permalink/191372187870041/

Ennakkojutut tapahtumista Kirjastokulma-palstalla Sisä-Suomen Lehdessä (21.4. ja 24.11.)

IltaKirjaston tapahtumailmoitus: Sisä-Suomen lehti 24.11.2015 ja ÄKS Kaupunkisanomat 25.11.2015

 

 

 

 

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kirjan ja ruusun päivän aikuisvinkkaus 

- to 23.4.2015 pääkirjastossa klo 17.30-19, vinkkarivieras: Marja-Leena Mäkelä, teema: rakkaus ja huumori

- Monenmuotoista rakkautta -aineistonäyttely aikuisten kauno-osastolla

- vinkkaus jäi osanottajamäärältään vaatimattomaksi (5 osallistujaa), mutta näkyvyyttä kirjastolle saatiin paikallislehtien ja sosiaalisen median tapahtumailmoittelulla

 Vinkkausaamupäivä Suolahden lähikirjastossa Asemakadun koululaisille

- pe 24.4. klo 9-12, osallistujina Asemakadun koulun luokat 2A, 3B-C, 4A (yht. 64 oppilasta + 4 opettajaa)

- Suolahden kirjastossa ei ole järjestetty juurikaan lastentapahtumia viime vuosina, ja luokkakäyntiyhteistyö viereisen Asemakadun alakoulun kanssa on ollut kokonaan tauolla kirjaston remontin vuoksi v.2013-2014. Tästä syystä hankkeen ensimmäisen lastenvinkkausosuuden kohdentaminen juuri Suolahteen oli erityisen tarpeellista, ja saimmekin sekä koululaisilta että opettajilta runsaasti myönteistä palautetta. Luokkien omatoimiset lainauskäynnit ovat vinkkauspäivän jälkeen lisääntyneet.

IltaKirjasto

kauhu/fantasiateemainen tapahtuma lapsille ja perheille, kohderyhmänä erityisesti alakoululaiset, pääkirjastossa pe 27.11.2015 klo 18-21

Edellisestä lapsille suunnatusta Iltakirjasto-tapahtumasta ehti kulua useampi vuosi ja paikkakunnan lastentapahtumien tarjonta on muutenkin vähäistä varsinkin kesäkauden ulkopuolella. Samalle päivälle osui kirjastosta riippumattomista syistä kaupungin yrittäjien Joulukadun avajaiset, mutta osittaisesta päällekkäisyydestä oli enemmän etua kuin haittaa, sillä lapsiperheitä oli runsaasti liikkeellä. Ohjelmana tapahtumassa oli askartelupaja mehu/keksitarjoiluneen, musiikkiesityksiä, QR-koodisuunnistus lasten- ja nuortenosastolla sekä kirjavinkkari Reetta Saineen lähinnä alakouluikäisille suunnatut vinkkaustuokiot (3 x 20min) kauhu- ja fantasiakirjoista. Kirjaston om henkilökunta osallistui myös vinkkaukseen aineistonäyttelyillä ja tekemällä kirjatrailereita, jotka pyörivät nonstopina vinkkaustuokioiden välillä. Vinkkauksiin osallistui yhteensä n. 30 lasta ja muutamia aikuisia.

Tapahtuman osallistujat olivat keskimäärin jonkin verran ajateltua kohderyhmää nuorempia, mutta tästä ei muodostunut mainittavaa ongelmaa ainakaan vinkkauksissa, joissa sisältö oli melko huumoripainotteista. Myös kirjatrailerit ja esitysten volyymitaso sekä valotekniikka oli suunniteltu perheen pienimpien läsnäoloa silmälläpitäen. Askartelupajoissa ja QR-koodisuunnistuksessa useammista aikuisista avustajista olisi voinut olla hyötyä, onneksi monet vanhemmat olivat apuna ja ohjelma saatiin vedettyä läpi melko onnistuneesti kolmen kirjastolaisen tiimillämme.

Kokonaisuudessaan tapahtuma oli yllättäväkin yleisömenestys, kävijöitä n. 450 koko illan aikana. Olimme asettaneet tavoitteeksi kirjaston tapahtumatuotantoprofiilin virkistämisen erityisesti lasten osalta, mikä onnistuikin kiitettävästi.

 


Jatkotoimenpiteet: 

Sekä perinteinen esiintyjävetoinen kirjavinkkaus että muut vaihtoehtoiset lähestymistavat (kirjatrailerit, mediavinkkaus, mediatyöpajat) tukevat toisiaan ja laajentavat näkökulmia lukemisen maailmaan. Kirjavinkkaus osana yleisötapahtumaa tahtoo kuitenkin jäädä hiukan muiden ohjelmanumeroiden jalkoihin, joten jatkossa todennäköisesti toteutamme vinkkarivierailuja koululuokkiin vietyinä vielä laajemmin ja yleisötapahtumissa keskitytään enemmänkin trailereiden, videoiden ja kirjaston tarjontaa ja tiloja tutuksi tekevien pelien ja leikkien kaltaisiin toimintamuotoihin. Jatkossa tavoitteenamme on tarjota vinkkarivierailuja useammin erityisesti alueemme alakouluille.

Aloituspäivämäärä : 
29/10/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€2 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€3 500
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 019
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 019
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
3kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
532henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 000
 
okm
avi