Kirjasto ja elävät kuvat
År 2014 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Sipoon kunnankirjasto
Bibliotekets adress : 
Pohjoinen koulutie 2
04130
Bibliotekets telefonnummer : 
09 2353 7020
Bibliotekets e-postadress : 
nickbibb@sipoo.fi
ISIL-kod : 
FI-Sipoo
FO-nummer : 
0203533-8
Ansvarsperson : 
Margareta Rintala
Telefonnummer : 
09 2353 7026
E-post : 
margareta.rintala@sipoo.fi
Projektbeskrivning : 

Keväällä 2014 järjestämme kirjaston kahvilatilaan kolme iltaa jolloin Stan Saanila haastattelee suomalaisia elokuva-alan henkilöitä. Kevään tapaamiset painottuvat ajankohtaisiin kotimaisiin elokuviin ja vieraiksi on suunniteltu Dome Karukoski, Ulrica Bengts ja Peter Franzen. Viikkoa ennen vierailua estetään elokuvat isolla  kankaalla kirjaston yhteydessä olevassa  Topeliussalissa yhteistyössä paikallisen elokuvayhdistyksen kanssa.

Stan Saanilan vierailksi kutsutaan syksyllä Sipoon historiaan liittyviä elokuva-alan persoonia. Kirjastolla  järjestettävät elokuvatapaamiset ovat kotiseutuaiheisia. Nikkilän sairaalan 100-vuotis juhlia vietetään ja paikallinen Hembygdsforskningförening täyttää myös 100 vuotta.  

Syksyn 2014 aloituselokuvana esitetään pari vuotta sitten julkaistu Prinsessa-elokuva. Stan Saanila keskustelee elokuva-ohjaajan ja näyttelijän sekä entisessä Nikkilän sairaalaassa työskennelleen hoitajan kanssa.  

 Syksyn toisessa tapaamisessa paikalle kutsutaan Kjell Westö ja Peter Lindholm kertomaan "Där vi en gång gått" elokuvasta. Tähän elokuvantekoon osallistui useita sipoolaisia elokuva-avustajia.

Itsenäisyyspäivän tienoolla Stan Saanilan vieraana on  "Tuntematon sotilas" elokuvan äänimies. "Tuntematon sotilas" kuvattiin osittain Sipoossa.

 Syksyn tapaamisia edeltää elokuvanäytökset yhteistyössä paikallisen elokuvayhdistyksen kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

Beskrivning av verksamheten och projektutvärdering: 

Hankkeen tarkoitus oli tuoda elokuvat Sipoon kirjastoon. Sipoosta ei löydy elokuvateatteria, mutta kirjaston yhteydessä toimiva konserttisali (Topeliussali) on varustettu isolla valkokankaalla ja voi täten hyvin toimia kylän elokuvateatterina. Sipoon elokuvakerho oli näyttänyt lasten elokuvia salissa ennenkin, mutta kirjaston tapahtumatuotantoon elokuvat eivät juurikaan kuuluneet. Hankkeen puitteissa näytimme keväällä ja syksyllä 2015 Topeliussalissa viisi kotimaista elokuvaa. Ennen jokaista elokuvaa kirjaston kahvilatilassa oli haastattelu ohjaajan, näyttelijän tai kirjailijan kanssa (jos elokuva perustui romaniin). Haastattelijana kaikissa tilaisuuksissa toimi toimittaja Micaela Röman. Elokuvat ja vieraat olivat seuraavat: 24.2. Klaus Härö ja "Postia pappi Jaakobille", 17.3. Anna-Leena Härkönen ja "Ei kiitos", 7.4. Ulrika Bengts ja "Lärjungen", 15.9. Sinikka Nopola ja "Eila, Rampe ja Likka", 20.10. Jarmo Mäkinen ja "Vadelmavenepakolainen". Sekä haastattelutilaisuudet että elokuvanäytökset olivat hyvin suositut. Yleisössä oli joka kerta 40-70 henkilö, elokuvaa katsomassa joskus enemmänkin. Hankehakemuksen suunnitelmasta poiketen "Elävät kuvat kirjastossa" järjestettiin vasta vuonna 2015 ja suunnitelluista vieraista saimme lopuksi paikalle vain Ulrika Bengtsin. Mutta hankkeen tavoite (tuoda elokuvat kirjastoon) toteutui hyvin. Elokuvasarjat tulivat kirjastoon jäädäkseen. Tänä vuonna tarjoamme sipoolaisille kaksi eri sarjaa, päiväkino ja iltakino, ja he ovat jo tottuneet oman kylän elokuvateatteriin.

Webbsidor, publikationer och material: 

Elävät kuvat kirjastosssa-sarjaa markkinoitiin julisteilla, tapahtumaesittessä, flyereillä, lehtimainoksilla, lehdistöpuffeilla, kunnan sähköisessä tapahtumakalenterissa (www.sipoo.fi)sekä kirjaston Facebook-sivuilla.

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Hankkeen myötä elokuvat tulivat kirjastoomme jäädäkseen. Tänä vuonna (2016) tarjoamme kaksi elokuvasarjaa: päiväkino sekä iltakino. Päiväkino on tarkoitettu lähinnä senioreille ja sarjassa näytetään vaihtelevia ulkomaisia elokuvia. Iltakino-sarjassa on edelleen kotimaisia elokuvia, joille ostetaan sekä esitys- että markkinointioikeus Tuotokselta. Keväällä 2016 Iltakinossa oli pelkät elokuvanäytökset, mutta nyt syksyllä meillä on taas haastatteluvieraita.
Hankkeen tavoite (tuoda elokuvat kirjastoon) toteutui siis hyvin ja sipoolaiset ovat nyt jo tottuneet omaan elokuvateatteriinsa.

Fortsatta åtgärder: 

Kuten yllä mainitsimme, niin tarjoamme edelleen kirjaston asiakkaille elokuvasarjoja. Mahdollisuuksien mukaan jatkamme tätä toimintaa niin kauan kun on kiinnostusta. Tämän syksyn teema on kotimaiset elokuvaklassikot, jotka perustuvat romaaneihin. Valitsimme nyt hieman vanhempia elokuvia, sillä silloin esitysoikeuden saaminen on helpompaa, ja tuntui myös luontevalta valita romaaneihin perustuvia elokuvia.

Projektet börjar : 
01/08/2014
Projektet avslutas : 
31/12/2015
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€7 600
Egen finansiering: 
€2 000
Budget sammanlagt: 
€9 600
Övriga understöd som ansökts: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€6 637
Egen finansiering: 
€1 637
Extern finansiering: 
€0
Bidrag från samarbetspartners: 
€0

Statistik:
Antalet evenemang: 
5kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
260henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€5 000