Kirjasto kuntalaisten olohuoneena!
Vuoden 2017 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Urjalan kirjasto
Kirjaston osoite : 
Tampereentie 4, PL 42
31760
Kirjaston puhelin : 
040 335 4265
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@urjala.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Urja
Y-tunnus : 
0157323-0
Yhteyshenkilön nimi : 
Kati Leppäkoski, 6.3.2018 alkaen Merja Tuovio
Puhelin : 
040 335 4264
Sähköposti : 
merja.tuovio@urjala.fi
Hankkeen tavoite: 

Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa kirjaston asemaa Urjalassa. Tärkeänä päämääränä on mataloittaa kynnystä tulla kirjastoon ja korostaa kirjaston asemaa kuntalaisten omana yhteisenä tilana.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Tapahtumien määrä, osallistujamäärät, kirjaston kävijämäärä

Kuvaus : 

Hankkeen kohderyhmänä on koko kunnan väki. Kirjasto on yhteisöllinen kohtaamispaikka. Kirjastosta tarjotaan tila niin harrastamiseen, oppimiseen, työskentelyyn kuin kansalaistoimintaankin. Kirjasto on siis tarkoitettu kaikille. Kuten tulevassa uudessa kirjastolaissa mainitaan, kirjaston tavoitteena on edistää kaikkien väestöryhmien lukemista ja kehittää siihen liittyviä palveluja ja toimintamuotoja, kuten lukupiirejä. Urjalan kirjastossa lukupiiritoimintaa voitaisiin aluksi kokeilla senioriasiakkaille suunnattuna. Tällöin kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi muistelu- ja kirjapiirit. Kirjaston henkilökunta voisi tehdä myös lukupiirivierailuja vanhainkoteihin. Lukupiiritoimintaa voitaisiin myöhemmässä vaiheessa kokeilla myös muissa asiakasryhmissä. Hankkeen yhteydessä järjestetään toimintaa myös junioriväelle ja nuorisolle innostaen heitä tarttumaan kirjaan mm. vinkkausten ja teatterin avulla. Kuten tulevassa kirjastolaissa mainitaan, kirjasto voi järjestää päiväkotien, koulujen, oppilaitosten ja kansalaisjärjestöjen kanssa niin työpajoja, kirjavinkkausta kuin kirjailijavierailuja. Urjalan kirjasto on tehnyt yhteistyötä koulujen, päiväkotien, paikallisten ja alueellisten yhdistysten kanssa, ja tarkoituksena olisi jatkaa tätä yhteistyötä. Yhteistyön muotoja olisivat esimerkiksi kirjaston henkilökunnan itse toteuttamat kirjavinkkaustilaisuudet sekä lastentapahtumat. Kirjailijavierailut kouluihin ja kirjastoon nähdään myös yhtenä mahdollisuutena. Kolmas hankkeen tavoitteista on erilaisten tapahtumien ja yleisötilaisuuksien järjestäminen eri asiakasryhmille. Mukana olisi sekä tietopohjaisia teemoja että käsillätekemistä. Esimerkkinä ovat erilaiset asiantuntijaluennot sekä askartelu- ja käsityöillat. Käsityöpiiri onkin jo vakiintunut yhdeksi urjalalaisten kohtaamispaikaksi ja tätä toimintaa halutaan jatkaa edelleen. Myös elokuvat voivat houkutella kirjastoon uusia asiakkaita. Urjalalaiset voivat myös itse ehdottaa heille sopivaa toimintaa, jolloin asukkaiden mielipiteet tulevat myös kuulluksi. Kirjaston fyysinen sijainti keskellä kylää edesauttaa vaivatonta pääsyä tapahtumiin. Avustuksesta osa käytetään sijaisen palkkaamiseen, mikä mahdollistaa vakituisen henkilökunnan keskittymisen edellä kuvattuun työhön. Avustuksen avulla saadaan myös palkattua erilaisia asiantuntijoita, toiminnanohjaajia ja kirjailijoita kirjaston tapahtumiin. Hankeavustuksen avulla voidaan ylipäätään järjestää tällaista toimintaa tiukentuvan kuntatalouden paineessa.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

päiväkodit, koulut, paikalliset yhdistykset, kansalaisjärjestöt, kirjailijat, vanhainkodit

Aiemmat hankkeet: 

Kerran kuussa kirjastoon (2012), Kerran kuussa kirjastoon jatkossakin (2014), Kirjasto kylän sydän (2015)

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Hankkeen kohderyhmänä on ollut koko kunnan väki. Kirjasto on yhteisöllinen kohtaamispaikka. Kirjastosta tarjotaan tila niin harrastamiseen, oppimiseen, työskentelyyn kuin kansalaistoimintaankin. Kirjasto on siis tarkoitettu kaikille. Kuten kirjastolaissa mainitaan, kirjaston tavoitteena on edistää kaikkien väestöryhmien lukemista ja kehittää siihen liittyviä palveluja ja toimintamuotoja, kuten lukupiirejä. Hankkeen yhteydessä järjestettiin toimintaa myös junioriväelle ja nuorisolle innostaen heitä tarttumaan kirjaan mm. vinkkausten ja teatterin avulla. Kuten kirjastolaissa mainitaan, kirjasto voi järjestää päiväkotien, koulujen, oppilaitosten ja kansalaisjärjestöjen kanssa niin työpajoja, kirjavinkkausta kuin kirjailijavierailuja. Urjalan kirjasto on tehnyt yhteistyötä koulujen, päiväkotien, paikallisten ja alueellisten yhdistysten kanssa, ja tarkoituksena on jatkaa tätä yhteistyötä. Yhteistyön muotoja ovat esimerkiksi kirjaston henkilökunnan itse toteuttamat kirjavinkkaustilaisuudet sekä lastentapahtumat. Kirjailijavierailut kouluihin ja kirjastoon nähdään myös yhtenä mahdollisuutena. Kolmas hankkeen tavoite oli erilaisten tapahtumien ja yleisötilaisuuksien järjestäminen eri asiakasryhmille. Mukana oli sekä tietopohjaisia teemoja että käsillätekemistä. Esimerkkinä ovat erilaiset asiantuntijaluennot sekä askartelu- ja käsityöillat. Käsityöpiiri onkin jo vakiintunut yhdeksi urjalalaisten kohtaamispaikaksi ja tätä toimintaa halutaan jatkaa edelleen. Myös elokuvat huokuttelevat kirjastoon uusia asiakkaita. Kirjaston fyysinen sijainti keskellä kylää edesauttaa vaivatonta pääsyä tapahtumiin. Avustuksesta osa käytettiin sijaisen palkkaamiseen, mikä mahdollisti vakituisen henkilökunnan keskittymisen edellä kuvattuun työhön. Avustuksen avulla saatiin palkattua myös erilaisia asiantuntijoita, toiminnanohjaajia ja kirjailijoita kirjaston tapahtumiin. Hankeavustuksen avulla voitiin ylipäätään järjestää tällaista toimintaa tiukentuvan kuntatalouden paineessa.

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeen aikana järjestettiin paljon erilaisia tapahtumia 01/2018 – 05/2019. Tapahtumat olivat kaikille avoimia ja ilmaisia.

Vuonna 2018 ja 2019 jatkuivat jo vuonna 2013 alkaneet käsityöillat. Toukokuuhun 2019 loppuun mennessä iltoja pidettiin 11 kertaa ja joka kerralla oli eri teema.

Keväällä 2018 jaettiin tietoa verkkopankkien turvallisesta käytöstä yhdessä Säästöpankin ja Osuuspankin asiantuntijoiden kanssa. Tilaisuuksien aikana oli myös mahdollista saada henkilökohtaista opastusta. Urjalan kirjasto järjesti myös perintöveroillan, jossa lakimies, OTM ja luvansaanut oikeudenkäyntiavustaja Julia Saraste lakitoimisto Moduksesta kertoi perintöverotuksesta.

Urjalan nuorimmat ovat päässeet nauttimaan elokuvapäivistä lomiensa kunniaksi sekä erilaisista lastentapahtumista. Elokuvanäytöksiä pidettiin yhteensä neljä kertaa. Satuhuone onkin joka kerta täyttynyt iloisista elokuvan katsojista. Jouluinen lastentapahtuma järjestettiin yhteensä viisi kertaa perhepäivähoito- ja päiväkotilapsille.

Marraskuussa pääsi tekemään pukin konttiin jouluisia enkeleitä, korvakoruja ja muita pieniä lahjoja helmistä ArteMiinan Mia Salosen johdolla koruillassa.

Marraskuussa pääsi myös tutustumaan eteeristen öljyjen maailmaan ja mahdollisuuksiin Eteeriset öljyt – illassa.

Syyskuussa 2018 alkanut Kaleva ääneen luettuna – illat saivat suuren suosion. Ryhmä kokoontui toukokuun 2019 loppuun mennessä 18 kertaa ja Kaleva saatiin luettua ääneen ja analysoitua osallistujien kesken. Ryhmän vetäjänä ja yhtenä päälukijana toimi Marja-Leena Salo.

Muita kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia vuoden 2018 aikana olivat syyskuussa Kuntaliiton kirjastokiertueen kirjailijavieras Matti Rönkä, lokakuussa urjalalaiset juuret omaava Eeva Maria Salon ja punkalaitumelaisen Leena-Maija Härmän runoilta sekä kääntäjäilta, jossa tietokirjailija Pekka Tuomisto kertoi työstään ja suomentamistaan teoksista. Aikuisten kirjavinkkauksia pidettiin marraskuun sateita piristämään sekä ystävänpäivää juhlistamaan.

Lauantaina 26.5.2018 pidettiin Kirjaston kirpputoripäivä. Silloin kirjastosta sai varata maksuttoman pöydän ja tulla myymään tarpeettomia tavaroitaan tai tehdä löytöjä muiden pöydistä. Samalla pystyi hoitamaan myös kirjastoasiansa, kerrankin lauantaina.

Eläinten viikon kunniaksi lokakuussa pidettiin kahdesta eri näkökulmasta eläinteemainen ilta. Löytöeläinillassa Urjalan alueen löytöeläimet vastaanottava Sirkku Laine esittäytyi ja kertoi Sinnan eläinhoitolan ja löytöeläinkodin toiminnasta. Eläinsuojeluillassa Urjalan alueen valvontaeläinlääkäri Mari Porma kertoi työstään, eläinsuojeluilmoituksen teosta ja itse valvontakäynnin kulusta kirjastossa. Eläinsuojeluillan järjestivät yhdessä Urjalan Eläinsuojeluyhdistys ry ja Urjalan kirjasto. Molempiin tapahtumiin tuli pieni joukko todella kiinnostuneita ihmisiä.

Huhtikuussa 2019 pääsivät Laukeelan päiväkodin Tarutupalaiset nauttimaan Sketsiesityksestä. Urjalan Yhtenäiskoulun 6B luokka intoutui näyttelemään hauskoja sketsejä kirjastossa. Opettajansa Olli Vesakosken johdolla oppilaat olivat harjoitelleet iloisia ja eläimellisiä lyhyitä esityksiä, joita he esittivät nuorelle yleisölleen.

Normal
0

21

false
false
false

FI
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normaali taulukko";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri",sans-serif;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Jatkotoimenpiteet: 

Urjalan kirjastossa on jo useamman vuoden ajan pyritty järjestämään joka kuukausi tapahtumia ja siihen pyrimme edelleen. Pidämme myös tärkeänä, että huomioimme eri kohderyhmät. Urjalan kirjastolla on jo vakiintunut monia yhteistyökumppaneita, kuten varhaiskasvatus ja koulu sekä Urjalan eläinsuojeluyhdistys. Kirjaston tapahtumat tavoittavat myös uutta väkeä kirjastoon. 

Aloituspäivämäärä : 
01/09/2017
Lopetuspäivämäärä : 
31/05/2019
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€7 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€4 955
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 500
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
53kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
710henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 000

Hakemus on hanke-ehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Ks. perustelumuistio 2017 

http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2017