Kirjasto kylän sydän
Vuoden 2015 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Urjalan kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 42
31761
Kirjaston puhelin : 
040 335 4265
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@urjala.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Urja
Y-tunnus : 
0157323-0
Yhteyshenkilön nimi : 
Merja Tuovio
Puhelin : 
040 335 4264
Sähköposti : 
merja.tuovio@urjala.fi
Hankkeen tavoite: 

Hankkeen tavoitteena on järjestää tapahtumia ja yleisötilaisuuksia eri aiheisiin liittyen. Mukana on sekä tietopohjaisia teemoja että käsillätekemistä. Esimerkkinä ovat erilaiset asiantuntijaluennot sekä askartelu- ja käsityöillat

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Tapahtumien määrä

Kuvaus : 

Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa kirjaston asemaa Urjalan elämänmenossa. Tärkeänä päämääränä on mataloittaa kynnystä tulla kirjastoon ja korostaa kirjaston asemaa kuntalaisten omana tilana. Hankkeen kohderyhmänä ovat sekä seniorit että juniorit eli koko kunnan väki.

Hankkeen tavoitteena on järjestää tapahtumia ja yleisötilaisuuksia eri aiheisiin liittyen. Mukana on sekä tietopohjaisia teemoja että käsillätekemistä. Esimerkkinä ovat erilaiset asiantuntijaluennot sekä askartelu- ja käsityöillat. Kirjaston fyysinen sijainti keskellä kylää edesauttaa vaivatonta pääsyä tapahtumiin.

Tärkeänä tavoitteena on myös lasten ja nuorten innostaminen kirjastonkäyttöön ja lukemiseen. Hankkeen yhteydessä järjestetään toimintaa myös junioriväelle innostaen heitä tartuttamaan kirjaan mm. vinkkausten ja lastenteatterin avulla. Pyrkimyksenä on, että kirjaston henkilökunta toteuttaa itse kirjavinkkauksia ja lastentapahtumia. Avustusta tarvitaan sijaisen palkkaamiseen vakituisen henkilökunnan keskittyessä edellämainittuun työhön.

Urjalan kesä Pentinkulman päivineen on vilkas, mutta talviaikaan kaivataan lisää toimintaa. Kirjasto on tehnyt yhteistyötä paikallisten ja alueellisten yhdistysten kanssa. Jatkossakin pyrimme toteuttamaan tapahtumia yhteistyössä eri järjestöjen ja yhdistysten sekä kunnan muiden toimijoiden kanssa.

Aiemmat hankkeet: 

Kerran kuussa kirjastoon (2012)

Kerran kuussa kirjastoon jatkossakin (2014)

Aikaisempien hankkeiden yhteydessä järjestetyt tapahtumat saivat hyvän vastaanoton ja tavoittivat erilaisia kohderyhmiä. Lisätietoa hankkeista kirjaston kotisivuilta: http://www.urjala.fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/kirjasto/tapahtumat/kerran-kuussa-kirjastoon

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Urjalan kirjasto järjesti vuosina 2016 – 2017 hankkeen puitteissa erilaisia tapahtumia niin aikuisille kuin lapsille. Vuoden 2016 tammikuussa museoamanuenssi esitteli Tampereen taidemuseon - Pirkanmaan aluetaidemuseon näyttelyn ”Tervehdys Muumilaaksosta”. Helmikuussa oli näyttelytilassa huovuttamiseen liittyvä näyttely ja näyttelyn pitäjä järjesti myös huovutusnäytöksen. Helmikuussa myös esitettiin lapsille ja nuorille elokuva ”Lomasankarit”. Lisäksi helmikuun lopulla oli käsityöilta. Maaliskuussa Sanataideyhdistys Yöstäjät järjesti pienille lapsille Lorukylvyn. Huhtikuussa oli vuorossa käsityöilta teemalla ”kevättä puikoissa”. Huhtikuussa järjestettiin myös Retkeilyilta, jossa kerrottiin erilaisista Pohjois-Skandinavian vaellusreiteistä. Toukokuussa yrttineuvoja kertoi villivihanneksista ja niiden käytöstä. Tämän lisäksi toukokuussa näytteilleasettaja esitteli näyttelytilassa ruiskumaalaamiaan kypäriä ja maskeja. Toukokuussa järjestettiin myös yhteensä 6 kertaa lastentapahtuma ”Töihin sirkukseen”. Kirjaston henkilökunta oli vastuussa tapahtuman järjestelyistä ja esittämisestä. Tapahtumissa kävi lapsia päiväkodista, perhepäivähoidosta, esikoulusta ja koulusta. Syyskuussa oli vuorossa käsityöilta. Käsityöilta vakiintui syyskuun jälkeen jokakuukautiseksi tapahtumaksi, ollen vielä yhteensä kolme kertaa. Syyskuussa oli myös kirja-ilta, jossa kirjailijat esittelivät uutta kirjaansa. Lokakuussa eläinten viikolla Urjalan kirjasto järjesti yhdessä Urjalan eläinsuojeluyhdistyksen kanssa hevosluennon. Lisäksi lokakuussa esitettiin lapsille ja nuorille elokuva ”Me Rosvolat”. Marras- ja joulukuussa Urjalan kirjaston henkilökunta järjesti yhteensä 8 kertaa lastentapahtuman ”Marrashulinat”. Tapahtumissa kävi lapsia päiväkodista, perhepäivähoidosta, esikoulusta ja peruskoulusta.

Vuoden 2017 tammikuussa oli vuorossa perinteinen käsityöilta. Illan teemana oli lapasten tekeminen. Tammikuun lopulla oli myös korukurssi. Helmikuussa oli jälleen vuorossa käsityöilta, jonka teemana oli virkkaus. Helmikuussa kirjaston työntekijä kävi myös Aseman esikoululla kertomassa kirjoista sekä lukemassa satuja. Hiihtolomalla helmikuussa esitettiin elokuva ”Risto Räppääjä ja yöhaukka”. Maaliskuussa järjestettiin jälleen käsityöilta, jonka teemana oli koukkuaminen. Maaliskuussa kirjaston työntekijät kävivät myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Urjalan yhdistyksessä lukemassa satuja, loruttelemassa sekä esittelemässä kirjoja. Huhtikuun käsityöillassa tehtiin huiveja. Huhtikuussa kirjaston henkilökunta järjesti myös yhteensä 9 kertaa lastentapahtuman ”Vanhan noidan muistelmat”. Tapahtumissa kävi lapsia päiväkodista, perhepäivähoidosta sekä esi- ja peruskoulusta. Toukokuussa oli jälleen vuorossa käsityöilta, jossa jatkettiin keskeneräisiä töitä. Toukokuussa asiantuntija kertoi lintujen kevätmuutosta Lintuilta-tapahtumassa. Luento järjestettiin yhdessä Urjalan eläinsuojeluyhdistyksen kanssa. Syys- ja lokakuussa oli jälleen käsityöiltoja. Lokakuussa oli myös kissailta, jossa asiantuntija kertoi kissojen hoidosta. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Urjalan eläinsuojeluyhdistyksen kanssa. Syyslomaviikolla lokakuussa esitettiin lapsille elokuva ”Kanelia kainaloon Tatu ja Patu”. Lisäksi lokakuussa lastenkirjailija kävi kertomassa kirjoistaan kahdelle koululaisryhmälle. Lokakuussa kirjaston työntekijät kävivät myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Urjalan yhdistyksessä lukemassa satuja, loruttelemassa sekä esittelemässä kirjoja. Marraskuussa järjestettiin useita tapahtumia. Marraskuun alussa oli vuorossa perinteinen käsityöilta. Marraskuussa oli myös kaksi kirjailijan vierailua. Näistä ensimmäisessä kirjailija kertoi filigraanilasin valmistukseen liittyvästä kirjastaan. Jälkimmäisessä kirjailija taas esitteli kirjansa, joka käsitteli Suomen sisällissotaa. Marraskuussa oli myös ukulele-ilta, jossa soitettiin ukulelea. Marras- ja joulukuussa Urjalan kirjaston työntekijät järjestivät kuusi kertaa ”Eläimellisen lastentapahtuman” päiväkoti-, perhepäivähoito- ja esikoululapsille. Joulukuussa oli myös jälleen käsityöilta.

Jatkotoimenpiteet: 

Urjalan kirjastossa pyritään jatkossakin järjestämään kuukausittain erilaisia tapahtumia. Tapahtumien järjestämisestä on muodostunut vakiintunut tapa, jota jatketaan edelleen. Kirjaston tapahtumat tavoittavat usein myös ihmisiä, jotka eivät muuten käyttäisi kirjastoa, mikä lisää kirjaston asiakasvirtaa. Urjalan alueen kouluja, esikouluja ja päiväkoteja voidaan nyt jo pitää kirjaston toimivina yhteistyökumppaneina, ja tätä yhteistyötä pyritään jatkamaan. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Urjalan yhdistystä sekä Urjalan eläinsuojeluyhdistystä voidaan pitää myös yhteistyökumppaneina ja tätä yhteistyötä olisi tarkoitus jatkaa edelleen.

Aloituspäivämäärä : 
01/11/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2017
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€6 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€8 316
Oma rahoitus yhteensä: 
€4 716
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
67kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
1 175henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 600