Kirjasto lastenkulttuurin näyttämönä
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Lapuan kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Kustaa Tiitun tie 1
62100
Kirjaston puhelin : 
06-438 4570
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@lapua.fi
Yhteyshenkilön nimi : 
Hakala, Marita
Puhelin : 
044-438 4570
Sähköposti : 
Marita.Hakala@lapua.fi
Kuvaus : 

Kirjasto lastenkulttuuriin näyttämönä

 Lapuan kaupunginkirjaston omat tapahtumamäärärahat ovat vähenemässä, mutta asiakkaiden toiveet kaikenlaisista lasten ja nuorten oheistoiminnoista ovat lisääntyneet. Nukketeatteri- ja lastenteatteriesitykset  sekä kirjavinkkaus ja kirjailijavierailutovat olleet erittäin  suosittuja ja niitä on toivottu lisää. Lapualla on käytettävissä erittäin hyvät tilat erikokoisten lastentilaisuuksien järjestämiseen sekä käytännön kokemusta niistä.

Lapuan kirjastoon on hankittu jo puolentoista vuoden ajan konsolipelejä ja haluamme lisätä pelitietoutta sekä tarjota mediakasvatusta  kaiken ikäisille asiakkaillemme.

Hankesuunnitelmaan  sisältyy 4 nukketeatteriesitystä tai runo-/satuesitystä satutuokiolle mielellään paikallisin esittäjiltä tai ryhmiltä. Hyvä tasokas lastenenäytelmä esitetään  3 eri ryhmälle Vanhan Paukun Alajoki-salissa. Tarjotaan kirjavinkkausta, joko omin voimin tai ostopalveluna,  5.-6.-luokkalaisille järjestetään fantasiakirjailijan vierailu.

Mediakasvatusta tarjotaan alle kouluikäisille päiväkodeissa ja lasten satutuokiolla ja nuorten vanhemmille  kerrotaan mediakasvatuksesta esim. koulun vanhempainilloissa.  

Pelitietoutta lisätään kutsumalla kirjastoon peliasiantuntija esittelemään ja suosittelemaan hyviä ja kehittäviä pelejä sekä yleisölle että kirjaston henkilökunnalle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Hankkeseen sisältyi lukuisia tapahtumia. Helmikuussa, 6.2., 7.2., 13.2., Sami Valppaan 'Pinnan alla'- esityksen kirjaston satunurkassa näki 238 lasta . Esityksiä oli 8 perhepäivähoidon ja alakoulujen lapsille. 18.2. Reijo Takamaan luontoaiheiset satutuokiot perhepäivähoidon ja alakoulujen lapsille, sekä avoin iltatilaisuus kirjastossa kiinostivat 151 lasta. Maaliskuussa Katja Kyllösen mediatyöpajat Liuhtarin 6.-luokkalaisille käsittivät 2 oppituntia 2:na aamupäivänä. Mediatyöpajoissa oppilaat valmistivat kirjanmerkkejä kummioppilailleen. Kirjasto oli mukana, 24.6.,  'Kesää kauppakadulla'-tapahtumassa Kaisa Lallukan esityksellä Alma-klovnista, joka etsi kadonnutta nenäänsä. Lokakuussa toteutettiin Muumiseikkailu 6.10 ja 14.10 yhteistyössä Teatteri Lapuan kanssa, kirjastosta mukana oli kaksi kirjastonhoitajaa ja teatterista 3 näyttelijää. Muumiseikkailussa askarreltiin Tovelle kukkia, kukkia oli pyydetty myös etukäteen alle kouluikäisiltä ja kouluikäisiltä. Kukkasilla koristeltiin kirjastos, muumivisassa etsittiin muumien kadonneita tavaroita ja lisäksi oli Pikku Myyn muumijumppaa ja muumimamman satutuokio. Osallistujia oli kahtena seikkailuiltana yhteensä 260.  Joulumessujen aikaan, 22.11., nähtiin kirjaston satunurkassa Leena Ylimäen lastenesitys 'Tonttu Henriksson ja kummallinen kenkä'. Katsojia oli yhteensä 56.

 

 

 

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hanke oli Lapuan kirjastolle varsinainen lastenkulttuuri'pläjäys' ja sellaisena erittäin tervetullut, kuten osallistujamääristäkin voi päätellä. Paljon työtä ja ylityötä tapahtumien suunnittelu  ja toteuttaminen vaatii kirjaston henkilökunnalta. Mukana oli myös mediakasvatusta, jota jatkamme vastaisuudessa enemmänkin. Lastenesityksiä on palkitsevaa tehdä. Tämän kaltaisille tapahtumille on kirjastossa aina tarvetta ja kysyntää, tapahtumat edistävät myös koulujen. varhaiskasvatuksen ja kirjaston välistä yhteistyötä ja tapahtumiin on aina tulossa yleisöä, esim. 'Pinnan alla'-esityksiä järjestettiin yksi ylimääräinen, tulijoita oli enemmän kuin esityksissä tilaa. Aihe oli uusi: trooppisen meren alainen maailma sadun keinoin, mukana myös aitoja sukellusvälineitä. Kirjaston vähenevät omat resurssit riittäisivät paljon vähempään. Peli-tapahtumaa ei järjestetty, suunnitteilla on keväällä 2015 kokeilla myös peli-iltojen järjestämistä.

Jatkotoimenpiteet: 

Erilaisten tapahtumien järjestämistä ja niihin osallistumista  jatketaan mahdollisuuksien mukaan. Tavoitteena on lisätä mediakasvatuksen osuutta kirjastossamme ja järjestää myös yhteisiä peli-iltoja.

Aloituspäivämäärä : 
29/10/2012
Lopetuspäivämäärä : 
29/10/2012
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€4 060
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€5 100
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 512
Oma rahoitus yhteensä: 
€998
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
2kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
20henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
9kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
823henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 500

Hanke on hakuehtojen mukainen. Perustelumuistio, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/fi/ohjeita/perustelumuistio-2013

 
okm
avi