Kirjasto Liikkuu ja liikuttaa
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Maskun kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Keskuskaari 3
21250
Kirjaston puhelin : 
044 - 738 8255
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@masku.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Masku
Y-tunnus : 
Masku 0204064-7
Yhteyshenkilön nimi : 
Leena Hämäläinen
Puhelin : 
044 - 738 8205
Sähköposti : 
leena.hamalainen@masku.fi
Kuvaus : 

Hankkeen tarkoituksena on  viedä kirjaston palvelujen esittelyä ja  aineistoa sinne missä kunnassa tapahtuu sekä järjestää kirjastossa totutusta poikkeavia tapahtumia eri hallintokuntien ja sidosryhmien kanssa.  Maskun kirjasto on mukana kolmessa laajemmassa tapahtumassa, jotka toteutetaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Kirjasto kohdataan arjessa.

1)    Kirjasto liikkuu ja liikuttaa:

Tapahtuma järjestetään keväällä yhdessä liikuntatoimen kanssa. Liikuntatilassa pidetään asiantuntijaluentoja hyötyliikunnasta. Liikuntatoimen kanssa painatetaan asiakaskyselyn sisältäviä, palautettavia liikuntapasseja, joihin asiakas saa leiman jokaisesta kirjastokäynnistä. Lisäksi tuotetaan kirjailijavierailuja kouluille.

2)    Rajaton – rajat on:

Tapahtumaviikko järjestetään yhdessä koulujen, nuoriso- ja sosiaalitoimen kanssa syyskuussa, jolloin vietetään ”Anna mulle aikaa” päivää. Yhdessä järjestetään näyttävä tilaisuus, jonka teemana on lasten ja nuorten hyvinvointi. Mukaan pyydetään myös kolmannen sektorin nuorisotoimijoita. Nuorille järjestetään teemaviikon aikana myös tilaisuuksia nuokkareilla ja kirjastoissa. Viikon esiintyjiksi tuotetaan kirjailija ja teemaan liittyviä ammattilaisia mm. moottoripyöräpoliisi. Nuorille järjestetään aiheeseen liittyvä kirjoituskilpailu ja parhaat palkitaan.

3)    Riimistä räppiin:

Tapahtuma järjestetään yhdessä kulttuuritoimen kanssa. Lapsille järjestetään sanapajoja, satutunneilla, päiväkodeissa ja kouluilla perehdytään loruihin ja riimittelyyn.  Teemaan liittyvään näyttävään yleisötilaisuuteen kutsutaan esiintyjiksi räp-artisti, muita laululyriikan tekijöitä sekä paikallisia riimittelyn osaajia.

Teemaviikkojen aikana kirjastot esittelevät eri tapahtumissa ja kirjastoissa palvelujaan ja aiheisiin liittyvää kirjastoaineistoa kuten e-kirjoja. Tapahtumia markkinoidaan tehokkaasti mm. teettämällä teemallinen kirjanmerkki jaettavaksi kaikkien toimijoiden toimipisteissä.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Maskun kunnan vapaa-aikatoimi

Maskun kunnan sosiaalitoimi

Maskun koulutoimi

Kolmannen sektorin toimijat

 

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Teos: Peikkotaruja

Toimittaja: Veera Ruohomäki

Kustantaja: Maskun kirjastotoimi

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kirjastotoimi ja vapaa-aikatoimi järjestivät yhdessä kolme laajaa tapahtumakokonaisuutta vuosina 2012-2013. Rajaton - rajat on otsikon alla järjestettiin luento Nettimaailman vaarat ja mahdollisuudet ja Diandran konsertti sekä kirjastoaineiston esittelyjä eri tilaisuuksissa ja nuokkareilla. Riimistä räppiin osion puitteissa yläasteella vierailivat räppäri ja runoilija opastamassa nuoria kirjoittamisessa ja runoilemisessa. Kirjasto liikkuu ja liikuttaa oli tapahtumaosioista laajin. Vuonna 2012 liikuntatoimen kanssa yhdessä toteutettiin Amazing Race Masku suunnistustapahtuma, rasteina olivat kirjastot ja liikuntapaikat. Kirjailijavieraina olivat Wilson Kirwa, Reetta Niemelä ja Veera Ruohomäki. Kirwa piti myös yleisöluennon. Niemelä tapasi oppilaita Kaiturín tilalla Milja-kirjojen hengessä ja Veera Ruhomäki mm. retkeili koululaisten kanssa luonnossa valokuvaten. Askaisten koulun oppilaiden luonnossa ottamista kuvista julkaistiin kirja Peikkotaruja. Yläastelaisille järjestettiin Japanilainen yö - Nihin no Yory, jossa tutustuttiin Japanin kulttuuriin, mangaan ja kirjastoaineistoon suunnistuksen avulla.  Yläasteella vieraili myös kirjavinkkari Reeta Saine. Hanke oli meille laaja ja monipuolinen ja onnistui tavoittamaan hyvin eri kohderyhmät.

Jatkotoimenpiteet: 

Yläasteella jatkuvat edelleen suuren suosion saaneet kirjavinkkarivierailut.

Aloituspäivämäärä : 
29/02/2012
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€6 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€3 500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€10 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€10 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 000
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€3 500

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
1kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
50henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
40kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
1 500henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 000

Avustusta ei voi käyttää lukulaitteiden hankintaan. Perustelumuistio 2012, ks.http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2012

 
okm
avi