Kirjastokeikka 2
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kempeleen kirjasto
Kirjaston osoite : 
Zeppelinintie 1
90450
Kirjaston puhelin : 
050-3169409
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@kempele.fi
Y-tunnus : 
0186002-9
Yhteyshenkilön nimi : 
Anne Toppari
Puhelin : 
050-4636457
Sähköposti : 
anne.toppari@kempele.fi
Kuvaus : 

Hankkeen tarkoituksena on luoda Kempeleen kirjastolle pysyviä uusia toimintamalleja aikuisten kirjavinkkaukseen ja aikuisten kirjastokäytön kasvattamiseen. Hankkeen tarkoituksena on saada aikuiset ja nuoret aikuiset käyttämään kirjastoa ja lukemaan enemmän.

Hankkeessa kirjastoon järjestetään tapahtumia, joissa vinkataan kirjoja aikuisille, myös nostamme esille ja vinkkaamme tietokirjallisuutta. Hankkeessa kirjastoon kutsutaan tunnettuja kirjailijoita/muusikoita vinkkaamaan omia lempikirjojaan ja samalla kertomaan myös omasta tuotannostaan musiikin tai kirjallisuuden saralla.

Hankkeen avulla pystyisimme myös ostamaan kirjastoon äänentoistolaitteet, joita meillä ei ole. Ne tulisivat tarpeeseen sekä aikuisten että lasten tapahtumatuotantoon, samoin kirjastonkäytön opetukseen. Hanke on jatkoa meidän aikaisemmille projekteille Kirjastokeikka ja Tietokeikka. Hankkeen rahoituksesta puolet menee tapahtumatuotantoon ja puolet äänentoistolaitteiden hankintaan.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Tiedot hankkeen tiimoilta järjestetyistä tilaisuuksista olivat kirjaston ja kauppakeskus Zeppelinin ovissa, Kalevan tapahtumatiedoissa (verkko ja paperilehti)  sekä paikallislehden välissä ilmestyvissä kuntatiedotteissa. Verkossa mainostimme lisäksi kirjaston kotisivuilla ja seudullisessa tapahtumakalenterissa.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeella oli tarkoitus tuottaa tapahtumia aikuisten lukemisharrastuksen ja kirjastonkäytön edistämiseksi  ja hankkia äänentoistolaitteet tilaisuuksia varten. Tasan puolet 4000 euron hankerahasta meni kaiuttimien, mikkien ym. ostamiseen Raahen musiikista ja lopuilla rahoilla ja omavastuuosuudella saimme esiintyjiä Kempeleen pääkirjastoon.  Hankkeen myötä on vinkattu kirjoja aikuisväestölle, pyöritetty kirjallisuuspiiriä ja järjestetty musiikkikeikkoja nuorten aikuisten houkuttelemiseksi kirjastoon.
Kempeleen kunta järjesti yhdessä OSAO:n kanssa Kevät alkaa Kempeleestä -tapahtuman 9. - 15.4.2013. Siihen liittyneessä Kirjastofolk-illassa esiintyi Jukka Takalon Maakinen Mysteeri Trio ja Limingan kirjasto- ja kulttuurijohtaja Janne Nevalan bändi Vaikeat Ihmiset United. Kunnan kulttuuripuoli maksoi esiintyjät ja kirjasto kustansi heidän tarjoilunsa Kirjastokeikka 2-hankerahoista.  Jukka Takalo on muusikkoutensa lisäksi myös sanoittaja ja tietokirjailija.  Janne Nevalalta on tullut romaani Hammaskeijo v. 2011 ja hän on myös suomentanut tietokirjallisuutta.
Joulukuussa 2014 saimme trubaduurivieraaksi  ja kertomaan omasta kirjastonkäytöstään Aki Louhelan.  Oulun kaupunginteatterissa pyörivän  Housut pois –musikaalin tähti veti yleisöä kirjastoon kohtuulliset 30 henkeä.
Vanhempaa väkeä kiinnostanut kirjallisuuspiiri kokoontui  syksyn 2013 ja kevään 2014  aikana 8 kertaa. Käytimme Kirjastokeikka 2 – hankerahaa kattamaan osan piirin vetäjän palkkiosta. Mukana oli pieni, mutta innokas lukemisesta kiinnostunut joukko uusia virikkeitä saamassa ja jakamassa.
Maaliskuussa 2014 kirjaston henkilökunta vinkkasi aikuisten tieto- ja kaunokirjallisuutta  Eläkeläisten tietotiistai –tapahtumassa. Kerran kuussa kirjastossa tiistaiaamupäivisin tarjotut tietoiskut ovat vetäneet vaihtelevasti väkeä, mutta kirjallisuusaihe innoitti  paikalle valitettavasti vain muutaman henkilön. Suhteutettuna vinkkaukseen valmistautumiseen vaadittavaan työpanokseen osallistujien määrä oli harmittavan pieni.
Sen sijaan eläkeläisten tilaisuuksissa vinkkaaminen (varsinkin paikallistieto) on saanut innostuneen ja monilukuisen vastaanottajakunnan.  Työllistämistuella palkattu kirjastoammattilainen on tehnyt huikean tärkeää työtä tällä saralla. Hän on kertonut kirjastosta ja vinkannut  tieto- ja kaunokirjallisuutta monissa eläkeläistilaisuuksissa sekä kirjastossa että muualla. Toivoisimme, ettei tämä toiminta katkeaisi, mutta työsuhteen loppuminen ja vakituisen henkilökunnan vähäisyys asettavat rajansa tällekin toiminnalle.
Kirjastoon tullaan mieluiten kuuntelemaan melko tunnettuja esiintyjiä, joten suurelle yleisölle vähemmän tunnetut artistit jäävät usein turhan vähälle huomiolle (vrt.  Kirjasto-folk). Tapahtumien mainonnassa olisi toki myös aina parantamisen varaa.  Kirjastokeikka 2 –tilaisuuksista kiitollisimman ja runsaimman  kuulijakunnan saivat kirjaston ulkopuolelle, seurakunnan, asukastuvan  ja yhdistysten omiin kokoontumisiin viedyt kirjavinkkaukset.

 

 

 

 

 

Jatkotoimenpiteet: 

Kirjastolla on nyt jatkoakin ajatellen hyvät laitteet luennoitsijoita ja esiintyjiä varten. Äänentoistolaitteista puuttuu vielä vahvistin, joka kannattaa ehkä myös hankkia myöhemmin.
Kirjasto haluaa tulevaisuudessakin  musiikki-ihmisiä esiintymään ja kertomaan kirjoittamisestaan ja/tai  kirjaston merkityksestä elämässään. Ennen Kirjastokeikka 2 –hanketta olemme jo Kirjastokeikka-hankkeen avustuksella saaneet mielenkiintoisia vierailijoita.
Kirjavinkkausta aikuisille jatkamme tulevien resurssien rajoissa. Yhteisöllistä kirjavinkkausta on myös kirjallisuuspiiri, jota  oli toivottu kirjastolta jo pitkään.  Yritämme myös jatkossa saada ulkopuolisen  vetäjän kohtuullisella korvauksella työtä jatkamaan.

Lisätietoa: 

Kempeleen kirjasto anoi ja sai jatkoaikaa Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta Kirjastokeikka 2- hankkeen toteuttamiseen ja avustuksen tilitykseen 31.12.2014 saakka.
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus  tarkoittaa Kempeleen kunnan kulttuuripuolen maksamaa palkkiota 12.4.2013 Kirjastofolk-illan esiintyjille. Kirjasto osallistui maksamalla hankerahoista muusikko-kirjailijoiden tarjoilukustannukset.

Aloituspäivämäärä : 
30/10/2011
Lopetuspäivämäärä : 
30/10/2011
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€4 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€5 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€5 041
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 041
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€950

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
18kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
283henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€4 000
 
okm
avi